Thursday 24 November 2011

Μνημόνιο Ελλάδας- Γερμανίας για την πώληση ηλιακής ενέργειας σε ειδικές τιμές !

Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας, Ελλάδας- Γερμανίας, για την πώληση ηλιακής ενέργειας σε ειδικές τιμές αγοράς, κατέθεσε πρόσφατα η ελληνική πλευρά στον ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια Γκύντερ Ετινγκερ.

Πρόκειται για ένα MUO, με το οποίο επιχειρείται να ξεπερασθεί το εμπόδιο της τιμής στην οποία θα αγοράζεται από τη Γερμανία η ελληνική ηλιακή ενέργεια, χωρίς να χρειασθεί να αλλάξουν οι γερμανικές ταρίφες των φωτοβολταικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο «Ηλιος» έχει την αμέριστη στήριξη τόσο της Κομισιόν που ενδιαφέρεται να το χρηματοδοτήσει, καθώς επίσης της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τον ομόλογο του κ. Παπακωσταντίνου, τον «αντιπυρηνικό» υπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ρότγκεν και το κόμμα των πρασίνων. Οι γερμανικές ταρίφες είναι εθνικές, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και την ουσία της κοινοτικής οδηγίας 28/2009, όπου και βασίζεται το σκεπτικό του «Ήλιος», και η οποία επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος, προκειμένου να πετύχει τους στόχους για κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης με ΑΠΕ, να τις παράγει σε άλλες χώρες. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα για ένα είδος εικονικών εξαγωγών ηλιακής ενέργειας (στατιστική μεταβίβαση), που για να καταστεί όμως εφικτό, θα πρέπει να αλλάξει το γερμανικό θεσμικό πλαίσιο, και ειδικά οι εθνικές ταρίφες, κάτι το οποίο πολλοί δεν επιθυμούν.

Η λύση λοιπόν που φαίνεται ότι έχει βρεθεί, είναι να υπάρξει μια διμερής ή και πολυμερής συμφωνία (γιατί δεν ενδιαφέρεται μόνο η Γερμανία) για τη πώληση ελληνικής ηλιακής ενέργειας με συγκεκριμένες τιμές αγοράς. Ιδέα που φέρεται να έχει και την υποστήριξη του Ετινγκερ, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι να δοθεί το "οκέυ" από τη γερμανική πλευρά.

Εκτάσεις, χάραξη, δίκτυα

Στο μεταξύ, πρόοδος σημειώνεται και από την ελληνική πλευρά. Έχει προκηρυχθεί από το υπ. Οικονομικών η πρόσκληση ενδιαφέροντος για στρατηγικό και οικονομικό σύμβουλο, έχουν βρεθεί μέσω GIS οι πρώτες κατάλληλες εκτάσεις, ενώ από κοινού με την Κομισιόν έχει γίνει επεξεργασία των πέντε εναλλακτικών διαδρομών χάραξης που θα ακολουθήσουν τα δίκτυα. Τέλος, ένα ακόμη ευαίσθητο θέμα αφορά στο ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στο σχέδιο. Εδώ υπάρχουν δύο σκέψεις : Η μία, είναι να «βάλει» η Ελλάδα τα αγροτεμάχια όπου θα εγκατασταθούν τα πάρκα και απ’ όπου θα περάσει το δίκτυο, θέτοντας ως όρο ένα μερίδιο 30%. Η δεύτερη, να διεκδικήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο, στη λογική ότι θα έχει στα χέριά της ένα συμβόλαιο 25ετίας με το γερμανό διαχειριστή για πώληση ηλιακής ενέργειας στο γερμανικό δίκτυο. Στη δεύτερη αυτή ιδέα, βασίζεται και το σκεπτικό να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το σχέδιο για την αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b1abca53-5d28-4d43-84e8-13ecb4d769ea

No comments: