Tuesday 29 November 2011

Επιχείρηση "χρυσό ψαλίδι" με τα τιμολόγια ΔΕΗ, στόχος οι αυξήσεις να πέσουν κοντά στο 10%...

Σε ποσοστά μεταξύ 10% και 15% φαίνεται ότι θα «κλειδώσουν» οι τελικές επιβαρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, συνυπολογίζοντας και τις αυξήσεις όλων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, όπως το τέλος ΑΠΕ, και οι ΥΚΩ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ενώ η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη αποστείλει το σύνολο των κοστολογικών της στοιχείων στη ΡΑΕ που να δικαιολογούν τα ποσοστά που έχει ζητήσει, εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι τα τελικά ποσοστά θα πέσουν κοντά στο 10%.

Με τις τελικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος να τοποθετούνται γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, και τη "κοπτοραπτική" να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η απόφαση ανάκλησης της επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Η λύση που προκρίνεται για το θέμα που καίει την αγορά είναι ο φόρος να αφαιρεθεί από την αρχή της αλυσίδας της αγοράς (παραγωγή) και να επιβληθεί στο τέλος (κατανάλωση) ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος για την αγορά. Με απλά λόγια, να φύγει ο φόρος από τους παραγωγούς, γιατί η αύξηση της ΟΤΣ λόγω του ΕΦΚ αυξάνει τα κόστη του συστήματος (με τις φουσκωμένες τιμές αποπληρώνονται λιγνίτες και εισαγωγές) και να αυξηθεί ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στους καταναλωτές. Εκτιμάται ότι έτσι η επίπτωση στα τελικά τιμολόγια θα είναι αισθητά μικρότερη. Εξάλλου από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται να ισχύσει και η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η οποία θα συνυπολογιστεί στο τελικό ποσοστό των αυξήσεων, πάντα σε συνάρτηση με τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από ρύπους καθώς και από το τέλος της ΕΡΤ, που ακόμη δε φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί ως ιδέα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/acd01e1b-a685-4d82-9f86-348c86ad33cc

No comments: