Tuesday 29 November 2011

Μοντέλο Β. Θάλασσας για να μειωθεί το κόστος σύνδεσης των 5.267 MW ελληνικών offshore.

Μείωση στα τεράστια κόστη που απαιτούνται για δίκτυα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια, μπορεί να φέρει η ανάπτυξη των offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, κατά το πρωτοποριακό μοντέλο που εξετάζεται για τη Βόρεια Θάλασσα.

Στην επισήμανση αυτή καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΕ που απευθυνόμενη στο ΔΕΣΜΗΕ του προτείνει να διερευνήσει πιθανές συνέργειες που προκύπτουν από τη διασύνδεση με το δίκτυο των 5.267 MW υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τις αιτήσεις των οποίων πρόκειται σύντομα να εξετάσει η Αρχή για να τους χορηγήσει άδειες παραγωγής. Και με δεδομένο ότι η ισχύς των 36 αυτών αιτήσεων (τόσες είναι), θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει το συνολικό σχεδιασμό διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου που ο διαχειριστής έχει εκπονήσει, η ΡΑΕ του προτείνει να «ψάξει» τις τεχνικές μείωσης του κόστους που διερευνώνται για τη Βόρεια Θάλασσα, προκειμένου να αξιοποιηθούν και στην ελληνική πραγματικότητα.

Τι τεχνικές όμως εξετάζονται στη Βόρεια Θάλασσα, τον «παράδεισο» των υπεράκτιων αιολικών ;

Σύμφωνα με τη μελέτη «OffshoreGrid» που εκπόνησε για το offshore δίκτυο της Β. Θάλασσας το «Intelligent Energy For Europe», (χρηματοδοτείται από την ΕΕ) και την οποία η ΡΑΕ επισυνάπτει στη χθεσινή της ανακοίνωση, η λύση στη μείωση του κόστους βρίσκεται στη χρήση κόμβων διασύνδεσης (hub connection). Με τον όρο αυτό εννοούμε τη διασύνδεση με κόμβους των πάρκων που βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο - αντί για καλωδίων που θα τα συνέδεαν με την ακτή- μέθοδος ιδιαίτερα επωφελής, κατά τους συντάκτες της έκθεσης.

Η ομάδα του «OffshoreGrid» αξιολόγησε 321 έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων, για τα 114 εκ των οποίων συνιστά τη χρήση κόμβων διασύνδεσης. Εάν αυτό συμβεί, τότε σύμφωνα με τη μελέτη θα καθίστατο δυνατό να εξοικονομηθεί μέχρι το 2030, ένα ποσό της τάξης των 14 δισ. ευρώ, κάτι που δεν θα συμβεί αν ακολουθηθεί η κλασική μέθοδος της διασύνδεσης καθενός εκ των 321 πάρκων ξεχωριστά με την ακτή. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις θα περιοριστούν στα 69 δισ. ευρώ, αντί για τα προϋπολογιζόμενα 83 δισ. ευρώ…

Και οι μειώσεις κόστους δε σταματούν εδώ

Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι αν οι κόμβοι «δεθούν» σε ένα διασυνδεμένο «δικτυωτό πλέγμα» - που συνεπάγεται βέβαια επιπλέον επενδύσεις 5 με 7 δισ. ευρώ, η τελική εξοικονόμηση πόρων σε ορίζοντα 25ετίας θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και τα 21 δις ευρώ. Επί της ουσίας λοιπόν, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για τη διασύνδεση των 126 συνολικά GW off shore αιολικών έργων θα απαιτηθούν ακόμη λιγότερα από τα προυπολογιζόμενα κεφάλαια.

Οι επικεφαλής της έρευνας εκτιμούν ότι αποδεικνύονται ξεκάθαρα τα οικονομικά οφέλη δημιουργίας ενός υπεράκτιου «δικτυωτού πλέγματος» αλλά επισημαίνουν παράλληλα ότι μια τέτοια πρωτοβουλία προϋποθέτει ένα νέο πανευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, τονίζοντας την εξαιρετική σημασία δημιουργίας συμβατών πολιτικών διασύνδεσης και επαρκών μηχανισμών υποστήριξης.

Περισσότερα για την μελέτη εδώ:   http://energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6eb5479b-4ac1-4ef4-98c4-2af3f75e6030

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/1c8bac06-2eb9-417b-8b4d-b1e6f47eea1f

No comments: