Wednesday, 25 February 2015

Επικίνδυνες ρωγμές σε βελγικούς αντιδραστήρες

Στο εξωτερικό περίβλημα αντιδραστήρων στους βελγικούς πυρηνικούς σταθμούς Ντόελ 3 και Τίχανγκε 2 εντοπίστηκαν πρόσφατα ρωγμές. Δεν θα υπήρχε σοβαρός λόγος ανησυχίας, εκτιμούν οι ειδικοί, εάν τα σημάδια διάβρωσης εμφανίζονταν οπουδήποτε αλλού πέρα από το εξωτερικό τοίχωμα των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες ασφαλείας στις βελγικές πυρηνικές μονάδες καθώς αυξάνει τους φόβους για διαρροή ραδιενεργού υλικού. Το εσωτερικό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα λειτουργεί κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης κι έτσι η ύπαρξη ρωγμών, ακόμη και μικρών, ενδέχεται να προκαλέσει αστάθεια, οδηγώντας στην απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Προβληματισμός μετά από έναν τυπικό έλεγχο

Ο εντοπισμός των ρωγμών στις βελγικές μονάδες «αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά το σύνολο της πυρηνικής βιομηχανίας» ανέφερε στη βελγική τηλεόραση ο Γιαν Μπενς, γενικός διευθυντής της Βελγικής Αρχής για την Πυρηνική Ενέργεια (FANC), ενώ πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαντάται συχνά. Η ύπαρξη έντονων στοιχείων διάβρωσης στο μεταλλικό τοίχωμα του αντιδραστήρα προκάλεσε έτσι έκπληξη στους κόλπους των πυρηνικών επιστημόνων. Σύμφωνα με τον Βάλτε Μπόγκαερτς, πυρηνικό επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Λουβένης, «το θέμα της διάβρωσης των υλικών στους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει υποτιμηθεί».
Ο Μπόγκαερτς μαζί με τον καθηγητή μεταλλειολογίας Ντίγκυ Μακντόναλντ μελέτησαν με τη βοήθεια υπερηχητικής ακτινοβολίας τις επίμαχες ρωγμές στους αντιδραστήρες κατ‘ εντολή του FANC. Τα αποτελέσματα των ερευνών «θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων», σύμφωνα με τον Μπόγκαερτς.

Κίνδυνοι για την πυρηνική βιομηχανία από τη διάβρωση υλικών

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η μεταλλική επικάλυψη των πυρηνικών αντιδραστήρων μπορεί να υποστεί «κόπωση» κάτω από τις συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας που απαιτούνται για την παραγωγή ραδιενέργειας. Ο Χάιντς Σμίταλ από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του Μολ και εμπειρογνώμων της Greenpeace αναφέρει ότι «τα υλικά που βρίσκονται στο εξωτερικό των αντιδραστήρων υφίστανται πολύ μεγαλύτερη μηχανική εξασθένηση από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα».
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υδρογόνο από το εσωτερικό του πυρηνικού αντιδραστήρα θα μπορούσε να διεισδύσει στα τοιχώματα χάλυβα, δημιουργώντας ρωγμές λίγων χιλιοστών έως και επτά εκατοστών, σύμφωνα με τον Χάιντς Σμίταλ. Στον πυρηνικό αντιδραστήρα Ρόελ 3 οι εμπειρογνώμονες εντόπισαν συνολικά 13.047 ρωγμές, ενώ στον αντιδραστήρα του Τίχανγκε 3 πάνω από 3100 ρωγμές. Προς το παρόν και οι δύο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Στο μεταξύ το θέμα αυτό έχει λάβει τόσο πολιτικές όσο και δικαστικές διαστάσεις στο Βέλγιο. Η Greenpeace προσέφυγε τον Ιανουάριο δικαστικά κατά της βελγικής FANC ζητώντας τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων με ακριβή παρουσίαση των συνολικών πορισμάτων. Ωστόσο αν και το αίτημα της Greenpeace κρίθηκε βάσιμο, εντούτοις δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που αναμένεται να έχουν στην πυρηνική βιομηχανία. Η Greenpeace ζητά επίσης να γίνουν αντίστοιχοι έλεγχοι σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ανά τον κόσμο.

(Gero Rueter/Δήμητρα Κυρανούδη, DW)

http://energypress.gr/news/epikindynes-rogmes-se-velgikoys-antidrastires

No comments: