Friday 11 November 2011

Πέντε υποσχόμενες τεχνολογίες για το μέλλον της ηλιακής ενέργειας




Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ηγείται των ερευνητικών προσπαθειών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, στα οποία όλα τα ηλεκτρικά στοιχεία βρίσκονται στο πίσω μέρος, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη απόδοση που φτάνει το +50%, όπως υποστηρίζει η εταιρεία SunPower. Ήδη έχει κατασκευαστεί σύστημα σε οροφή, ισχύος 205 κιλοβάτ που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή.


2. Μικρομετατροπείς




Ένα βασικό πρόβλημα κατά την τοποθέτηση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού είναι το γεγονός ότι παράγει συνεχές ρεύμα, ενώ στις κατοικίες χρησιμοποιείται εναλλασσόμενο. Κατά τη μετατροπή του ενός είδους στο άλλο, χάνονται σημαντικές ποσότητες ηλεκτρισμού. Μια πιθανή λύση είναι η χρήση των μικρομετατροπέων (microconverters), οι οποίοι συνδέονται απευθείας με τα φωτοβολταϊκά και τους επιτρέπουν να εξάγουν άμεσα εναλλασσόμενο ρεύμα.

3. Συγκεντρωμένα Φωτοβολταϊκά (CPV)




Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί ειδικά κάτοπτρα για να συγκεντρώνει τις ακτίνες του ηλίου στα φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας την ακτινοβολία μέχρι και κατά 1.600 φορές. Με τον τρόπο αυτό, τα φ/β παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρισμού από ότι κανονικά, με αποδόσεις που φτάνουν το 45%. Όπως είναι φυσικό, η τεχνολογία CPV μειώνει επίσης και το κόστος παραγωγής σε μεγάλο βαθμό, αφού με την ίδια επιφάνεια παράγεται περισσότερη ενέργεια.

4. Φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου τύπου CIGS




Το πυρίτιο είναι το βασικό συστατικό στα φωτοβολταϊκά, αλλά η έλλειψή του αποτελεί πρόβλημα για τους παραγωγούς. Παράλληλα, τα υπόλοιπα υλικά που θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν είναι επίσης υπό έλλειψη. Η αμερικανική First Solar όμως, θεωρεί πως η τεχνολογία λεπτού υμενίου μπορεί να παρέχει τη λύση, καθώς χρησιμοποιεί κάδμιο και άλλα μέταλλα. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν επιτύχει αποδόσεις της τάξης του 19,9% και αρκετές εταιρείες επενδύουν στα CIGS.

5. Αποθήκευση θερμότητας




Η ηλιοθερμία, όπως και τα φωτοβολταϊκά, μπορεί να παράγει ενέργεια μόνο τις ώρες που λάμπει ο ήλιος. Πρόσφατα όμως, ολοκληρώθηκε το ηλιακό πάρκο Andasol-1 στη Γρενάδα της Ισπανίας, όπου χρησιμοποιούνται αποθήκες ειδικών αλάτων, ώστε να αποθηκεύεται η θερμότητα και να χρησιμοποιείται το βράδυ, όταν υπάρχει ανάγκη. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποθηκεύσει τη θερμότητα μέχρι και για 7,5 ώρες και κρίνεται ως απαραίτητη για την μελλοντική ανάπτυξη των ηλιοθερμικών.

http://www.neaenergia.gr/index.php/nees-texnologies/pente-iposxomenes-texnologies-gia-to-mellon-tis-iliakis-energeias.html

No comments: