Thursday 10 November 2011

Εγγυημένες τιμές και τέλος ΑΠΕ επί τάπητος στην ελληνο-γερμανική ημερίδα

(upd: 16.05) Με μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές παρουσίες πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νέο επενδυτικό περιβάλλον: Προοπτικές – Αναγκαίες Προσαρμογές – Χρηματοδότηση» στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα.

Εγγυημένες τιμές ΑΠΕ

Η θεματική της πρώτης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης αφορούσε στις εγγυημένες τιμές και ομιλητές ήταν ο κ. Δ. Ραχιώτης, αντιπρόεδρος της ΡΑΕ,ο κ. Κ. Δανιηλίδης, πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο κ. Ν. Καλογεράκης, πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ, ο κ. Σ. Μίττμαν, μέλος του ΔΣ του ΣΕΦ, και ο κ. Σεϊμανίδης από τον ΕΣΗΑΠΕ.

Κοινή διαπίστωση των παρισταμένων ήταν πως τα προβλήματα σχετικά με την εγκατάσταση και ανάπτυξη των ΑΠΕ, με πρώτο και βασικότερο την ελλιπή χρηματοδότηση, είναι τόσο σοβαρά που κάνουν τη συζήτηση περί εγγυημένων τιμών να φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο, ήταν η επισήμανση του κ. Δανιηλίδη πως από τα 1.500 συμβολαιοποιημένα MW δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ούτε ένα.

Ακόμη, οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ ώστε να λειτουργήσει ομαλά η αγορά. Στόχος θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής δραστηριοτήτων εξοπλισμού έργων ΑΠΕ προκειμένου να ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος ΑΠΕ

Η προβληματική του λεγόμενου τέλους ΑΠΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας. Στις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές επισήμαναν πως χρειάζεται επειγόντως να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς καθώς υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις.

Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς και Συνεργάτες», Δρ. Α. Μεταξάς εξέφρασε την άποψη πως χρειάζεται να αλλάξει ακόμη και ο όρος «τέλος», καθώς λειτουργεί δυσφημιστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ.Π. Παπασταματίου υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η μείωση του κόστους συστήματος και επισήμανε πως αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στο μηχανισμό.

Ο κ. Μ. Κακαράς από τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΈΣΑΗ ) υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η προσέγγιση των στόχων του 20-20-20 μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου που αποτελούν τον πλέον σταθερό παράγοντα στην "εξίσωση" της ηλεκτροπαραγωγής, και ανέλυσε τις στρεβλώσεις στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος.

Τέλος, ο κ. Α. Κοντολέων, μέλος του ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ, εκπροσωπώντας τις βιομηχανίες τόνισε πως η κατάσταση είναι οριακή και πως αδυνατούν να επωμιστούν άλλα βάρη. Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Χρηματοδότηση

Το ζήτημα της προβληματικής χρηματοδότησης ετέθη στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της γερμανικής βιομηχανίας.

Αναφορικά με το πολύ σημαντικό αυτό κομμάτι της χρηματοδότησης των έργων ΑΠΕ, έγινε φανερό ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη δυσπιστία τις ελληνικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Παράλληλα, από τις τοποθετήσεις των ομιλητών φάνηκε και η αδυναμία χρηματοδότησης σε περίπτωση που οι επενδύσεις δεν αφορούν έργα μεγάλης κλίμακας ενώ αναδείχθηκε και η σημασία άλλων παραμέτρων οι οποίες φαίνεται να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ότι έργα τα οποία υλοποιούνται με εξοπλισμό γερμανικής προέλευσης, ενδεχομένως να έχουν καλύτερη τύχη όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους.

Την ημερίδα οργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Γερμανικό Κέντρο Επενδύσεων (Germany Trade and Invest) και η δικηγορική εταιρία «Μεταξάς & Συνεργάτες» ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το www.energypress.gr

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/211f8a92-f178-4f63-b2e4-4891fd7e3d02

No comments: