Thursday, 26 February 2015

ΡΑΕ: Τι ψάχνει στις συμβάσεις της βιομηχανίας

Τις συμβάσεις προμήθειας που έχουν υπογράψει βιομηχανίες με τη ΔΕΗ επιδιώκει να «ξεσκονίσει» η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της εξέτασης του αιτήματος της Αλουμίνιον, για λήψη προσωρινών μέτρων στη διένεξη της με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, η ΡΑΕ απέστειλε στις 20 Φεβρουαρίου επιστολή σε 23 βιομηχανίες, με την οποία ζητά να γνωστοποιήσουν εάν έχουν υπογεγραμμένη και σε ισχύ σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΗ και στην περίπτωση αυτή να καταθέσουν αντίγραφο της στην Αρχή. Παρόλο που τέθηκε από τη ΡΑΕ δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα τριών εργάσιμων ημερών για την απάντηση των βιομηχανιών, μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από καμία.
Πληροφορίες από βιομηχανικούς κύκλους αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή του Ρυθμιστή έχει προκαλέσει απορίες για τη σκοπιμότητα της. Παρότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα της Αρχής να ζητήσει τις συμβάσεις, εντούτοις, δεν γίνεται κατανοητό, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «τι ακριβώς ψάχνει» και επιπλέον, «γιατί εμπλέκονται άλλες βιομηχανίες σε μια διένεξη που αφορά αποκλειστικά δύο μέρη». Ωστόσο, διαβεβαιώνεται ότι όλες οι βιομηχανίες της λίστας, που έχουν υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ, θα ανταποκριθούν στο αίτημα της ΡΑΕ και θα τις στείλουν.
Η επιστολή της ΡΑΕ απευθύνεται στις εξής βιομηχανίες: Ελληνική Εταιρία Επεξεργασίας Χάλυβα Α.Ε., Λάρκο, ΕΛ.ΠΕ.-Διυλιστήριο Ελευσίνας, ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ-Εργοστάσιο Βοιωτίας, ΕΛΒΑΛ, ΕΛ.ΠΕ.-Διυλιστήριο Ασπροπύργου, ΑΓΕΤ Ηρακλής-Εργοστάσιο Όλυμπος, ΕΛ.ΠΕ.-Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης, Χαλυβουργία Ελλάδος-Εργοστάσιο Βόλου, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ-Εργοστάσιο Πάτρας, ΑΓΕΤ Ηρακλής Ευβοίας, ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ-Εργοστάσιο Θεσσαλονίκης, Motor Oil-Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., ΜΕΛ, Φωσφορικά Λιπάσματα, Kavala Oil, Χαλυβουργική Α.Ε., Hellenic Steel, ΕΑΒ, Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Χαλυβουργία Ελλάδος-Εργοστάσιο Ασπροπύργου και ΑΓΕΤ Ηρακλής-Εργοστάσιο Χαλκίδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, η ΡΑΕ αποφάσισε να ζητήσει τα στοιχεία αυτά για τους εξής λόγους: 

1. Για να ελέγξει εάν πράγματι έχουν υπογραφεί με πελάτες της υψηλής τάσης συμβάσεις προμήθειας με τη ΔΕΗ, και πόσες, όπως υποστηρίζει η τελευταία.
2. Τι όροι εμπεριέχονται στις συμβάσεις αυτές και εάν υπήρξαν προϊόν διαπραγμάτευσης.
3. Εάν οι συμβάσεις αυτές είναι ίδιες για όλους, όσους υπέγραψαν, συνεπώς, δεν έγινε διαπραγμάτευση.
4. Εάν οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι στο πνεύμα των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ.
5. Και το πιο σημαντικό, πώς αναγράφονται οι εκπτώσεις προς τη βιομηχανία και εάν εγείρουν αξίωση state aid από την πλευρά της Κομισιόν.
Η ΡΑΕ, όπως πληροφορείται το energia. gr, επιδιώκει να έχει πλήρη εικόνα για το ζήτημα που καλείται να εξετάσει (το αίτημα της Αλουμίνιον) και γι αυτό συλλέγει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί, τα οποία ενδεχομένως να της φανούν χρήσιμα. Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρεί να υποβαθμίσει το όλο θέμα, δηλαδή, του ελέγχου των συμβάσεων, το οποίο ανάγεται απλώς σε κέρδος χρόνου και όχι επί της ουσίας ζήτημα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91120

No comments: