Tuesday 29 November 2011

Φωτοβολταϊκό πάρκο 1 GW σχεδιάζεται στη Σερβία

Ο όμιλος Securum Equity Partners υπέγραψε συμβόλαιο με τη σερβική κυβέρνηση για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου-γίγαντα, ισχύος 1 GW. Το συμβόλαιο δεν είναι δεσμευτικό, αλλά αποτελεί μια πρώτη καταγραφή της κοινής βούλησης για τη δημιουργία του έργου σε έκταση 3.000 εκταρίων στη Νότια Σερβία, όπως ανακοινώθηκε.

Σε αρχική φάση, η Amicorp Fund Services, συνέταιρος της Securum, θα δημιουργήσει ένα ταμείο ονόματι Neper Solar Park Incubator, το οποίο θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει τα 2 δις ευρώ που θα χρειαστούν για την κατασκευή του πάρκου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

«Αν το σχέδιο προχωρήσει, τότε η Σερβία θα διαθέτει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στον κόσμο», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μπόγιαν Ντζούριτς. «Σήμερα, το πιο μεγάλο πάρκο βρίσκεται στην Καλιφόρνια και παράγει 500 MW. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τα μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας στη Σερβία, αλλά οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Securum ανέφερε ότι «αρκετοί παράγοντες οδήγησαν στην επιλογή της Σερβίας ως τον ιδανικό συνέταιρο: Πρώτον, υπάρχει διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων για την παραγωγή ενέργειας. Δεύτερον, υπάρχει διαθέσιμη γη που δεν είναι κατάλληλη για καλλιέργειες και που διαθέτει ηλιοφάνεια».

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/fotoboltaiko-parko-1-GW-sxediazetai-sti-serbia.html

No comments: