Monday 21 November 2011

ΑΠΕ: Επιταχύνεται η ανάπτυξη το 2011 παρά την οικονομική κρίση

Δεδομένου του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για έργα ΑΠΕ, η αναστολή υλοποίησης έργων θα έχει περιορισμένη έκταση και δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσει τους εθνικούς μας στόχους για το 2020, επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο Ιωάννης Τσιπουρίδης, διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Το τελευταίο διάστημα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βρίσκονται στο επενδυτικό και αναπτυξιακό επίκεντρο για την τόνωση της «πράσινης» οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ποιο το πρόγραμμα επενδύσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει προσεχώς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ποια έργα αφορούν;

Η βιώσιμη ανάπτυξη εξ ορισμού συνδυάζει την ανάπτυξη με την περιβαλλοντική προστασία. Και αυτό επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 22 αιολικά πάρκα, 15 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 5 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 148 MW, έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ, κατέχοντας σχεδόν το 10% της αγοράς.

Ως ιδιοκτήτης των πρώτων αιολικών πάρκων της χώρας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται στη φάση της αντικατάστασής της, ενώ ολοκληρώνει εντός του 2012 ένα σύμπλεγμα 9 αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 35,1 MW, στη Λέσβο, την Πάρο, το Μαραθόκαμπο και το Πυθαγόρειο Σάμου, τη Ρόδο, τη Λήμνο, τη Σίφνο τα Ακούμια και το Κοπρινό Ρεθύμνου Κρήτης.

Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός εκ των μεγαλυτέρων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ευρώπη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW σε έκταση 2.000 στρεμμάτων του λιγνιτωρυχείου της Μεγαλόπολης.

Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για την υλοποίηση ενός ενεργειακού σχεδίου στη δυτική Μακεδονία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 200 MW στην Κοζάνη.

Στον τομέα της γεωθερμίας σχεδιάζουμε την εκμετάλλευση των πέντε γεωθερμικών πεδίων, στη Λέσβο, στην Κίμωλο, στα Μέθανα, στη Νίσυρο και στη Μήλο, πάντοτε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας αξιοποίησης βιομάζας στη δυτική Μακεδονία.

Και δεν σταματάμε εδώ, κατασκευάζουμε έργα που συνδυάζουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διακρίνονται για την καινοτομία τους ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Υβριδικό Ενεργειακό έργο Ικαρίας, το Υβριδικό έργο Γαύδου και εξετάζουμε και την ανάπτυξη κι άλλων υβριδικών έργων στην Κρήτη και τη Λέσβο.

Κατά πόσο η δυσμενής οικονομική συγκυρία επηρεάζει τους εθνικούς στόχους της χώρας για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πώς το «Helios Project» πιστεύετε ότι θα συνδράμει στην ανάπτυξη της αγοράς;

Η ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, άλλες μείζονος και άλλες ήσσονος σημασίας. Στη σημερινή οικονομική κατάσταση η παράμετρος της χρηματοδότησης των έργων έχει αποκτήσει μοναδική σημασία. Είναι πλέον η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Επομένως, είναι προφανές ότι η αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάπτυξης κάποιων έργων. Δεδομένου, όμως, του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για έργα ΑΠΕ, το φαινόμενο αναστολής υλοποίησης έργων, που εκ των πραγμάτων θα έχει περιορισμένη έκταση, δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσει τους εθνικούς μας στόχους για το 2020. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη φέτος, παρά την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων 2 ετών, οι ρυθμοί υλοποίησης έργων το 2011 είναι μεγαλύτεροι από αυτούς των προηγούμενων ετών. Το σημαντικότερο όμως είναι πως αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας περνάει μέσα από την ανάπτυξη ΑΠΕ. Επομένως θα έλεγα ότι πρέπει να ισχύσει το αντίθετο: να προσανατολιστούμε στην πάση θυσία επίτευξη των εθνικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ, ως εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση.

Στις επιμέρους κατηγορίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ποια τα περιθώρια διείσδυσης αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων σε εγχώριο επίπεδο, τι αναμένεται να δούμε προσεχώς αναφορικά με την ισχύ «πράσινης» ενέργειας;

Οι εθνικοί στόχοι προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ και ουσιαστικά δίνουν τα επίπεδα διείσδυσης των ΑΠΕ το 2020. Δηλαδή έως το 2020 θα πρέπει η εγκατεστημένη ισχύς σε αιολικά να φτάσει τα 7.500 MW, 2.450 MW σε φωτοβολταϊκά, 350 MW σε υβριδικά, 350 MW σε βιομάζα και 120 MW σε γεωθερμία.

Αυτό που πρέπει να δούμε από σήμερα μάλιστα, είναι μια πολύ σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη αυτών των στόχων. Πρέπει ο μέσος ετήσιος ρυθμός εγκατάστασης να είναι της τάξεως των 900 MW, που σημαίνει υπερδιπλασιασμό του φετινού ρυθμού εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευαστούν μαζί με τα πολλά μικρά και αρκετά μεγάλης ισχύος έργα, τα οποία θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων, γιατί το μικρό είναι όμορφο, αλλά το μεγάλο αναγκαίο. Και για να πραγματοποιηθεί αυτό, πέραν της εξασφάλισης χρηματοδότησης, απαιτείται η αντιμετώπιση τριών βασικών θεμάτων που δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση πολλών έργων: της αδειοδότησης, του δικτύου διασύνδεσης και της αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες. Με απλά λόγια πρέπει να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τις ΑΠΕ γι' αυτό που είναι: το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ο εγχώριος πλούτος μας, η αξιοποίηση του οποίου έχει ουσιαστικό θετικό ισοζύγιο από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις.
Ρυθμοί ανάπτυξης Ο μέσος ετήσιος ρυθμός εγκατάστασης πρέπει να είναι της τάξεως των 900 MW, που σημαίνει υπερδιπλασιασμό του φετινού ρυθμού εγκατάστασης.
Καινοτομία Κατασκευάζουμε έργα που συνδυάζουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διακρίνονται για την καινοτομία τους ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Υβριδικό Ενεργειακό έργο Ικαρίας.

Καινοτόμες ενεργειακές ανάγκες από ΑΠΕ στη Ικαρία

Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες του Υβριδικού Ενεργειακού έργου Ικαρίας;

Το Υβριδικό Ενεργειακό έργο Ικαρίας κατασκευάζεται στις περιοχές Πέζι, Προεσπέρα και κάτω Προεσπέρα του τέως δήμου Ραχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Αποτελείται από δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ισχύος 4,15 MW, που μέσω δύο δεξαμενών -συνολικού όγκου 160.000 m3- εκμεταλλεύονται ανακυκλώνοντας το νερό του Φράγματος στο Πέζι και ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 2,7 MW, που τροφοδοτεί τα αντλητικά συγκροτήματα (συνολικής ισχύος 12Χ250 kW), που εξασφαλίζουν τον κύκλο του νερού. Το Υβριδικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής Ικαρίας είναι καινοτόμο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συνδυάζει δύο τύπους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την υδατόπτωση και την αιολική ενέργεια. Έχει σχεδιαστεί με βάση τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και το σεβασμό στο ευρύτερο περιβάλλον του νησιού και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του. Αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας. Η επιτυχία του έργου θα αποτελέσει τη βάση για την εφαρμογή αντίστοιχων συστημάτων και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/ape-epitaxinetai-i-anaptiksi-to-2011-para-tin-oikonomiki-krisi.html

No comments: