Tuesday 29 November 2011

To "Helios" στη βουλή - Ετήσια κέρδη 3-4 δισ. ευρώ βλέπει ο Παπακωνσταντίνου

Στα 3-4 δις. ευρώ εκτιμώνται τα ετήσια οικονομικά οφέλη του project “Helios”, όπως ανέφερε από το βήμα της βουλής ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του προγράμματος στο κοινοβούλιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, βάσει των σημερινών τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, το πρόγραμμα θα επέφερε έσοδα 80 δις ευρώ για μια 25ετία.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ το σχέδιο περιλαμβάνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10.000 μεγαβάτ, κάτι το οποίο απαιτεί εκτάσεις 200.000 στρεμμάτων και επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο υπουργός έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση για την υπογραφή ενός κειμένου συνεννόησης στο οποίο να υπάρχει δέσμευση όλων των μερών ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής συμφωνίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολές στους δημάρχους ώστε να παραχωρήσουν εκτάσεις τους στις οποίες θα μπορούσε να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων κι εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας κι υποστήριξε ότι από τα έσοδα που θα προκύψουν θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Την ίδια στιγμή έκανε γνωστό ότι σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό 'Αμυνας Πάνο Μεγλίτη έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταλειμμένα αεροδρόμια και σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί οδηγός ανενεργών λιγνιτωρυχείων. Ακόμη υπουργός ΠΕΚΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι όποια επένδυση να εγκατασταθεί σε καλλιεργήσιμη ή τουριστικού χαρακτήρα γη και σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγοντας ανέφερε ότι επιχειρείται σήμερα να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν την γη, την πρόσληψη συμβούλων κ.α. ώστε να σχηματοποιηθεί ένα επενδυτικό σχήμα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης επισήμανε τον κίνδυνο να εξελιχθεί το πρόγραμμα σε φιάσκο «τύπου Αστακού», παρ' όλα αυτά είπε πως είναι «καλοδεχούμενο», αν και παρατήρησε πως βρίσκεται σε επίπεδο ευχολογίων, αφού δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δέσμευση των εταίρων. Έθεσε επίσης προβληματισμούς σχετικά με το κόστος του έργου, για την ισχύ του δικτύου, για την συλλογή και μεταφορά της ενέργειας, την τεχνική υποστήριξη κ.α. οι οποίοι - όπως είπε - αν δεν απαντηθούν θα οδηγήσουν σε φιάσκο <<τύπου Αστακού>>.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε ερωτηματικά για το ποιος θα παράγει, ποιοι θα συμμετέχουν, αν θα υπάρχει κρατική συμμετοχή και τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά στη λαϊκή κατανάλωση.

Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλ. Πολατίδης επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα για την απόσβεση μέρους του δημόσιου χρέους ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Λίτσα Αμμανατίδου εκτίμησε πως δεν είναι κερδισμένες οι ελληνικές εταιρείες.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6bd48bb1-d3b7-40f4-9b14-3e9d427202e8

No comments: