Wednesday 2 November 2011

Αναστέλλονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε αναστολή των εργασιών των ορυχείων του ενεργειακού λεκανοπεδίου Κοζάνης – Πτολεμαϊδας – Φλώρινας προχωρά τις επόμενες ώρες η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της ενεργειακής περιοχής, κυρίως στον βόρειο τομέα.

Το περιβαλλοντικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Κυριακή, αφού λόγω της άπνοιας οι αυξημένες συγκεντρώσεις παραμένουν και επιβαρύνουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι μετρητές του Κέντρου Περιβάλλοντος έδειχναν από το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώσεις σε μερικές περιπτώσεις 4 και 5 φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας! Στους Αναργύρους για παράδειγμα οι τιμές ξεπερνούν τα 300 μικρογραμμάρια, στον Οικισμό τα 180, στην Πτολεμαΐδα τα 114 και στην Κοζάνη φτάνουν τα 88. Να σημειωθεί πως όριο ασφαλείας είναι τα 50 μικρογραμμάρια.

Το Κέντρο Περιβάλλοντος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για το επεισόδιο , ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Λιγνιτικό Κέντρο ζήτησε την αναστολή των εργασιών στα ορυχεία μέχρι να υποχωρήσουν οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων κάτι που η διεύθυνση δέχτηκε και τις επόμενες ώρες οι εξορυκτικές δραστηριότητες σταματούν. Ήδη προς την περιοχή που δέχεται υψηλές συγκεντρώσεις κατευθύνεται η Επιτροπή Περιβάλλοντος για αυτοψία.

http://www.kozani.tv/index.php/yootheme/6859-2011-11-02-09-30-55

No comments: