Sunday 13 November 2011

Oι βιομηχανίες άνθρακα σε αναπτυσσόμενες χώρες παίρνουν «πράσινες» επιδοτήσεις

Oι βιομηχανίες άνθρακα σε αναπτυσσόμενες χώρες παίρνουν «πράσινες» επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα τα οποία τα οποία ελάχιστα μειώνουν τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης (SEI).

Η μελέτη δημοσιεύεται τη στιγμή που μία νέα έκθεση από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας έδειξε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν 6% το 2010, η υψηλότερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί ποτέ. « Χρειαζόμαστε ολική αλλαγή σχεδίων τη στιγμή που οι τωρινές αλλαγές μας παγιδεύουν στο ίδιο παιχνίδι», δήλωσε στη Euractiv o Michael Lazarus, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης. « Δεν πρόκειται να καταφέρουμε έτσι την εξισσορόπηση του περιβάλλοντος».

Το 2007, εισήχθη μία νέα μέθοδος στη διαδικασία έγκρισης του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης (CDM), δίνοντας τη δυνατότητα σε «καθαρές» εγκαταστάσεις άνθρακα να κερδίσουν μέχρι και 451 εκ. μονάδες μείωσης εκπομπών (CERs) μέχρι το 2020.

Αλλά σύμφωνα με την ανάλυση του SEI, το οποίο ιδρύθηκε από την σουηδική κυβέρνηση, τα περισσότερα εργοστάσια έχουν χτιστεί «καθαρότερα» και δεν χρειάζεται να πάρουν επιπλέον χορηγίες. « Είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχουν πρόσθετα κομμάτια από τα έργα για τον άνθρακα» επισημαίνει η έκθεση.

Η έκθεση ανακάλυψε ότι η νέα μέθοδος ACM0013, παρουσιάζει συστημικές αδυναμίες, όπως το υψηλό κατώτατο όριο εκπομπών και αυξημένα οφέλη από τα νέα εργοστάσια άνθρακα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε υπεραπόδοση μονάδων της τάξης του 250%.

« Με βάση τα στοιχεία μας, η πλειοψηφία των μονάδων που δίνονται δεν είναι πραγματική και πρόσθετη», δήλωσε ο Lazarus, επικεφαλής επιστήμονας στο SEI και πρώην μέλος της ομάδας μεθοδογίας του CDM.

Αλλά όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της «πράσινης χρηματοδότησης», κάθε ενέργεια που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών χρήζει υποστήριξης.

« Αν κάποιος εισάγει μία υπερσύγχρονη τεχνολογία αντί για νερόμυλο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη «πράσινη χρηματοδότηση, είναι κάτι θετικό» δήλωσε ένας αξιωματούχος στην EurActiv.

«Οτιδήποτε βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν ακόμα και κάτω από τη βάση, τις εκπομπές CO2 είναι καλό. Κάνει καλό στο περιβάλλον. Αυτή είναι η γενική ιδέα » δήλωσε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία 45 εγκαταστάσεων άνθρακα στη Κίνα και την Ινδία, με την υποστήριξη, του CDM. ‘Εξι από αυτές έχουν ήδη πάρει την έγκριση απόδοσης μονάδων άνθρακα και οι υπόλοιπες 39 βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Η έκθεση σημειώνει ότι με τους υπάρχοντες κανόνες, σχεδόν 80 gigawatt από τα νέα εργοστάσια άνθρακα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το CDM, με κεφάλαια συνολικής αξίας 3 με 4 δις. ευρώ σε CER δηλαδή 8 ευρώ ανά CER.

Η μέθοδος αξιολόγησης ACM0013 προυποθέτει ότι το CDM έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια τους για πιο αποδοτικές «υπερσύγχρονες» τεχνολογίες.

Αυτές εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τον συνηθισμένο άνθρακα, αλλά διπλάσια ποσοστά από τις μονάδες φυσικού αερίου.

Αλλά σύμφωνα με την έκθεση του SEI, άλλοι παράγοντες όπως « η συνεχής έλλειψη άνθρακα, η αύξηση της τιμής του αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια» είναι πιθανότατα τα αίτια της τεχνολογικής μετάβασης.

Τέλος, η έκθεση σημειώνει ότι « είναι κεφαλαιώδους σημασίας να επαναξιολογήσουμε αν ένα σύστημα παροχής κινήτρων σε αντισταθμιστική βάση, όπως το CDM θα έπρεπε να υποστηρίζει τις επενδύσεις άνθρακα».

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Oι_βιομηχανίες_άνθρακα_σε_αναπτυσσόμενες_χ ώρες_ παίρνουν_πράσινες

No comments: