Thursday 24 November 2011

Μείωση στις ταρίφες φωτοβολταϊκών, μπόνους στα ελληνικά, αποφάσεις για Τέλος ΑΠΕ

Αποφασισμένο να προχωρήσει σε «διόρθωση» στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών (και μόνον αυτών, όχι των υπολοίπων ΑΠΕ) φέρουν οι πληροφορίες τον υπουργό Περιβάλλοντος, και μάλιστα από τον ερχόμενο Φεβρουάριο που μειώνονται έτσι κι αλλιώς οι τιμές. Όσον αφορά το ύψος της μείωσης, οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που υπήρχαν ως αναφορά σε παλαιότερο κείμενο του ΣΕΦ, δηλαδή περί το 10%. Δηλαδή τον Φεβρουάριο, αν επιβεβαιωθεί η πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, θα γίνει η μείωση που προβλεπόταν ούτως ή άλλως στα feed in tariff για το μήνα αυτό και επιπλέον θα γίνουν εκείνες που προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα θεσπιστεί πλεονέκτημα για τους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν ευρωπαϊκής προέλευσης εξοπλισμό κατά το πρότυπο της Ιταλίας ή εάν αυτό κριθεί ρεαλιστικό, το πλεονέκτημα θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο και θα αφορά μόνον τον ελληνικής προέλευσης εξοπλισμό. Ποιο θα είναι αυτό το πλεονέκτημα; Κατά πάσα πιθανότητα σε αυτή την κατηγορία επενδυτών δεν θα «μπεί» η μείωση 10% στις ταρίφες. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το energypress, υπάρχει νομική γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείο «Μεταξάς» που κρίνει ρεαλιστική, όσον αφορά τη συμβατότητά της με την κοινοτική νομοθεσία, μια πιθανή «πριμοδότηση του χρήστη φωτοβολταϊκού εξοπλισμού εγχώριας κατασκευής, διαμέσου αντίστοιχης διαμόρφωσης του feed in tariff».

Για το μέγα θέμα της εύρεσης χρηματοδότησης για τις επενδύσεις ΑΠΕ, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης. Κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις αυτές έχει η πορεία αντίστοιχων συζητήσεων του κ. Χρυσοχοϊδη με την Κομισιόν για τη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως «μοχλού» για την ευκολότερη ροή επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να γνωρίζει το γεγονός ότι μια αύξηση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών δεν θα έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα στο θέμα των ταμειακών ροών του ΔΕΣΜΗΕ που τον εμποδίζει να πληρώνει έγκαιρα τους ηλεκτροπαραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ) αλλά και στο θέμα του ελλείμματος που δημιουργεί το γεγονός ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος μεγαλώνει και το Τέλος ΑΠΕ, (ακόμα) όχι. Παρόλα αυτά θεωρεί ότι οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά πρέπει να «διορθωθούν».

Η τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ

Όσο για την κάλυψη της τρύπας του ΔΕΣΜΗΕ, πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να μην αποδέχεται σε καμία περίπτωση την αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ στα επίπεδα που θεωρεί απαραίτητα ο ΔΕΣΜΗΕ για να καλύψει το έλλειμμά του μέσα στο 2012. Το υπουργείο μάλιστα αμφισβητεί και την ακρίβεια των στοιχείων. Βεβαίως αύξηση του Τέλους ΑΠΕ θα υπάρξει, αλλά θα είναι «πολύ χαμηλότερα» όπως αφήνεται να εννοηθεί. Χθες έγινε εκτεταμένη συζήτηση στην ολομέλεια της ΡΑΕ για το θέμα, όπου εξετάστηκαν επί μακρόν όλα τα σενάρια, χωρίς βεβαίως να υπάρξει απόφαση, καθώς υπήρχε και η νέα προχθεσινή επιστολή του ΔΕΣΜΗΕ που έδινε καινούργια στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το προβλεπόμενο έλλειμμα του 2012 ανεβαίνει, ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου κατά 100 εκ. ευρώ.

Απόφαση, σύμφωνα με όλα τα ενδεχόμενα, θα λάβει πλέον η ΡΑΕ την επόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση της ολομέλειάς της. Εν τω μεταξύ θα έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ τα μέτρα που θα λάβει για να κλείσει η τρύπα που έχει δημιουργηθεί και εκείνη που προβλέπεται για το 2012. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στους υπολογισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου δεν θεωρείται απαραίτητο να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα στο τέλος του 2012, αλλά αρκεί να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις που θα το μηδενίσουν έστω και το 2013. Σε αυτές τις αποφάσεις, πέραν της αύξησης του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, θα περιλαμβάνεται μια δέσμη μέτρων που έχουν και στο παρελθόν αναφερθεί, όπως η επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ, οι δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, η χρησιμοποίηση μέρους του τέλους υπέρ ΕΡΤ, αλλά και οι διακρατικές πωλήσεις δικαιωμάτων, τις οποίες παρουσίασε χθες το energypress. Στο τραπέζι μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν πέσει διάφορες ιδέες, όχι μόνο εκείνες που έχει εισηγηθεί στην πρότασή της η ΡΑΕ, αλλά και κάποιες καινούργιες…

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε το energypress, η προχθεσινή επιστολή του ΔΕΣΜΗΕ ανεβάζει τις εκτιμήσεις για τα ποσά που θα χρειασθεί το 2012 προκειμένου να αποπληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ, στα 800 εκ. ευρώ, έναντι των 700-750 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης μελέτης του. Κατ' επέκταση, διατυπώνεται το αίτημα για αύξηση του τέλους ΑΠΕ στα επίπεδα των 10 ευρώ/ MWh.


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/45523fd9-930c-4c88-9428-6f415938a20f

No comments: