Friday 27 February 2015

Κώστας Μαυρίδης: Προτεραιότητα στα κοιτάσματα της Κύπρου

Σειρά τροπολογιών που στοχεύουν στην προώθηση των κυπριακών συμφερόντων στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια  υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας. Η Έκθεση που προτάθηκε από την Επιτροπή καταγράφει την μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες ώστε να διασφαλίζονται οι ενεργειακοί πόροι εφοδιασμού και ροής ενέργειας, με ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης που επικρατεί σήμερα από περιορισμένες πηγές και αγωγούς εφοδιασμού.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το philenews.com, μέσω των τροπολογιών που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής αναδεικνύεται η σημασία της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ με δεδομένο ότι ευρίσκονται εντός της ΕΕ και καλύπτονται πλήρως από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα.
Για αυτό και προτείνεται, όπως η ΕΕ διαχειριστεί με προτεραιότητα τα κοιτάσματα αυτά που βρίσκονται εντός της ΕΕ  με στόχο  ιδιαίτερα την δημιουργία Μεσογειακού Τερματικού που θα συνδέει με αγωγό την Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής προτείνει όπως στην Έκθεση καταγραφεί ότι, υποδομές και έργα για εξόρυξη, αποθήκευση, αξιοποίηση και μεταφορά μέσω αγωγών ή άλλων τρόπων, να μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω κοινοτικών πόρων και κεφαλαίων στη βάση των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Κ. Μαυρίδης, θα έχει την οικονομική αλλά και την πολιτική του σημασία, απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα και τις έκδηλες παρανομίες του Ερντογάν. Τα θέματα ενέργειας είναι πεδίο τεράστιων συγκρουόμενων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και  αναμένεται να δοθεί μάχη, με δεδομένο ότι άλλα κράτη μέλη επιδιώκουν να ακυρώσουν τους  κυπριακούς στόχους και μεταξύ άλλων, σχεδιάζουν να προωθήσουν ρυθμίσεις που θα απαιτούν από κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, να ζητά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν τη σύναψη νέων  συμβάσεων παροχής φυσικού αερίου.

http://energypress.gr/news/kostas-mayridis-proteraiotita-sta-koitasmata-tis-kyproy

No comments: