Tuesday 8 November 2011

Πλαστικά Κρήτης: Επένδυση «έκπληξη» για αιολικό που θα τροφοδοτεί τη βιομηχανία στο Ηράκλειο

Την υλοποίηση του πρώτου αιολικού πάρκου για αυτοπαραγωγή και μάλιστα στον βιομηχανικό τομέα, σχεδιάζει μια από τις πλέον καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας, η Πλαστικά Κρήτης. Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός όμιλος σχεδιάζει την ανάπτυξη αιολικού πάρκου, η ενέργεια του οποίου δε θα πωλείται στο δίκτυο αλλά θα καταναλώνεται από το εργοστάσιο που είναι εγκατεστημένο στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

Δηλαδή το πάρκο δε θα πληρώνεται για την παραγωγή του στην τιμή των ΑΠΕ που είναι σχετικά υψηλότερη αλλά η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται στην τιμή του βιομηχανικού ρεύματος που αγοράζει η Πλαστικά Κρήτης από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί προτεραιότητα σε τέτοιου είδους έργα, παρά το γεγονός ότι – όπως τονίζουν πηγές της εταιρείας –θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας με παράλληλη μείωση του κόστους ενέργειας του συστήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας για κάθε 1 MW αυτοπαραγωγής η εθνική οικονομία θα κερδίζει 100,000 €/χρόνο σε σχέση με την ίδια ενέργεια που παράγεται και πωλείται στη ΔΕΗ από ανεξάρτητο παραγωγό.

Σημειώνεται ότι η Πλαστικά Κρήτης που είναι κατεξοχήν εξαγωγική βιομηχανία ( 65% των πωλήσεων γίνονται πλέον στο εξωτερικό) έχει σημαντική παρουσία εκτός από τον τομέα των πλαστικών που είναι η κύρια δραστηριότητά της και στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα η εισηγμένη λειτουργεί αιολικό σταθμό 12 MW στην Ανατολική Κρήτη που παράγει περίπου διπλάσια ενέργεια απ’ αυτή που καταναλώνει το εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.

Επίσης έχει αναπτύξει 3 μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς των 80 KW στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκε η έγκριση για φωτοβολταϊκό σταθμό 4 MW στο Κιλκίς σε εταιρία στην οποία συμμετέχει η ΠΛΑΚ. Φέτος τα έσοδα του ομίλου από τον τομέα της ενέργειας αναμένεται ότι θα φτάσουν 4,8 εκατ.ευρώ.

Περιβάλλον

Παράλληλα η βιομηχανία λειτουργεί μια μεγάλη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών όπου μετατρέπονται τα παλιά πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων καθώς και άλλα πλαστικά απορρίμματα σε χρήσιμη πρώτη ύλη. Η μονάδα βοηθά στην απορρύπανση των αγροτικών περιοχών απ’ όπου συλλέγονται τα πλαστικά μετά τη χρήση τους.

Τέλος διαθέτει εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και γεωθερμίας για εξοικονόμηση ενέργειας τόσο στο εργοστάσιο του Ηρακλείου όσο και στο νέο εργοστάσιο στο Βουκ

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/4ff139a1-a82d-4b47-892c-d75fed6c8469

No comments: