Wednesday 16 November 2011

ΚΑΠΕ: Δυνατότητες ανάπτυξης του βιοαερίου στην Πρέβεζα

Νέες προοπτικές για την παραγωγή βιοαερίου στην Πρέβεζα δημιουργεί η συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας: «Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο BiogasIN που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη».

Το έργο BiogasIN αποτελεί μία πρωτοβουλία για τη βελτίωση του αδειοδοτικού και χρηματοδοτικού πλαισίου και των συνθηκών για την εγκατάσταση νέων μονάδων βιοαερίου σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβενία. Στο πλαίσιο του έργου η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας μαζί με άλλες τρεις περιοχές στην Ελλάδα (Λάρισα, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία) θα συμμετάσχει αποκομίζοντας οφέλη από την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα.

Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, η παραγωγή και χρήση βιοαερίου αποτελεί πλεονέκτημα για τις τοπικές κοινωνίες καθώς είναι ένα εργαλείο για τη διαχείριση αποβλήτων και τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η παραγωγή βιοαερίου είναι πάντοτε συνδεδεμένη με την παραγωγή του χωνεμένου υπολείμματος - οργανικής ύλης που μπορεί να υποκαταστήσει τα χημικά λιπάσματα. Λόγω των παράπλευρων δραστηριοτήτων του, το βιοαέριο τείνει να δημιουργήσει πολλές αγροτικές δραστηριότητες και ευκαιρίες απασχόλησης.

Προοπτικές του βιοαερίου στην Πρέβεζα

Η αξιοποίηση του βιοαερίου μπορεί να συμβάλει κατά 0,1% στον εθνικό στόχο για τις ΑΠΕ για το 2020 ή κατά 0,5% στον στόχο για την βιομάζα/βιοαέριο. Εκτιμάται ότι η αναερόβια χώνευση του συνόλου των κτηνοτροφικών αποβλήτων στην περιοχή (θεωρητικά εκμεταλλεύσιμο δυναμικό βιοαερίου) θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4,7 MW (περίπου 9 μονάδες βιοαερίου με εγκατεστημένη ισχύ 0,5 MW), με μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 35 GWhe και θερμικής ενέργειας 65 GWhth.

Σε σύγκριση με τη συμβολή (εγκατεστημένη ισχύς, ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) που αναμένεται από το βιοαέριο στην Ελλάδα για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του έτους 2020 (210MW ή 895GWh) η περιοχή μπορεί να καλύψει το 2,2% και 3,9% αυτών των στόχων, αντίστοιχα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 8.122 νοικοκυριών.

Η περιοχή της Πρέβεζας μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με 99,08 kt CO2-eq ανά έτος, δηλαδή 0,1% των εκπομπών της χώρας για το έτος 2008 από τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων .

1. Επιπρόσθετα οφέλη από την ανάπτυξη βιώσιμης αγοράς στον τομέα του βιοαερίου στην Πρέβεζα θα είχε ως αποτέλεσμα:
2. Εξοικονόμηση 4.501 t/yr λιπασμάτων αξίας 1.302.169 €/yr με την ορθή γεωργική πρακτική διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων (Οδηγία για τη Νιτρορύπανση).
3. δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων σε σχέση με την προσφορά πρώτων υλών και τον χειρισμό τους, την παραγωγή ενέργειας και οργανικού λιπάσματος, το οποίο είναι ισοδύναμο με 15-89 νέες θέσεις απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
προσέλκυση νέων επενδύσεων ύψους €14,8 εκατ.».


http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/biokaisima/kape-dinatotites-anaptiksis-tou-bioaeriou-stin-prebeza.html

No comments: