Wednesday 25 February 2015

Αυξημένη η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Κίνα

Η παραγωγή ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών, έφτασε στα ύψη το 2014, καθώς η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα έδωσε νέα ώθηση στους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να ανταγωνιστούν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και την απότομη επιβράδυνση της ζήτησης από τις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια.

Η Vestas της Δανίας εδραίωσε τη θέση της, ως η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο, ενώ η Trina Solar της Κίνας αναδείχθηκε επίσης ως κορυφαία εταιρεία στην κατασκευή ηλιακών πάνελ.
Οι παραγωγοί ηλιακής και αιολικής ενέργειας επωφελήθηκαν από την απόφαση της Κίνας να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 15 τοις εκατό από το 2020, σε μια προσπάθεια να μειώσει το νέφος και τις εκπομπές βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου.
Η Vestas ξεπέρασε τους αντιπάλους της, για δεύτερη συνεχή χρονιά σε ότι αφορά τη παραγωγική ικανότητα της το 2014, σύμφωνα με τη διεθνή επιχειρηματική συμβουλευτική ομάδα FTI Consulting. Η δε, Γερμανική Siemens ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πέρυσι, ακολουθούμενη από την Κινεζική Goldwind και τη General Electric των ΗΠΑ.
Οι τρεις πρώτοι σε παραγωγή ηλιακών πάνελ είναι τώρα οι Κινέζοι, με τη Jinko Solar εκτοπίζοντας τη Sharp Corp της Ιαπωνίας, που πλέον βρέθηκε στην τρίτη θέση. Η Canadian Solar βρίσκεται στη τέταρτη θέση και ακολουθεί η Sharp στη πέμπτη. Η βιασύνη για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Κίνα πριν από τη φοβερή περικοπή των επιδοτήσεων φέτος ήταν ένας λόγος για περισσότερη από 50 GW ικανότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο το 2014, μια αύξηση άνω του 40 τοις εκατό από το 2013.
Αλλά αυτό συγκαλύπτει επίσης τις «βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία», όπως δήλωσε ο Άρης Καρκανιάς, διευθύνων σύμβουλος της Ped Consulting, εκφράζοντας φόβους ότι η αγορά αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ θα μπορούσε να καταρρεύσει το επόμενο έτος, εάν το Κογκρέσο δεν ανανεώσει τις πιστώσεις για παραγωγή αιολικής ενέργειας. "Η αγορά εξακολουθεί να είναι κατά πολύ εξαρτώμενη από τις επιδοτήσεις", τόνισε.
Αυτό ήταν επίσης ένα πρόβλημα για τους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, των οποίων η ταχεία επέκταση σταμάτησε απότομα πριν από λίγα χρόνια. Η Κίνα για καιρό ενθάρρυνε τους κατασκευαστές ηλιακών του να εκμεταλλευτούν τις επιδοτήσεις για ηλιακούς συλλέκτες στην Ευρώπη και αλλού, αλλά τώρα πρέπει να προωθήσει οικιακές εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει μια διέξοδο για την παραγωγή τους. Σημειώνεται ότι η χώρα αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα της παραγωγής ηλιακής ενέργειας του κόσμου.
«Η παγκόσμια παραγωγή ηλιακών πάνελ αυξήθηκε κατά 30 τοις εκατό πέρυσι σε μεγάλο βαθμό χάρη στην απλοποιημένη διαδικασία παροχής εγκρίσεων αδειών στη Κίνα, σε ότι αφορά την ηλιακή παραγωγή από τα κτίρια και από άλλες αποκεντρωμένες πηγές», δήλωσε ο Ankit Mathur, διευθυντής του προγράμματος για την εναλλακτική ενέργεια στην Global Data, η οποία παρακολουθεί την ηλιακή βιομηχανία.
Η Ιαπωνία, η Καραϊβική και η Μέση Ανατολή εξετάζουν επίσης μεγάλης κλίμακας παραγωγή ηλιακής ενέργειας, χάρη στην πτώση του κόστους. Ακόμη και με την αυξημένη ζήτηση ωστόσο, οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ εξακολουθούν να παραμένουν υπερπλήρεις με σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Οι εκτιμήσεις της Global Data μιλούν για 15 τοις εκατό αύξηση στην παραγωγή πάνελ που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη ζήτηση.
Αυτό επιτείνεται από την απροθυμία των κεντρικών, επαρχιακών ή τοπικών κυβερνήσεις της Κίνας να επιτρέψει στους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων να πάνε πάσο. Άντ’ αυτού, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν καταφύγει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της υπό πτώχευση Suntech, η οποία κάποτε υπήρξε η μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακών πάνελ στον κόσμο.

Μετάφραση από Financial Times

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91085

No comments: