Thursday 26 February 2015

Άγγ. Νικολάου: Αδικαιολόγητα 3,4 σεντ στις τιμές βενζίνης

Δεν δικαιολογείται η τελευταία αύξηση στις τιμές των πετρελαιοειδών, όπως προκύπτει από καλά πληροφορημένες πηγές του «Φ» από το Υπουργείο Εμπορίου. Αντίθετα, θα έπρεπε να πωλούνται πολύ πιο φθηνά από ό,τι διατίθενται σήμερα.

Όπως προκύπτει μέσα από έρευνα, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης στην αγορά πωλούνται σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο, κάτι που δεν δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες. Πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Εμπορίου αναφέρουν ότι παρατηρείται αισχροκέρδεια που ξεπερνά τα 3 σεντ για την αμόλυβδη 95 οκτανίων και τα 4 σεντ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης, με βάση την αύξηση που προχώρησε συγκεκριμένη εταιρεία στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
Δεν αποκλείεται μετά τα γεγονότα αυτά να συνέλθει η Επιτροπή για την παρακολούθηση των τιμών των πετρελαιοειδών, από τη στιγμή που οι συνέπειες για τους καταναλωτές και την οικονομία γενικότερα είναι σοβαρές. Η Επιτροπή εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι μπορεί να εισηγηθεί στον υπουργό Εμπορίου να προχωρήσει σε καθορισμό ανώτατων τιμών για περίοδο μέχρι 45 ημερών για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, όταν εύλογα πιστεύει ότι το ύψος των τιμών είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο. 
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του υπουργείου Εμπορίου, στη βάση πληροφόρησης από το Τμήμα Τελωνείων διατηρεί πίνακες για κάθε εταιρεία και καύσιμο ξεχωριστά, οι οποίοι επικαιροποιούνται με κάθε νέο φορτίο που φτάνει στη Δημοκρατία. 
Στους πίνακες αυτούς καταγράφεται η κάθε εισαγωγή φορτίου (ποσότητα, τιμή), καθώς και το απόθεμα που διαθέτει η εταιρεία στις δεξαμενές της κατά τη στιγμή εισαγωγής, η ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία, η μετατροπή από μετρικούς τόνους σε λίτρα και τυχόν αλλαγές στις χονδρικές τιμές. Στους πίνακες αυτούς γίνεται ο υπολογισμός της μέσης σταθμισμένης αξίας τα ποσότητας, αφού ληφθεί υπόψη και το απόθεμα, που τίθεται προς πώληση πάνω στην οποία κτίζεται το εκτιμημένο κοστολόγιο που ετοιμάζει η Υπηρεσία.
Χθες, τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής τα στοιχεία για συγκεκριμένη εταιρεία στη βάση της προηγούμενης αύξησης που προχώρησε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. Ο πίνακας καταγράφει τη χονδρική τιμή ύστερα από την αφαίρεση του κέρδους των πρατηριούχων. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν €1,123, της αμόλυβδης 98 οκτανίων €1,153, του πετρελαίου κίνησης €1,117, του πετρελαίου θέρμανσης €0,735, του αγροτικού πετρελαίου €0,617 και της κηροζίνης €0,617. 

Το κοστολόγιο, περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν την τιμή όπως είναι,

1) η σταθμισμένη αξία της ποσότητας που διατίθεται προς πώληση σε ευρώ,
2) το ναύλο από τα στοιχεία του Τελωνείου,
3) τα έξοδα εγκαταστάσεων/ εκτελωνιστικά, λιμενικά (€6/ μετρικό τόνο),
4) τα έξοδα εμπορίας εταιρειών,
5) το κέρδος των εταιρειών πετρελαιοειδών,
6) το φόρο κατανάλωσης και την επιβάρυνση του ΚΟΔΑΠ.

Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Εμπορίου υπολογίζει την αναμενόμενη χονδρική τιμή και ακολούθως τη συγκρίνει με την πραγματική χονδρική τιμή που χρεώνει η κάθε εταιρεία. Στην προκειμένη περίπτωση διαφάνηκε ότι η τιμή που χρεώνει η συγκεκριμένη εταιρεία είναι κατά 3,4 σεντ το λίτρο ακριβότερη από ό,τι έπρεπε για τη βενζίνη 95 οκτανίων και €4,3 σεντ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.
Χθες, η συγκεκριμένη εταιρεία ανακοίνωσε νέες αυξήσεις, όπως και άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, κατά 3,5 σεντ στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο αγροτικό πετρέλαιο και στην κηροζίνη, και 5 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αμέσως μετά την παραλαβή νέων φορτίων.  Οι νέες χονδρικές τιμές της εν λόγω εταιρείας είναι: αμόλυβδη 95 οκτανίων €1,158, αμόλυβδη 98 οκτανίων €1,188, πετρέλαιο κίνησης €1,206, πετρέλαιο θέρμανσης €0,785, αγροτικό πετρέλαιο €0,652 και κηροζίνη €0,799. 

Ακρίβυναν 10 σεντ σε 15 ημέρες

Σε νέες αυξημένες τιμές κατά 3,5 σεντ το λίτρο για τα καύσιμα κίνησης και την κηροζίνη και 5 σεντ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης προχώρησαν εταιρείες πετρελαιοειδών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, κάποιοι πρατηριούχοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση έσπευσαν σε αναθεώρηση των τιμών τους προς τα πάνω, χωρίς βέβαια οι εταιρείες να τους προμηθεύσουν με ακριβότερα καύσιμα. 
Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά αύξηση μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες, με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης να εκτοξευτεί σε αυτό το διάστημα κατά 10 σεντ το λίτρο. Οι νέες τιμές αναμένεται να αφομοιωθούν από την πλειοψηφία των πρατηριούχων τις επόμενες ημέρες στην αγορά. Οι λιανικές τιμές πώλησης είναι: βενζίνη 95 οκτανίων €1,224 το λίτρο, βενζίνη 98 οκτανίων €1,254 το λίτρο, πετρέλαιο κίνησης €1,269 το λίτρο, πετρέλαιο θέρμανσης €0,843 το λίτρο, αγροτικό πετρέλαιο €0,709 το λίτρο και κηροζίνη €0,853 το λίτρο. 


(philenews.com)

http://energypress.gr/news/agg-nikolaoy-adikaiologita-34-sent-stis-times-venzinis

No comments: