Monday 21 November 2011

Μύθοι και αλήθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι προβάλλεται ως βασικός μοχλός περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος.Ωστόσο, ορισμένες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Διαβάστε τους πέντε “μύθους” για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

Μύθος 1: Το κλείσιμο των αεραγωγών του συστήματος κλιματισμού εξοικονομεί ενέργεια

Παρότι εξ όψεως το κλείσιμο των αεραγωγών σε άδεια δωμάτια θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια, η κατανάλωση ενέργειας αφορά την ίδια τη μονάδα κλιματισμού και όχι τα δωμάτια στα οποία κατευθύνεται ο αέρας. Έτσι, το κλείσιμο των αεραγωγών σε ένα δωμάτιο απλώς οδηγεί τον αέρα σε άλλα. Μάλιστα, το κλείσιμο των αεραγωγών συντελεί στην άσκηση πίεσης στον ανεμιστήρα που προωθεί τον αέρα μέσα στο σύστημα και έτσι επιβαρύνει τη λειτουργία του και οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και φθορές.

Μύθος 2: Καινούργια κουφώματα ίσον σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας

Η αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων με μονά κρύσταλλα από καινούργια με διπλά, αξιολογημένα με πρότυπο Energy-Star πράγματι συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, τα οφέλη εξαρτώνται από το μέγεθος και τον αριθμό των παραθύρων του σπιτιού, τον προσανατολισμό τους και τις προεξοχές ή σκεπές που τα σκιάζουν, την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και την κλιματική ζώνη. Εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, συνήθως η αντικατάσταση παραθύρων αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Δεδομένου του κόστους αντικατάστασης, υπάρχουν πολύ οικονομικότεροι τρόποι να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος.

Μύθος 3: Η ρύθμιση του θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία θερμαίνει το σπίτι γρηγορότερα

Ο καυστήρας θέρμανσης παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή θερμότητα τη στιγμή που τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά. Η ρύθμιση του θερμοστάτη ψηλότερα δεν έχει καμμία σχέση με την ταχύτητα θέρμανσης του σπιτιού. Αντίθετα, αυξάνει το χρόνο λειτουργίας του καυστήρα, συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει τη θερμοκρασία του σπιτιού δυσάρεστη.

Μύθος 4: Οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι φθηνότερες

Δεδομένου ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τέσσερις έως δέκα φορές υψηλότερη από εκείνη του φυσικού αερίου, η λειτουργία δύο ηλεκτρικών καλοριφέρ σε ένα δωμάτιο μπορεί να κοστίσει το ίδιο με τη θέρμανση ενός ολόκληρου σπιτιού με φυσικό αέριο.

Μύθος 5: αν αφήσουμε το φως αναμμένο καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από το να αναβοσβήνουμε τις λάμπες

Ορισμένοι πιστεύουν πως αν αφήσουν το φως αναμμένο σε ένα δωμάτιο για μερικά λεπτά μέχρι να επιστρέψουν είναι προτιμότερο από το να ανοιγοκλείσουν το διακόπτη. Το “άναμμα” μιας λάμπας δεν συνεπάγεται κάποια επιπλέον κατανάλωση ενέργειας (πέραν των θερμίδων που θα κάψουμε για να σηκώσουμε το διακόπτη). Καλό είναι λοιπόν να σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από κάποιο δωμάτιο, ακόμα και για δύο λεπτά.

http://www.ecofinder.gr/news/ΔΟΜΗΣΗ/1/Μύθοι_και_αλήθειες_για_την_εξο ικονόμηση_εν έργει ας_στο_σπίτι

No comments: