Monday 7 November 2011

Άμεση πρόσβαση στο λογισμικό του μοντέλου PRIMES απαιτούν από την κομισιόν ξένοι ειδικοί

Επίθεση δέχεται από ορισμένους ξένους φορείς και επιστήμονες η αξιοπιστία του ελληνικού μοντέλου PRIMES, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια για τις επίσημες έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την οικονομία χαμηλού άνθρακα και την συνεισφορά των ΑΠΕ με άξονα το έτος 2050. Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί δημιουργία του εργαστηρίου του ΕΜΠ που διευθύνει ο καθηγητής Παντελής Κάπρος και αποτελεί το πρότυπο για έναν αριθμό πολύ σημαντικών κειμένων, όπως ο Ενεργειακός Χάρτης του 2050 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε σημερινό τους άρθρο, οι Financial Times φιλοξενούν τις απόψεις ξένων ειδικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι παραδοχές του μοντέλου PRIMES δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τρίτους, καθότι το μοντέλο είναι ιδιωτικού χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό η ένωση Business Europe προτείνει την υιοθέτηση άλλων, περισσότερο διαφανών προτύπων ή την δημοσιοποίηση των μηχανισμών του συγκεκριμένου μοντέλου.

Η Ένωση προχώρησε σε τρεις συνεδριάσεις κατά τις οποίες συζήτησε τις επιπτώσεις από την χρήση του ελληνικού μοντέλου, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η επιλογή της πιο κατάλληλης τεχνολογίας για την ενεργειακή παραγωγή του μέλλοντος. Ο Ντίτερ Χελμ, καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και οι υπόλοιποι ειδικοί υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «υπήρξε διάσταση απόψεων όσον αφορά τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων στο μοντέλο PRIMES». Παράλληλα, ανέφεραν ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κόστος της κάθε τεχνολογίας.

Το βασικό πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τους ξένους, είναι το ζήτημα της διαφάνειας και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι οι αλγόριθμοι και τα εσωτερικά «γρανάζια» του μοντέλου PRIMES παραμένουν απροσπέλαστα για τους άλλους οργανισμούς πέραν του ΕΜΠ. «Το ζήτημα είναι ότι οι ανεξάρτητοι φορείς δεν μπορούν να αναπαράγουν τα αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα εμπορικό θέμα για την Κομισιόν, αλλά τα μέλη της ένωσης σημείωσαν ότι εγκυμονεί κινδύνους και για την αξιοπιστία του οδικού χάρτη», αναφέρεται.

Με βάση τα παραπάνω, η Ένωση προτείνει την δημοσίευση του μοντέλου, πράγμα στο οποίο απάντησε ο ίδιος ο Δρ. Παντελής Κάπρος, λέγοντας ότι είναι υπέρ της διαφάνειας, αρκεί να μην δημοσιευτεί το ίδιο το λογισμικό που χρησιμοποιείται από το εργαστήριο.

Σχετικά με το ζήτημα ερωτήθηκε το γραφείο του Επιτρόπου Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, αλλά δεν δόθηκε απάντηση διότι δεν πρόκειται για κάποιο κείμενο που έχει δημοσιευτεί επισήμως. Παρόλα αυτά, η Ένωση των ξένων ειδικών αναμένεται να κυκλοφορήσει τις προτάσεις της μέσα στον επόμενο μήνα, στα πλαίσια της δημοσίευσης του ενεργειακού χάρτη.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51565

No comments: