Thursday 17 November 2011

Το Green Building Monitor της Siemens στην ελληνική αγορά

Το Τμήμα Τεχνολογιών Κτιρίων της Siemens ανακοινώνει τη διάθεση της νέας λύσης λογισμικού Green Building Monitor (GBM) στην ελληνική αγορά.

Το GBM επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ή εταιρικών κτιριακών εγκαταστάσεων να παρουσιάσουν δημόσια τη δέσμευσή τους σε θέματα βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής, δίνοντας στους χρήστες των κτιρίων τη δυνατότητα να δουν με ευκολία τα σχετικά δεδομένα.

Επιπλέον, η λύση της Siemens συμβάλλει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των χρηστών, καθώς και των επισκεπτών των κτιρίων σχετικά με την υπεύθυνη χρήση των πόρων και την αποδοτική χρήση ενέργειας.

Η νέα λύση λογισμικού της Siemens επιτρέπει την παρουσίαση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου, τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα αποθέματα νερού, δημιουργώντας έτσι ένα διαφανές ενεργειακό προφίλ.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία περί Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, η κατανάλωση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα των δημόσιων κτιρίων θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μια φορά κάθε δέκα χρόνια, ενώ τα αποτελέσματα πρέπει να αναρτώνται σε κοινή θέα μέσα στο κτίριο.

Το GMB παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, βάσει των δεδομένων από τις μετρήσεις κατανάλωσης, βοηθώντας τα κτίρια να λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το GBM παρουσιάζει τα πραγματικά μεγέθη σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς στόχους, σε οθόνες που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των κτιρίων, όπως οι ρεσεψιόν και οι σάλες υποδοχής. Με αυτό τον τρόπο, αναδεικνύεται η περιβαλλοντική δέσμευση των εταιρειών και των ιδιοκτητών των κτιρίων, ενώ προωθούνται δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι σχετικές πληροφορίες παρουσιάζονται με σαφή και απλό τρόπο, ώστε να γίνονται εύκολα αντιληπτές, ενώ οι οθόνες προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών. Έτσι, η λύση της Siemens βοηθά στην ενίσχυση του εταιρικού προφίλ, αλλά και στη δρομολόγηση ενεργειών για την ουσιαστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Το GBM χρησιμοποιεί έναν απλό web browser, που αξιοποιεί δεδομένα από τους ελεγκτές Desigo PX της Siemens. Το GBM συνδέεται απευθείας σε αυτούς τους ελεγκτές, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση του ειδικού λογισμικού Desigo Insight Desktop Management Station. Ο προγραμματισμός του GBM γίνεται με την χρήση ενός απλού text editor, όπως το Notepad των Windows, χωρίς να απαιτείται επιπλέον λογισμικό προγραμματισμού.

Μαζί με τα δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας, στις οθόνες του GBM μπορούν να παρουσιαστούν και άλλες χρηστικές πληροφορίες, όπως έξυπνες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η εταιρεία απέναντι στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, μετεωρολογικές προβλέψεις κ.ά. Επιπλέον, το GBM προσφέρει τη δυνατότητα προβολής εικόνων και σύντομων βίντεο, προσελκύοντας τα βλέμματα των επισκεπτών και των εργαζομένων.

Έτσι, συμβάλλει σταδιακά στη βελτίωση της «πράσινης» εικόνας των κτιρίων, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην αλλαγή της συμπεριφοράς όσων τα χρησιμοποιούν.

Το GBM αποτελεί μέρος του Περιβαλλοντικού Χαρτοφυλακίου της Siemens, στο οποίο αντιστοιχεί πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της.

Σήμερα, η Siemens είναι ο μεγαλύτερος πάροχος περιβαλλοντικών τεχνολογιών στον κόσμο. Μέσα στο 2010, τα προϊόντα της εταιρείας βοήθησαν επιχειρήσεις και οργανισμούς από όλους τους κλάδους να μειώσουν κατά 270 εκατ. τόνους τις εκπομπές CO2 που παρήγαν. Το μέγεθος αυτό είναι ίσο με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές του Χονγκ Κονγκ, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Τόκιο, του Νέου Δελχί και της Σιγκαπούρης.

http://www.econews.gr/2011/11/14/green-building-monitor-siemens/

No comments: