Friday 11 November 2011

Η υπερπροσφορά "φρενάρει" την παραγωγή φωτοβολταϊκών

Δυσοίωνες προβλέψεις για τον κλάδο της παραγωγής φωτοβολταϊκών κάνει η IMS Research σε πρόσφατη έρευνα της, κάτι το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που πλέον αποτελεί πραγματικότητα στον κλάδο, φρενάροντας την επέκταση της παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στο υπόλοιπο του 2011 και στο πρώτο μισό του 2012.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της IMS, την τελευταία διετία έχει προστεθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, παραγωγική δυνατότητα 30 GW, αλλά η επέκταση σταματά πλέον λόγω της μειωμένης ζήτησης σε ορισμένες σημαντικές αγορές, αλλά και της υπερπροσφοράς που παρατηρείται.

Η IMS εκτιμά ότι στα τέλη του έτους θα υπάρχει συνολικά δυνατότητα παραγωγής 50 GW στα φωτοβολταϊκά, μια αύξηση της τάξης του 54% μέσα σε ένα μόλις έτος.

Από την άλλη, η ζήτηση αυξήθηκε με ρυθμό μόλις 19%, γεγονός που οδηγεί σε ανισορροπία. Φαίνεται λοιπόν ότι ο περιορισμός των επιδοτήσεων στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία οδηγεί τις εταιρείες σε περικοπή της παραγωγής τους.

Στον περιορισμό αυτό συμμετέχουν όχι μόνο οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, αλλά και οι μικρομεσαίες της Κίνας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε περικοπές της τάξης του 50%.

Παράλληλα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι τιμές παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της υπερπροσφοράς, ασκώντας έτσι πιέσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των κατασκευαστών.

Πάντως, η IMS προβλέπει ότι η παραγωγική ικανότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται στα επόμενα τρίμηνα, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/39f71827-86e7-40f6-8ff6-a77faf6b9370

No comments: