Saturday 26 November 2011

Σε ποιους από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ θα πέσει το μεγαλύτερο «τσεκούρι»

Μια πρώτη γεύση περικοπών στις απολαβές τους θα πάρουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι 21.255 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας του Νοεμβρίου, κατ' απαίτηση του νόμου για μείωση σε ποσοστό 35% από τα επίπεδα που ίσχυαν στο τέλος του 2009.

Διοίκηση και ΓΕΝΟΠ έχουν συμφωνήσει μόνο για τον τρέχοντα μήνα οι μειώσεις να είναι «έναντι», να επανεξεταστούν για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, και ως το τέλος του τριμήνου να έχουν καταλήξει σε μια νέα συλλογική σύμβαση, χωρίς τις στρεβλώσεις του «αμαρτωλού» παρελθόντος που φέρνει στην επιφάνεια ο νέος νόμος.

Κι ενώ η μείωση των μισθών παίρνει μέρα με την ημέρα όλο και μεγαλύτερες εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις μεταξύ Βορείων (ορυχεία, σταθμοί) και Νοτίων (διοικητικοί), χθες δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του ειδικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών Γ. Κυριακού που εποπτεύει τις ΔΕΚΟ, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το επιβεβλημένο από το ενιαίο μισθολόγιο "κούρεμα".

Σύμφωνα με αυτήν, σε όσους εργαζόμενους πρέπει να γίνει μείωση μεγαλύτερη του 25% σε σχέση με τις αποδοχές που ελάμβαναν τον Οκτώβριο, οι περικοπές θα γίνουν «σπαστές» σε τρείς δόσεις, από φέτος ως και το Νοέμβριο του 2013. Το μεγάλο «μαχαίρι» του μείον 25% θα πέσει τώρα, και το επιπλέον ποσοστό μείωσης θα μοιραστεί σε μια δόση την 1η Νοέμβριου του 2012, και σε μια δεύτερη, την 1η Νοεμβρίου του 2013.

Μείωση σε τρείς δόσεις…

Έστω για παράδειγμα, υπάλληλος που στο τέλος Οκτωβρίου είχε μεικτές μηνιαίες αποδοχές 3.000 ευρώ, οι οποίες βάσει του νόμου, πρέπει να πέσουν στα 2.000 ευρώ (-33%), η περικοπή θα γίνει ως εξής :

• Κατά 25% στο διάστημα από την 1η/11/2011 έως και την 31η/10/2012, άρα οι απολαβές θα διαμορφωθούν στα 2.250 ευρώ. Και το ποσό των 250 ευρώ που απομένει ως τα 2.000 ευρώ, «σπάει» σε δύο δόσεις.

• Κατά 125 ευρώ θα μειωθούν οι αποδοχές μεταξύ 1η/11/2012 και 31ης/10/2013.

• Και επιπλέον κατά 125 ευρώ μείωση θα υποστούν από την 1η/11/2013, πέφτοντας τελικά στα 2.000 ευρώ.

Το βασικό σενάριο

Τι ισχύει όμως στην περίπτωση της ΔΕΗ, πως θα εφαρμοσθούν οι μειώσεις, και γιατί το σωματείο του Βορρά Σπάρτακος «έχει βγει στα κάγκελα» ; Καταρχήν, το βασικό σενάριο, που φαίνεται να προκρίνει η διοίκηση, προβλέπει μείωση κατά 35% τόσο επί των 37 ειδικών επιδομάτων που έχει επιχείρηση, όσο και επί των μεταβλητών αποδοχών (βάρδιες, υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές, κ.ά), μαζί με ένα «ψαλίδι» 11,5% στο κύριο μισθό, καθώς επίσης σε δύο βασικά επιδόματα, το χρονοεπίδομα, και το λεγόμενο ενιαίο πάγιο επίδομα. Κατά το Σπάρτακο που εκπροσωπεί τους 3.500 εργαζόμενους του Βορρά, (ορυχεία – σταθμούς), οι οποίοι από τη φύση τους έχουν πολλές βάρδιες και υπερωρίες, η συγκεκριμένη πρόταση μεταφράζεται σε μειώσεις αποδοχών κατά 25% για όσους απασχολούνται στην εξόρυξη λιγνίτη και στις μονάδες, έναντι μόλις 8,5% για τους διοικητικούς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το «κούρεμα» στα μισθολογικά της ΔΕΗ ισούται με 146 εκ. ευρώ για το 2012, εκ των οποίων τα 85 εκ. ευρώ θα προέλθουν από τους 7.000 περίπου εργαζόμενους σε σταθμούς και ορυχεία πανελλαδικά, με μια μέση μείωση επί των μεικτών απολαβών της τάξης των 1.000 ευρώ.

«Αμείβονται όσο ένας βουλευτής…»

Στον αντίποδα, οι διοικητικοί υπάλληλοι μιλούν με βαριά λόγια για τους συναδέλφους τους του Βορρά, που «αμείβονται όσο ένας βουλευτής ή πάνω από το Γενικό Γραμματέα ενός υπουργείου ή και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου», που «επί τόσα χρόνια όλες οι υπερωρίες εξαντλούνταν κυρίως στα ενεργειακά κέντρα», και που «ο μισθός τους σε σχέση με τον μέσο όρο ενός διοικητικού έχει διαφορά 2.000 ευρώ το μήνα».

Που βρίσκεται όμως η αλήθεια, και ποιοι είναι οι μισθοί στα ενεργειακά κέντρα ; Κατά τους ανθρώπους του Σπάρτακου, υπάρχουν πράγματι εργαζόμενοι που ξεπερνούν και τα 4.000 ευρώ, ωστόσο ο μέσος μεικτός μισθός κυμαίνεται στα 3.200-3.300 ευρώ, και με την πρόταση της διοίκησης πέφτει στα 2.200 ευρώ. «Είναι δίκαιο ένας διοικητικός της Αθήνας με 20 χρόνια στη ΔΕΗ να έχει μεικτό μισθό 1.990 ευρώ, όταν ένας τεχνίτης στην Πτολεμαΐδα με την ίδια προϋπηρεσία, εισπράττει 2.500 ευρώ ;», ρωτούν.

«Δοξάστε τους»

«Δοξάστε τους» ανταπαντούν με προ ημερών ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ), και μιλούν για «άτομα που προασπίζουν τα ατομικά και τοπικά τους συμφέροντα», που «έρχονται ως διασπαστές της ΓΕΝΟΠ να υπερασπιστούν δήθεν τα βαλάντιά τους» και που «απειλούν με αντάρτικο αν δεν πάμε σε οριζόντιες και όχι κλιμακωτές μειώσεις σαν αυτές που καταρχήν κατέληξε η διοίκηση με τη ΓΕΝΟΠ».

Εκείνο που δεν υπάρχει στο στρατόπεδο της ΔΕΗ είναι η ψύχραιμη αντιμετώπιση, πρέπει όμως να βρεθεί, καθώς πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών είκοσι ημέρες μετά το πέρας κάθε τριμήνου από την εφαρμογή του μέτρου - εν προκειμένω στο τέλος Ιανουαρίου αφού οι αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ από την 1η/11/2011- η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως και κάθε εισηγμένης ΔΕΚΟ, θα πρέπει να υποβάλει στην ειδική γραμματεία αναλυτικά στοιχεία για τη τήρηση των παραπάνω. Εφόσον διαπιστώνονται υπερβάσεις, οι ΔΕΚΟ θα υποχρεώνονται σε νέες περικοπές το επόμενο 3μηνο…

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/ae6418c7-c8be-4de9-99bb-670caf54ae1f

No comments: