Thursday 26 February 2015

Τσιρώνης: Το Δημόσιο οφείλει να πρωτοπορήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του

Η ενεργειακή αναβάθμιση δύο δημοσίων κτιρίων, τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία, μέσα από την αξιοποίηση αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ήταν το αίτημα που κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Όπως εξήγησε στον κ. Τσιρώνη ο Μητροπολίτης, «πρόκειται για δύο μεγάλα κτίρια, της Μητρόπολής μας, με πολλά παράθυρα και ανάγκες, τα οποία θα θέλαμε να ενταχθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προκειμένου τα χρήματα που θα δίναμε εκεί να πάνε σε φιλανθρωπίες». Ο κ. Κύριλλος σημείωσε κλείνοντας ότι «οι ανά την Ελλάδα μητροπόλεις έχουν ήδη προβεί σε ανάλογες κινήσεις για την αναβάθμισης κτιρίων τους».
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε αξιέπαινη η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, τόνισε ωστόσο ότι «το ΥΠΑΠΕΝ θα διερευνήσει  την δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης, όλων των δημόσιων κτιρίων - και όχι μόνον εκείνων που ανήκουν στην Εκκλησία - ώστε να είναι και ενεργειακά και υδατικά αυτάρκη. Μάλιστα, όσα έχουν και μεγάλη επιφάνεια στέγης, υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθούν και για παραγωγή ενέργειας με πηγή τον ήλιο».
Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΑΠΕΝ, «τα άρρωστα κτίρια είναι πάρα πολλά στην χώρα μας και πραγματικά το δημόσιο οφείλει να πρωτοπορήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του. Μια τέτοια παρέμβαση θα εξασφαλίσει πολύ μεγάλη μείωση εξόδων ψύξης – θέρμανσης, ταυτόχρονα όμως θα είναι και ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους πολίτες», είπε κλείνοντας ο κ. Τσιρώνης.

http://energypress.gr/news/tsironis-dimosio-ofeilei-na-protoporisei-stin-energeiaki-anavathmisi-ton-ktirion-toy

No comments: