Wednesday 2 November 2011

Ξεκινάει το πρώτο έργο του σχεδίου Desertec στην Αφρική

Το φιλόδοξο σχέδιο Desertec οραματίζεται, ως γνωστόν, να παράγει και να μεταφέρει καθαρή ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Αυτή την εβδομάδα, πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου ηλιακού πάρκου, ισχύος 150 μεγαβάτ, στο Μαρόκο, το οποίο θα αποτελέσει κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία Desertec Industrial Iniatitive.

Σε πρώτη φάση το πάρκο θα παράγει 150 μεγαβάτ, για τα οποία θα χρειαστούν 2-4 χρόνια και μια επένδυση 600 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια όμως, η ισχύς του θα επεκταθεί στα 500 μεγαβάτ, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εφημερίδα Handerlsblatt.

Επίσης, η κοινοπραξία του Desertec σκοπεύει να υπογράψει σύντομα μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Αλγερίας, η οποία θα αφορά την κατασκευή μονάδας. Με τον τρόπο αυτό, το σχέδιο θα μετρά ήδη τρία ηλιακά πάρκα στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σχέδιο Desertec θα μπορούσε να καλύψει το 15-30% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρισμό ως το 2050, εφόσον υλοποιηθεί σε όλη του την έκταση. Το κόστος βέβαια είναι ιδιαίτερα υψηλό: Υπολογίζεται κοντά στα 400 δις ευρώ, μέσα σε έναν ορίζοντα τεσσάρων δεκαετιών.

Τέλος, μια θέση στο σχέδιο Desertec θα μπορούσε να έχει και το ελληνογερμανικό πρόγραμμα Ήλιος που προωθείται τελευταία. Οι δύο πλευρές όμως δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη συνεργασία.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/iliaka-thermika/ksekinaei-to-proto-ergo-tou-sxediou-Desertec-stin-afriki.html

No comments: