Thursday 3 November 2011

ΔΕΣΜΗΕ: Με δημοπρασίες και ΦΠΑ θα κλείσουμε το έλλειμμα του 2011 στα 100 εκατ. ευρώ

Τη μη καταβολή των πληρωμών στους ηλεκτροπαραγωγούς εκτός ΑΠΕ για το Σεπτέμβριο επιβεβαιώνει ο ΔΕΣΜΗΕ και διευκρινίζει ότι το έλλειμμα στα τέλη του 2011, εφόσον ολοκληρωθεί η επιστροφή ΦΠΑ αλλά και οι δημοπρασίες ρύπων επιτύχουν τα προσδοκώμενα έσοδα, θα διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΜΗΕ σημειώνει ότι οι πληρωμές όλων των ηλεκτροπαραγωγών, περιλαμβανομένων των ΑΠΕ, για τον Αύγουστο έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Όσον αφορά την εκκαθάριση του Σεπτεμβρίου, ο διαχειριστής λέει ότι οι πληρωμές άρχισαν στις 27 Οκτωβρίου. Τα οφειλόμενα ποσά στους παραγωγούς εκτός ΑΠΕ είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το ύψος τους βαίνει συνεχώς μειούμενο».

Ο διαχειριστής δε διευκρινίζει, ωστόσο, ποιο είναι το ύψος του ελλείμματος με τις ΑΠΕ.

Στη συγκεκριμένη διαμόρφωση του ελλείμματος συμβάλουν, όπως αναφέρει ο ΔΕΣΜΗΕ, τα 50 εκ. € που αναμένεται να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους από τα δικαιώματα ρύπων και η επιστροφή ΦΠΑ η οποία θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τους σχετικούς ελέγχους από το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαβεβαιώνεται πάντως ότι οι πληρωμές του Σεπτεμβρίου προς τις ΑΠΕ, οι οποίες όπως σημειώνεται δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, θα καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d491b9b7-b280-4a59-ba39-06a0f76e747b

No comments: