Saturday 19 November 2011

Αποζημιώσεις Εκατομμυρίων ζητούν οι επενδυτές στην αγορά φωτοβολταϊκών της Ισπανίας

Ένας όμιλος ξένων επιχειρήσεων ζητά αποζημίωση από την ισπανική κυβέρνηση επειδή προχώρησε πέρυσι σε απότομη αλλαγή των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, οδηγώντας τις σε σημαντικές ζημιές. Οι μειώσεις υπήρξαν μεγάλες και ιδιαίτερα επώδυνες για τον κλάδο, με αποτέλεσμα να δοθεί τέλος στις επενδύσεις.

Πρόκειται για δεκατέσσερις ομίλους, οι οποίοι ανέφεραν σε σχετική επιστολή τους προς την κυβέρνηση ότι ζητούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση. Η αιτία είναι ότι τον περσινό Δεκέμβριο αποφασίστηκε η περικοπή των εγγυημένων τιμών στα φ/β, σε μια αγορά που μέχρι τότε είχε από τις υψηλότερες επιδοτήσεις παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ο τζίρος του κλάδου των ΑΠΕ στην Ισπανία είχε φτάσει τα 20 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα της στήριξης αυτής.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μειώσεις ήταν επιβεβλημένες για να μειωθεί το έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου τα τιμολόγια ήταν πολύ χαμηλά για να καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών.

Μια από τις αντιπροσώπους των ξένων εταιρειών, η Allen & Overy, τονίζει όμως ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση: «Η Ισπανία κάλεσε τους πελάτες μας να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ στα φωτοβολταϊκά, αποκόμισε τα οφέλη της επένδυσης και μετά δεν τήρησε αυτά που συμφώνησε».

Η όλη υπόθεση θα εκδικαστεί με βάση τους όρους της συμφωνίας Energy Charter Treaty του 1998, η οποία έχει σκοπό την προστασία των επιχειρήσεων σε ανάλογες περιπτώσεις.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/apozimioseis-ekatommirion-zitoun-oi-ependites-stin-agora-fotoboltaikon-tis-ispanias.html

No comments: