Wednesday 25 February 2015

Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν 6% ανώτατο όριο βιοκαυσίμων από καλλιέργειες τροφίμων

Νέο όριο για τα παραδοσιακά βιοκαύσιμα που παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων υποστήριξε την Τρίτη (24 Φεβρουαρίου) η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όσοι επιθυμούν να προωθήσουν μια νέα γενιά προηγμένων βιοκαυσίμων από φύκια και απορρίμματα χαιρέτισαν την ψηφοφορία της Τρίτης.
Αλλά εκείνοι που έχουν επενδύσει στον τομέα των βιοκαυσίμων που παράγονται από καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι ή η ελαιοκράμβη λένε ότι θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρει το Euractiv.gr, η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν τουλάχιστον το 10% της ενέργειας στις μεταφορές έως το 2020.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη συμφώνησε ότι τα βιοκαύσιμα από καλλιέργειες τροφίμων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 6% της τελικής χρήσης ενέργειας στον τομέα των μεταφορών – σκληρότερο όριο από το 7% που υποστηρίχθηκε από τα κράτη μέλη το περασμένο έτος.
Συμφώνησε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα νομοθετικό κείμενο θα πρέπει να αρχίσουν τώρα, αντί να περιμένουμε για μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην ολομέλεια.
Ο Thomas Nagy, αντιπρόεδρος της Novozymes, μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο ενζύμων για την παραγωγή συμβατικής και προηγμένης αιθανόλη, δήλωσε ότι περίμενε την απόφαση της Τρίτης εδώ και καιρό και πως θα πρέπει να βοηθήσει να ωθήσει για τις αναγκαίες επενδύσεις στο σωστό είδος των βιοκαυσίμων.
«Ένα σταθερό και αποτελεσματικό πλαίσιο είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός για να εξασφαλίσει την εμπορική ανάπτυξη», είπε. Αλλά η Epure, Ευρωπαϊκή Ένωση Ανανεώσιμης Αιθανόλη, κάλεσε τα κράτη μέλη «να παραμείνει σταθερά στο ελάχιστο ανώτατο όριο 7% για τα συμβατικά βιοκαύσιμα».
Εκτός από την επίδραση στις τιμές των τροφίμων, η χρήση γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων ασκεί πρόσθετες πιέσεις για να ελευθερωθεί γη μέσω της αποψίλωσης των δασών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα μέλη των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσαν ότι η συμβιβαστική συμφωνία της Τρίτης σημαίνει αλλαγές στη χρήση γης και τις συνακόλουθες εκπομπές, αν και ότι οι προτάσεις δεν πάνε αρκετά μπροστά.
Η Βρετανίδα φιλελεύθερη βουλευτής Catherine Bearder είπε επίσης ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην «καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, της πείνας και της κλιματικής αλλαγής». Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Είπε ότι θα μπορούσε να σημαίνει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που πρέπει ακόμη να λάβουν χώρα για ένα τελικό νομικό κείμενο, διαιωνίζοντας τη ρυθμιστική αβεβαιότητα η οποία διαρκεί για χρόνια.

http://energypress.gr/news/oi-eyrovoyleytes-stirizoyn-6-anotato-orio-viokaysimon-apo-kalliergeies-trofimon

No comments: