Thursday 24 November 2011

Αυξημένα κατά 25% τα κέρδη των ΕΛΠΕ στο εννεάμηνο

Σε 121 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στο εννεάμηνο του 2011, από 171 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Το προσαρμοσμένο EBITDA, το οποίο εξαιρεί την επίπτωση της αποτίμησης των αποθεμάτων καθώς και άλλων μη λειτουργικών στοιχείων στα αποτελέσματα, διαμορφώθηκε στα 287 εκατ. ευρώ έναντι 388 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010.

Τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA μειώθηκαν σε 339 εκατ. ευρώ από 378 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010, ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 162 εκατ. ευρώ (+25%) κυρίως λόγω του καλύτερου ελέγχου εξόδων και της αυξημένης συνεισφοράς των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 70 εκατ. ευρώ (-14% έναντι του τρίτου τριμήνου 2010) κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης καυσίμων στην εσωτερική αγορά, των προγραμματισμένων σταματημάτων των διυλιστηρίων λόγω αναβαθμίσεων και συντήρησης και της επίπτωσης της μειούμενης διεθνούς τιμής πολυπροπυλενίου στα κέρδη των Πετροχημικών.

« Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον, τα λειτουργικά αποτελέσματά μας σε επίπεδο τριμήνου και εννεάμηνου ήταν θετικά. Το 2011 παραμένει μία δύσκολη χρονιά λόγω διεθνούς μακροοικονομικής αβεβαιότητας και της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ελληνική αγορά. Η ανταπόκρισή μας σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσω της αναβάθμισης των παραγωγικών μας μέσων, της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της αποτελεσματικής διαχείρισης των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών προκλήσεων. Η επιτυχημένη διαδικασία έναρξης λειτουργίας του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης αναδεικνύει τις άρτιες επιχειρησιακές ικανότητες του Ομίλου. Το έργο αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας εξελίσσεται εντός των στόχων για επιτυχή ολοκλήρωση και θα προσθέσει σημαντική αξία στον Όμιλο το 2012», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος.


Κύριες στρατηγικές εξελίξεις:

Το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πλήρη εμπορική λειτουργία το Σεπτέμβριο, μετά τις εργασίες αναβάθμισης και προγραμματισμένης συντήρησης. Στο έργο αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας, που θα επηρεάσει θετικά την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου, ο βαθμός προόδου των εργασιών έφθασε στο 93% με τη μηχανική ολοκλήρωση να αναμένεται στα τέλη του έτους και την εμπορική λειτουργία στο Β’ τρίμηνο 2012. Στον κλάδο Έρευνας & Παραγωγής, η πώληση του 70% στην παραχώρηση του West Obayed έλαβε τελικές εγκρίσεις από τις Αιγυπτιακές αρχές. Στην Εμπορία η πώληση της EKO Γεωργίας ολοκληρώθηκε αυτό το τρίμηνο. Εντός του Νοεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο με τον οποίο ήρε την 20ετή απαγόρευση στην κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της εταιρείας, ο Όμιλος συμφώνησε κατά τη διάρκεια του τριμήνου την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους €400 εκ. επεκτείνοντας την λήξη της από το Β’ τρίμηνο 2012 στο Γ’ τρίμηνο 2013.


Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών κλάδων:

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

Τα έργα αναβάθμισης επηρέασαν την παραγωγή με αποτέλεσμα χαμηλότερους όγκους πώλησης, τόσο για την Ελληνική αγορά όσο και τις εξαγωγές.

Το προσαρμοσμένο EBITDA του κλάδου εγχώριας διύλισης ανήλθε σε €38εκ. (Β’ τρίμηνο 2010: €34εκ.) Η επίδραση των δυσμενών περιθωρίων διύλισης αντισταθμίστηκε από τις βελτιωμένες επιδόσεις του κλάδου Εφοδιασμού & Εμπορίας.

Οι πωλήσεις του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2010, ενώ πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση διάρκειας 4 εβδομάδων.


ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ

Οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς διατηρήθηκαν, επηρεάζοντας τα κέρδη EBITDA τα οποία διαμορφώθηκαν στα €13εκ. (Γ’ τρίμηνο 2010: €17εκ.).

Οι όγκοι πωλήσεων του δικτύου πρατηρίων του Ομίλου διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Γ’ τριμήνου 2010 με βελτίωση του μεριδίου αγοράς της ΕΚΟ. Παρόλα αυτά η πίεση στα περιθώρια συνεχίστηκε. Η αυξημένη τουριστική κίνηση είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των αποτελεσμάτων στον τομέα πωλήσεων των αεροπορικών καυσίμων.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παρά την ύφεση της κατανάλωσης στις βασικές αγορές του εξωτερικού, οι θετικές επιδόσεις διατηρήθηκαν με το προσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα €15εκ. ( Γ’ τρίμηνο 2010: €16εκ.). Ο ανταγωνισμός τιμών στη Βουλγαρία είχε αρνητικές επιπτώσεις στα περιθώρια, ενώ ο κλάδος Εμπορίας της Κύπρου ενίσχυσε την κερδοφορία του.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

Παρά τις υψηλότερες πωλήσεις και τα ισχυρά περιθώρια του πολυπροπυλενίου, η πτώση των διεθνών τιμών είχε δυσμενή επίπτωση στην κερδοφορία λόγω αποτίμησης αποθεμάτων. Το EBITDA των πετροχημικών ανήλθε σε €6εκ. (Γ’ τρίμηνο 2010: € 12 εκ.).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Οι καλές καιρικές συνθήκες και η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα επηρέασαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. (-1,6% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2010). Η συνεισφορά της Elpedison σε επίπεδο καθαρών κερδών ανήλθε στα €1,3εκ. για το Γ’ τρίμηνο 2011.

Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα αποτελέσματα του Ομίλου έφθασε στα €11εκ., έναντι €7εκ . το Γ’ τρίμηνο 2010, λόγω αύξησης των όγκων πωλήσεων (αυξημένη συμμετοχή φυσικού αερίου στο ελληνικό ενεργειακό μίγμα) και βελτιωμένης επίδοσης των θυγατρικών διανομής και εφοδιασμού (ΕΠΑ).

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=52094

No comments: