Saturday 19 November 2011

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για το "πράσινο" τέλος...

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος -Ενέργειας με τους φορείς του χώρου, αναφορικά με το ταμειακό έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, χωρίς να αποκλείεται τα μέτρα που θα το καλύψουν, να «κλειδώσουν» σήμερα ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το υπουργείο, όπως έχει γράψει το «Energypress» βρίσκεται αρκετά κοντά στην πρόταση της ΡΑΕ, που προβλέπει μια λελογισμένη αύξηση του τέλους ΑΠΕ από φέτος, από τα 2 στα 3 -3,5 ευρώ/ MWh, και εφόσον δεν εξευρεθούν μόνιμοι πόροι μέχρι τον Απρίλιο του 2012, τότε μετά την ημερομηνία αυτή να υπάρξει και νέα αναπροσαρμογή.

Έχει πάντως εξασφαλιστεί, τουλάχιστον δια στόματος αρμοδίων, ο οφειλόμενος προς το ΔΕΣΜΗΕ ΦΠΑ (20 εκ. ευρώ), ενώ οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι στον ενάμισι μήνα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους, θα προκύψουν επιπλέον 40-50 εκ. ευρώ από τις δημοπρασίες των αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων. Τα πρώτα 9,1 εκ. ευρώ εισπράχθηκαν ήδη στη δημοπρασία που έγινε τη Τετάρτη, με τη μέση τιμή ωστόσο να συνεχίζει την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών, και να διαμορφώνεται στα 9,81 ευρώ/ δικαίωμα (όταν τον Ιούλιο κυμαινόταν στα 12 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις από πλευράς Παπακωσταντίνου τοποθετούνται μάλλον μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφού όπως άλλωστε επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες κύκλοι του υπουργού, η συζήτηση με την αγορά για τα μέτρα που θα μειώσουν το ταμειακό έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ θα επιχειρηθεί να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7524bb11-c9ef-476f-bce7-32a8a030f7ea

No comments: