Monday 7 November 2011

Αιολική ενέργεια σε μπαταρίες μαμούθ – πρωτοποριακή δοκιμή

Μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε γιγάντιες μπαταρίες ιόντων λιθίου 32MW αποθηκεύει το αιολικό πάρκο «Laurel Mountain», ισχύος 98 MW, στη δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Οι 61 ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου, ισχύος 1,6 MW, συνδέονται σε 16 γιγάντιες μπαταρίες. Η κάθε μπαταρία αποθηκεύει την «περίσσεια» αιολική ενέργεια και ανά 15 λεπτά απελευθερώνει στο δίκτυο 2 MW.

Οι μπαταρίες απελευθερώνουν την ενέργεια για να ενισχύσουν τη διακοπτόμενη αιολική παραγωγή και να διασφαλίσουν τη συνεχή τροφοδοσία του δικτύου.

Πρόκειται για σημαντική δοκιμή που δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από αιολικές μονάδες σε μπαταρίες, ένα θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα αιολικά και ηλιακά πάρκα δέχονται κριτική είναι ότι χρειάζονται εφεδρικές συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που αυξάνει το κόστος κατασκευής και έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή αερίων.

Η αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας σε μπαταρίες είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Η «AES Energy Storage», η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, υποστηρίζει ότι προτίμησε να χρησιμοποιήσει στη δοκιμή μπαταρίες ιόντων λιθίου γιατί έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το κόστος τους εξάλλου έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η αποδοτικότητα και το μέγεθός τους έχουν βελτιωθεί.

http://www.econews.gr/2011/11/07/aioliki-energeia-bataries/

No comments: