Tuesday 29 November 2011

Σε Ρωσo-Αραβικό fund ο έλεγχος της Hellas Power

Αλλάζει χέρια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Energypress" οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί, η Hellas Power, η μία εκ των δύο μεγάλων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λιανική του ρεύματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης κ. Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της εταιρείας και προ ολίγων μηνών απέκτησε το σύνολο των μετοχών εξαγοράζοντας το μερίδιο του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, βρίσκεται σε συμφωνία με Ρωσο-Αραβικό fund το οποίο θα εξαγοράσει την εταιρεία. Σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Οι Ρώσοι και Άραβες αγοραστές δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, διαθέτοντας συμμετοχές ή τον έλεγχο ενεργειακών εταιρειών στα Βαλκάνια, είτε στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ρεύματος, είτε στην παραγωγή, είτε στην εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων (λιγνίτες κ.λπ.). Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι επενδυτές έχουν περεταίρω βλέψεις και συζητήσεις και στην ελληνική αγορά.

Καθοριστικός παράγοντας για την εν εξελίξει κίνηση του κ. Μηλιώνη είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της Οριακής Τιμής του συστήματος (η τιμή στην οποία αγοράζουν ρεύμα οι λιανοπωλητές) και κατά συνέπεια έκανε τις εταιρείες προμήθειας να γράφουν μεγάλες ζημιές, που φτάνουν, για την Hellas Power τα 2 εκατ. ευρώ το μήνα.

Αν και το υπ. Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου απειλεί να δυναμιτίσει την αγορά ηλεκτρισμού, (έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου), και παρά τη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, αλλά και τις επιστολές ΔΕΗ, ιδιωτών παραγωγών, εταιρειών λιανικής και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, εντούτοις η ηγεσία του δεν μοιάζει να κινείται προς την κατεύθυνση αντικατάστασης του μέτρου με άλλο φορολογικά ισοδύναμο. Έτσι, τα κεφάλαια που απαιτούνται για να κρατήσει κανείς τη θέση του και το μερίδιό του στην αγορά λιανικής του ρεύματος είναι πολύ μεγάλα δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στους ιδιοκτήτες τους. «Οι ίδιες οι εταιρείες μπορούν να «κρατήσουν» με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εαν βρούν βέβαια χρηματοδότη. Οι ιδιοκτήτες τους όμως έχουν σοβαρό πρόβλημα» υποστηρίζει, μιλώντας στο "Energypress", παράγοντας της αγοράς.

Ποιά είναι η εταιρεία

Υπενθυμίζεται ότι Hellas Power είναι το όνομα που πήρε η Aegean Power μετά την αποχώρηση του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη. Η εταιρεία έχει κάνει μέχρι σήμερα μια θεαματική πορεία. Από το 2008 ως σήμερα έχει διασφαλίσει σε περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εναλλακτική λύση στην προμήθεια ρεύματος ενώ στόχος της Hellas Power είναι να κλείσει το 2011 με την απόκτηση 200.000 πελατών. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας στο τέλος του 2012, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία δικό της εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνδυασμένου κύκλου και ισχύος 119 MWe, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Παράλληλα, λειτουργούν ήδη 30 φωτοβολταϊκά πάρκα στο Νομό Κοζάνης, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,2 MW. Στο προσεχές μέλλον η εγκατεστημένη τους ισχύ θα ανέλθει στα 12 MW, βάσει των αδειών που έχει η εταιρεία για φωτοβολταϊκά πάρκα. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Hellas Power έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με το δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/0f2d26e5-d61a-4a31-b21f-757a0db043a5

No comments: