Saturday 19 November 2011

Στην Κερύνεια οι υπογραφές ΤΡΑΟ - Shell για γεωτρήσεις

Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα υπογραφεί η συμφωνία ΤΡΑΟ - Shell, για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην Αττάλεια και βόρεια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της Τουρκίας, γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος, επικαλούμενος πληροφορίες του τουρκικού τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα 'Χαμπερντάρ', στις 26 Νοεμβρίου, αναμένεται να μεταβούν στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), Γιουρντάλ Οζτάς και αρμόδιοι της εταιρείας Shell.

Σκοπός της μετάβασης είναι η πραγματοποίηση σύσκεψης με Τ/κ 'αρμόδιους', η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο Acapulco στην κατεχόμενη Κερύνεια και ακολούθως η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ τους. Οι Γιλντίζ, Οζτάς και οι αρμόδιοι της Shell αναμένεται να αναχωρήσουν από τα κατεχόμενα το βράδυ της ίδιας μέρας. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη σε παλαιότερο δημοσίευμά της, σύμφωνα με το οποίο αρμόδιος της εταιρείας Shell, o Αρτάμ Ντιρέν, σε διάσκεψη που παρέθεσε το Φεβρουάριο του 1974 στο ξενοδοχείο Χίλτον, ανακοίνωσε ότι μετά από έρευνες που διεξήγαγε η εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι η περιοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες σε αποθέματα πετρελαίου είναι αυτή ανοιχτά του χωριού Πλατανισσός στα βόρεια χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Ντιρέν, η Shell προγραμμάτιζε να προβεί σε γεώτρηση εντός του Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου του 1974, σχέδια τα οποία όμως ναυάγησαν μετά το πραξικόπημα και την εισβολή. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σε δηλώσεις του, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ για συμφωνία μεταξύ της ΤΡΑΟ και της πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Shell, για διενέργεια γεώτρησης στα ανοιχτά της Αττάλειας. Ο κ. Γιλντίζ είπε συγκεκριμένα ότι οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στην τελική υπογραφή συμφωνίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ τους συνεχίζονται.

(από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ", 18/11/2011)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51956

No comments: