Thursday 29 July 2010

Η τελευταία συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ κ. Αλαβάνου στο ΣΚΑΪ radio.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε οτι στην επίτροπη του ΕΣΥΠ που συγκάλεσε ο υφυπουργός παιδείας κ. Πανάρετος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ,ύπηρξε μεγάλη σύγκλιση στις απόψεις των προέδρων ΤΕΙ των πρυτάνεων ΑΕΙ και όλων των συμμετεχόντων.

Ο κ. Αλαβάνος επέμενε να αποκαλεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ ως "πτυχιούχους τεχνολόγους". Τόνισε οτι στην Ελλάδα υπάρχουνε 110.000 διπλωματούχοι μηχανικοί και 40000 τεχνολόγοι. Ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα χρειάζονται μόνο 30000 διπλωματούχοι μηχανικοί. Υπάρχουνε κάποιες συζητήσεις για να εγγραφούνε ως μέλη πτυχιούχοι ΤΕΙ αλλά δεν έχουνε διατυπωθεί ακόμα οι τρόποι εισαγωγής άμα θα είναι με εξετάσεις. Επίσης ήδη σε κάποια μητρώα του ΤΕΕ έχουνε εγγραφεί πτυχιούχοι των ΤΕΙ ως μια ειδική κατηγορία (εταιρίες κτλπ).


Ο δημοσιογράφος διάβασε έαν κείμενο ακροατή στον πρόεδρο του ΤΕΕ,τα σημαντικότερα σημεία του κειμένου είναι τα εξής: Στο εξωτερικό το πτυχίο του ΤΕΙ αναγνωρίζεται ως bachelor ενώ στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται διότι δεν μπορεί να γραφτεί στο ΤΕΕ. Το ΤΕΕ λέει οτι το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ είναι χαμηλό και δεν θα μας εγγράψει ως μέλη του. Πολλοί μηχανικοί ΤΕΙ στα γραφεία τους νοικιάζουνε σφραγγίδες διπλωματούχων μηχανικών για να κάνουν τις δουλειές τους.


Ο κ.Αλαβάνος απάντησε οτι: Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ έχουνε ήδη επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και πολλά χρόνια και συμμετέχουνε σε μελέτες στον ιδιοτικό τομέα διαφορετικά όλα αυτά που θα είχανε κάνει θα ήταν παράνομα. Κατα την εκτίμιση του ΤΕΕ τα δικαιώματα των ΤΕΙ αποτελούνε το 80 - 85 % των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών,άρα κατά 1ον το ΤΕΕ συμφωνεί οτι πρέπει να επικαιροποιηθούνε τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ και συμμετέχει σε τέτοιες συζητήσεις. Επίσης είπε οτι δεν γίνεται να υπάρχουνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πολυτεχνία έτσι όπως είναι και τα ΤΕΙ με αυτή την κατάσταση άρα θα πρέπει να αναβαθμιστούνε τα ΤΕΙ και να γίνουν ισότιμα με τα πολυτεχνία και μετά να δούμε ποιες σχολές χρειαζόμαστε από όλες αυτές που υπάρχουνε. Τέλος είπε οτι πράγματι ισχυρίζεται πως το επίπεδο των ΤΕΙ είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των πολυτεχνείων διότι με βάση στοιχεία που έχουνε καταθέσει αρμόδιοι των ΤΕΙ στην βουλή η χρηματοδότηση των εργαστηρίων των ΤΕΙ είναι το 1/7 της χρηματοδότησης των πολυτεχνείων πράγμα το οποίο οδηγεί και σε αποφοίτους διαφορετικής δυναμικότητας.

Ο δημοσιογράφος έκανε την διάκριση οτι για να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ και διπλωματούχων μηχανικών θα πρέπει είτε οι διπλωματούχοι αν απασχολούνται αποκλειστικά με την έρευνα είτε να είναι σε ψηλότερα κλιμάκια των επιχειρήσεων. Ο κ. Αλαβάνος είπε οτι για αυτό θα πρέπει να ενσωματοθούνε τα ΤΕΙ στα πολυτεχνεία και να ιδρυθεί εκ νέου ο θεσμός των ΚΑΤΕΕ που παλιότερα οι απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ καλύπτανε θέσεις μεσσαίων στελεχών στην βιομηχανία. Επίσης είπε οτι το κράτος ανωτατοποίησε και αναβάθμισε τα ΤΕΙ,οπότε τώρα δεν μπορεί να τους πεί να υποβαθμιστούνε.

Όλη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ:    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=203179

No comments: