Saturday 19 November 2011

Επιστολή SOS των ηλεκτροπαραγωγών: Δεν αντέχουμε το "δεν πληρώνω" του ΔΕΣΜΗΕ

Στα 60 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που εκ των πραγμάτων παρέχουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και μόνο αυτοί, ως κεφάλαιο κίνησης στο ΔΕΣΜΗΕ, την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ και οι εισαγωγείς συμψηφίζουν τις οφειλές τους. Αυτό αποκαλύπτεται σε επιστολή του ΕΣΑΗ που εκπέμπει σήμα κινδύνου από την πλευρά των ιδιωτών και ζητεί από τον ΥΠΕΚΑ την άμεση σύγκληση σύσκεψης με θέμα τη διαχείριση της κρίσης στο ΔΕΣΜΗΕ. Ο ΕΣΑΗ ζητεί με επιστολή του από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις για να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας του διαχειριστή.

Στην επιστολή που αποκαλύπτει το EnergyPress γίνεται λόγος για «οξυμένα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των συνεχώς διευρυνόμενων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οικονομικών υποχρεώσεων του ΔΕΣΜΗΕ προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας» προβλήματα για τα οποία ο ΕΣΑΗ είχε ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ με δύο προηγούμενες επιστολές.

Δημιουργείται ουσιαστικό πρόβλημα στη λειτουργία των ιδιωτικών εταιρειών τονίζει η επιστολή που επισημαίνει ότι οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και τη διογκούμενη οικονομική δυσπραγία του ΔΕΣΜΗΕ ακουμπά όλο το φάσμα των εμπλεκομένων στην ενεργειακή αγορά, από την προμήθεια καυσίμου μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Αιχμές για ΔΕΗ

Η επιστολή τονίζει ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τα οφειλόμενα από το ΔΕΣΜΗΕ με απαιτήσεις του διαχειριστή σε αντίθεση με τον κρατικό φορέα και τους εισαγωγείς. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι ιδιώτες να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους έναντι τρίτων, αναφέρει η επιστολή καθώς «έχουν βρεθεί στη θέση να παρέχουν εκ των πραγμάτων εκείνες και μόνο κεφάλαιο κίνησης στο ΔΕΣΜΗΕ που ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ»

Πρόβλημα με προμηθευτές

Ο ΕΣΑΗ επιβεβαιώνει ουσιαστικά το πρόβλημα που είχε αναδείξει το EnergyPress σε σχέση με τις οφειλές που υπάρχουν με τη ΔΕΠΑ καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν εισπράττουν τα έσοδά τους και αδυνατούν να πληρώσουν για το αέριο που καταναλώνουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή «Η κατάσταση αυτή που μαθηματικά κάθε μήνα θα επιτείνεται διαταράσσει επικίνδυνα τη λειτουργία των σχέσεων με τους προμηθευτές καυσίμου και ανατρέπει τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό».

Καταλήγοντας στο κείμενο που υπογράφεται από το πρόεδρο του συνδέσμου Α. Καλλιτσάντση, ο ΕΣΑΗ ζητεί τη σύγκληση σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δηλαδή ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ , ΡΑΕ, ΕΣΑΗ και η ΔΕΠΑ «για να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες ενέργειες»

Η ουσία

Η επιστολή του ΕΣΑΗ αναδεικνύει για πρώτη φορά επισήμως το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στο ΔΕΣΜΗΕ και που είναι διαφορετικό από το πρόβλημα του ελλείμματος του διαχειριστή. Ενώ δηλαδή και τους μήνες πριν το καλοκαίρι, υπήρχε έλλειμμα στο διαχειριστή, ο ΔΕΣΜΗΕ πλήρωνε κανονικά τους παραγωγούς τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση. Από το Σεπτέμβριο ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ, προχώρησε στο συμψηφισμό των χρεωστικών που είχε να καταβάλει στο ΔΕΣΜΗΕ ως προμηθεύτρια αλλά και ως διαχειρίστρια του δικτύου, με τις εισπράξεις που είχε λαμβάνειν από το διαχειριστή ως παραγωγός. Αποτέλεσμα ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ είχε μια ρευστότητα από τη ΔΕΗ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, βρέθηκε να της οφείλει χρήματα.

Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι εάν δεν υπήρχε το θέμα ρευστότητας, θα δινόταν το χρονικό περιθώριο, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιζόταν συνολικά στο πλαίσιο της αναθεώρησης των τιμολογίων.

Ολόκληρη η επιστολή στο παρακάτω λίνκ:
http://www.energypress.gr/content-api/energypress/contentObject/9c7486e9-4b84-4bce-9dcf-5798 472 ce071/content

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/12de2996-ad4b-4297-a225- 0e6235 de 9285

No comments: