Monday, 21 November 2011

Διαψεύδει το ΥΠΕΚΑ δημοσίευμα της "Hurriyet" για διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία

(update: 16.41) Αποκυήματα φαντασίας του συντάκτη τους, χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική «Hurriyet» που επικαλείται δηλώσεις του Γ. Παπακωσταντίνου στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών του Αιγαίου με το τουρκικό σύστημα.

Αν και κύκλοι του υπουργού ανέφεραν χθες ότι ουδέποτε έκανε δηλώσεις με τέτοιο περιεχόμενο, χαρακτηρίζοντας ψευδές το δημοσίευμα, η «Hurriyet» εμφανίζει τον υπουργό να έχει δηλώσει πως «έχουμε ήδη συζητήσει με τούρκους αξιωματούχους στο παρελθόν για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία και συνεχίζουμε να το εξετάζουμε». Σε άλλο, δε, σημείο του ρεπορτάζ, ο κ. Παπακωσταντίνου εμφανίζεται να λέει ότι «θέλαμε πάντα να διασυνδεθούν τα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο της Τουρκία». Κι αυτό, καθώς σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι η συνεργασία με την Τουρκία θα ήταν περισσότερο επωφελής και αποδοτική για τη χώρα μας, (σ.σ. λόγω του υψηλού κόστους επενδύσεις που θα απαιτούσε η υποβρύχια διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της Ελλάδας).

Επίσης, κατά το ίδιο πάντα δημοσίευμα ο Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να δηλώνει ότι "το νέο σχέδιο για ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία θα μπορούσε να εξομαλύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις", ενώ απευθύνει και πρόσκληση στις τουρκικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης ενεργειακών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ.

Αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν διέψευσε επισήμως το δημοσίευμα της "Hurriyet", ωστόσο συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφεραν χθες ότι ο υπουργός δεν έκανε ποτέ δηλώσεις με τέτοιο περιεχόμενο. «Δεν έχουν γίνει παρόμοιες δηλώσεις ούτε προς την «Hurriyet», ούτε στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο στην Κωσταντινούπολη», σημείωναν με νόημα, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επιφυλάσσεται για το πως θα χειρισθεί το θέμα.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ

Εν τω μεταξύ, αργότερα σήμερα, το ΥΠΕΚΑ προέβη σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, διαψεύδοντας το επίμαχο δημοσίευμα και τις σχετικές αναφορές από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει:

«Σχετικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” με τίτλο “Τουρκική απόβαση με ηλεκτρικό ρεύμα σε ελληνικά νησιά”, και ανάλογα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, διευκρινίζονται τα εξής:

- Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, ούτε έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την τουρκική πλευρά.

- Σήμερα, υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Τουρκία μέσω της γραμμής υψηλής τάσης 400 kV ΚΥΤ Φιλίππων - ΚΥΤ Ν. Σάντας -Babaeski (Τουρκία), η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο 2010 και τώρα βρίσκεται στην πρώτη φάση της εμπορικής λειτουργίας. Η διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα είναι περιορισμένη περίπου στα 100-150 MW.

- Κανένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν διαθέτει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία, αφού τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διαθέτουν αυτόνομα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

- Βασικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μας αφορά στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία προβλέπει τρεις φάσεις:

o τη διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, που βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού,

o τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, για την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης από ομάδα εργασίας των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ για την πιο συμφέρουσα λύση σε σχέση με την αυτόνομη ανάπτυξη παραγωγής ή την διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα την άνοιξη του 2011, ενώ βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση για την χάραξη της διαδρομής και την ισχύ που θα έχει αυτή,

o τη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που θα ολοκληρωθούν σε επόμενο στάδιο.

- Όσον αφορά στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επισημαίνεται ότι η απελευθέρωση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα της διασύνδεσης, αντίθετα με τις εικασίες “έγκυρων πηγών” σε μερικά δημοσιεύματα.

- Σε σχέση με το αν μπορούν να συμμετέχουν τουρκικές εταιρείες στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, αλοίμονο αν η χώρα μας δήλωνε ότι αποκλείονται από τους διαγωνισμούς εταιρείες συγκεκριμένων άλλων χωρών. Άλλωστε και η Ελλάδα δραστηριοποιείται αντίστοιχα, στη βάση του σχετικού μνημονίου που ευνοεί τις διμερείς συνεργασίες.

- Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου με τον ελληνοτουρκικό αγωγό που είναι ήδη σε λειτουργία και στο πλαίσιο του αγωγού ITGI για την διέλευση φυσικού αερίου από την Κασπία στη Δυτική Ευρώπη.

- Όσον αφορά στο κύριο άρθρο της εφημερίδας που κάνει λόγο για “υποχωρητική πολιτική” της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου σε εθνικά ζητήματα και άρνηση να ασχοληθεί με την ΑΟΖ, υπενθυμίζεται ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν απαιτείται η κήρυξη ΑΟΖ για την υποθαλάσσια εκμετάλλευση, καθώς και ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Όσον αφορά σε σημερινά παρόμοια δημοσιεύματα που έχουν αναφορά στο ζήτημα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα δημοσιεύματα αυτά:

«Το ΥΠΕΚΑ προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, προκειμένου να βελτιώσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στηρίζεται ενεργά η προοπτική του αγωγού ITGI, ενώ προχωρούν μεταξύ άλλων η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η ολοκλήρωση των έργων ΑΠΕ, η προώθηση και υλοποίηση του σχεδίου «Ήλιος».

Κανείς δεν δικαιούται να προβάλλει έναν κάλπικο πατριωτισμό και να εκμεταλλεύεται σοβαρά και λεπτά εθνικά ζητήματα, μόνο και μόνο για να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια». »

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6e6be194-1a2a-4013-aa08-8304a305ffbb

No comments: