Wednesday 23 November 2011

Επί ποδός Energean και εργαζόμενοι για την αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας

Σε επικίνδυνες ατραπούς φαίνεται ότι μπαίνει, εκ νέου, η υπόθεση της αποθήκης αερίου στη Νότια Καβάλα, καθώς το μεν δημόσιο δείχνει να επιλέγει τη χρονοτριβή και, εμμέσως, τη μη πραγματοποίηση του έργου, η δε Energean Oil που έχει σήμερα την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Πρίνου προτίθεται να ακολουθήσει την οδό της νομικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων της. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι της Kavala Oil, οι οποίοι εάν δεν γίνει το έργο αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, βρίσκονται στην κυριολεξία ένα βήμα πριν την «έκρηξη», της οποίας τα αποτελέσματα τα έχει γνωρίσει η περιοχή της Καβάλας, αλλά και η (τότε) κυβέρνηση, όταν υπήρχαν περίοδοι αναταραχής στην επένδυση.

Ας ληφθεί υπόψη ότι το έργο κινδυνεύει να μη γίνει ποτέ, καθώς, επιπλέον, η Energean έχει δηλώσει ότι εφόσον δεν εγκριθεί η άδεια που έχει ζητήσει θα προχωρήσει στην πλήρη απάντληση του υπόλοιπου αερίου που βρίσκεται στη Νότια Καβάλα και το οποίο είναι απαραίτητο για να γίνει η αποθήκη.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Εnergean κ. Μαθιός Ρήγας κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα για την τεράστια καθυστέρηση και για την απειλή του να χάσει η εταιρεία το έργο. Παράλληλα, υποστήριξε πως η άδεια που κατέχει η Energean για το κοίτασμα δεν λήγει το 2014, αλλά «όταν τελειώσει το αέριο», απαντώντας στους κύκλους εκείνους που σύμφωνα με τον ίδιο επιχειρούν την καθυστέρηση του έργου μέχρις ότου χάσει η εταιρεία την άδεια αυτή. Ο κ. Ρήγας έκανε επίθεση και στο ΥΠΕΚΑ, λέγοντας ότι δεν προσφέρει τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα στην Energean, προκειμένου η τελευταία να καθορίσει τις ευρύτερες επενδυτικές της κινήσεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, διότι «είναι κλειδωμένα σε κάποιο υπόγειο των ΕΛΠΕ».

Στο ταμείο

Η κίνηση που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην δώσει την αιτούμενη άδεια στην Energean είναι η παραχώρηση από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων των περιουσιακών δικαιωμάτων, αλλά και το δικαίωμα ανάπτυξης υπόγειας αποθήκης, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής περνάνε στο Ταμείο «Νότια Καβάλα: Τα υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, που απορρέουν από την από 23 Νοεμβρίου 1999 σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρίας ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε., πλην των δικαιωμάτων που αφορούν στην Περιοχή Εκμετάλλευσης «Νότια Καβάλα», συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί του εναπομείναντος στην εν λόγω Περιοχή κοιτάσματος φυσικού αερίου, για χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά τη λήξη της προαναφερθείσας σύμβασης.

Επίσης τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου και το δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει εκ του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», για τη μετατροπή του ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου»

Το περίεργο είναι ότι με τον ενεργειακό νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, επιβεβαιώθηκε ότι δίνεται καθαρή προτεραιότητα στην μετατροπή της άδειας παραγωγής σε άδεια αποθήκης. Δηλαδή η Energean που έχει σήμερα την άδεια παραγωγής δικαιούται να διεκδικήσει άδεια αποθήκης, πράγμα άλλωστε που έχει κάνει, με την πρόταση που έχει καταθέσει.

Στο πλαίσιο αυτό η Energean είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το ΥΠΕΚΑ και με τους τοπικούς φορείς. Παρόλα αυτά πρόσφατα ορίστηκαν και πάλι νέοι σύμβουλοι για να κρίνουν την καταλληλότητα του κοιτάσματος, «πράγμα που έχει γίνει ήδη από τις ελληνικές και τις ξένες εταιρείες» όπως λέει ο κ. Ρήγας.

Τι είπε ο Μαθιός Ρήγας

Στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μαθιός Ρήγας παρουσίασε, μεταξύ άλλων τα δεδομένα που επιβάλλουν σήμερα τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και την αναγκαιότητα της υπόγειας αποθήκης αερίου στη Νότια Καβάλα. Σύμφωνα με τον Ρήγα, η αποθήκη είναι αναγκαία για λόγους ενεργειακού εφοδιασμού. Όπως είπε, «η Ε.Ε. στο νέο κανονισμό που τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την προμήθεια αερίου των ευάλωτων καταναλωτών για διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών ακόμη και στην περίπτωση που η μεγαλύτερη πηγή προμήθειας βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Σήμερα η Ελλάδα υποστηρίζει τους καταναλωτές για μόλις 5 ημέρες. Επομένως χωρίς αμφιβολία, σύμφωνα και με το συμπέρασμα μελέτης του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΚΑ το 2010 που αξιολόγησε το έργο, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο έργο αποθήκης στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο Κανονισμός Ν – 1 περιγράφει την υποχρέωση των κρατών μελών για την εφαρμογή του κανονισμού μέχρι το 2014, βάσει του οποίου απαιτείται η δυνατότητα κάλυψης της καθημερινής κατανάλωσης σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της μεγαλύτερης υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου.

Η πραγματική εικόνα της αγοράς στην Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ρήγα είναι ότι υπάρχει ακριβό αέριο, χωρία ασφάλεια εφοδιασμού, χωρίς ανταγωνισμό, με μηδενικές επενδύσεις σε έρευνα φυσικού αερίου.

Ο χαρακτήρας του έργου

Σύμφωνα με την πρόταση της Energean Oil & Gas θα είναι διακριτοί οι ρόλοι στη λειτουργία της αποθήκης: Ο τεχνικός διαχειριστής της άδειας αποθήκης, δηλαδή η Energean και η Edison αναλαμβάνουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο της επένδυσης. Από την άλλη οι εμπορικοί χρήστες της υπόγειας αποθήκης μπορεί να είναι οποιοιδήποτε συμμετέχει στην αγορά φυσικού αερίου και εκφράσει αντίστοιχο ενδιαφέρον. Θα υπάρχει δυνατότητα δέσμευσης από τον ΔΕΣΦΑ όσου αποθηκευτικού χώρου κρίνεται απαραίτητος από το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ για την ασφάλεια εφοδιασμού, και θα διενεργείται δημόσιος διαγωνισμός με τον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του συστήματος αερίου να δεσμεύσουν και να χρησιμοποιήσουν δυναμικότητα υπηρεσιών αποθήκευσης.

Ταυτόχρονα, με βάση τα όσα υποστήριξε ο κ. Ρήγας, με την πρόταση της Energean θα υπάρχει διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, αφού θα προηγηθεί διαπραγμάτευση με τους συμβούλους του δημοσίου για τα οφέλη του από το έργο.

Τελειώνοντας ο κ. Ρήγας, αφού παρουσίασε το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι υφιστάμενοι κάτοχοι αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης διαθέτουν δικαίωμα προτεραιότητας στην ανάπτυξη υπόγειων αποθηκών αερίου, όπως άλλωστε προβλέπει και στη χώρα μας η νομοθεσία, αναρωτήθηκε:

Θέλει το ελληνικό δημόσιο σήμερα αποθήκη φυσικού αερίου και επενδύσεις στην έρευνα; Αμφισβητεί τους υφιστάμενους νόμους και παραχωρήσεις; Αντέχει η κοινωνία της Καβάλας να δεί την Kavala Oil με λουκέτο;

Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει υποβάλει την αίτησή της τον Ιούλιο στη ΡΑΕ και από τότε περιμένει την έκδοση ΚΥΑ για τους όρους μετατροπής της άδειας. Στο μεταξύ η Ε.Ε. έχει εγκρίνει το έργο ως επιλέξιμο για το πρόγραμμα TEN –E και οι δύο εταίροι, Energean και Edison δουλεύουν για την ολοκλήρωση των τεχνικών και οικονομικών μελετών σκοπιμότητας του έργου.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/0bd9e967-8e6b-4e87-a7f8-7014ccc26b48

No comments: