Sunday 13 November 2011

Νέος σχεδιασμός απορρόφησης ηλιακών κυττάρων

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να είναι σε άνοδο, αλλά τα ηλιακά κύτταρα είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η ποσότητα του ηλιακού φωτός που συγκεντρώνουν. Όπως διαβάσαμε στον ιστοχώρο του solarenergy.gr, υπό τη διεύθυνση του νέου καθηγητή McCormick, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα νέο υλικό που απορροφά ένα ευρύ φάσμα των μηκών κύματος και μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή ηλιακή τεχνολογία.

Ένα έγγραφο που περιγράφει τα ευρήματα « της ηχηρής ευζωνικής ανεξάρτητης πόλωσης απορρόφησης του φωτός, χρησιμοποιώντας υπέρλεπτά και υπεραπορροφητικά πλασμόνια» δόθηκε στη δημοσιότητα 1 Νοεμβρίου στο περιοδικό Nature Communications.

Ο Koray Aydin, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών, δήλωσε:

Το ηλιακό φάσμα, δεν είναι όπως ένα λέιζερ, είναι πολύ ευρυζωνικό, ξεκινώντας με την υπεριώδη ακτινοβολία και ανεβαίνοντας στο εγγύς υπέρυθρο. Για να συλλάβει αυτό το φως πιο αποδοτικά ένα ηλιακό κύτταρο, πρέπει να έχει μια ευρυζωνική απόκριση. Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει να το επιτύχουμε αυτό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο αντισυμβατικά υλικά, το μέταλλο και το οξείδιο του πυριτίου για να δημιουργήσουν ένα λεπτό αλλά σύνθετο, τραπεζοειδές σχήμα σαν μεταλλικές σχάρες, σε νανοκλίμακα που μπορεί να παγιδεύσει ένα ευρύτερο φάσμα του ορατού φωτός.

Η χρήση αυτών των υλικών είναι ασυνήθιστη επειδή από μόνες τους δεν απορροφούν το φως, ωστόσο εργάστηκαν μαζί για την νανοκλίμακα για να επιτύχουν πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης.

Η έρευνα αυτή δεν εφαρμόζεται άμεσα στην ηλιακή τεχνολογία των κυττάρων, λόγω του μετάλλου και του οξειδίου του πυριτίου, δεν μπορούν να μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στην πραγματικότητα, τα φωτόνια μετατρέπονται σε θερμότητα και μπορούν να επιτρέψουν νέους τρόπους για τον έλεγχο της ροής της θερμότητας σε νανοκλίμακα. Ωστόσο, το καινοτόμο τραπεζοειδές σχήμα θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε ημιαγώγιμα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ηλιακά κύτταρα.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Νέος_σχεδιασμός_απορρόφησης_ηλιακών_κυττάρων

No comments: