Wednesday 25 February 2015

Ρωσία: Deadline 3 ημερών στους Ουκρανούς για την προπληρωμή του αερίου

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, διαμηνύει ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, αν το Κίεβο δεν προπληρώσει εντός 3 ημερών για τις ποσότητες αερίου που πρόκειται να λάβει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Πούτιν δήλωσε ότι και κάτι τέτοιο "θα δημιουργούσε πρόβλημα" στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωστόσο ελπίζει ότι η κατάσταση δεν θα φθάσει σε αυτό το σημείο. Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε δηλώσει πως η Ρωσία δεν περιμένει ότι η διένεξη με το Κίεβο για τις πληρωμές θα οδηγήσει σε διακοπή των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου και πως αναμένει ότι η Ουκρανία θα καταβάλει σύντομα την επόμενη πληρωμή.
Εξάλλου σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της κρατικής ουκρανικής Naftogaz, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom δηλώνει πως η Ουκρανία έχει προθεσμία μόνο τρεις ημέρες για να προπληρώσει για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είπε στο Κίεβο πως, αν δεν υπάρξει προπληρωμή, η Ρωσία θα σταματήσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Θα ήταν η δεύτερη τέτοια διακοπή από τον Ιούνιο.
Από μέρους τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσαν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία αν είναι απαραίτητο, μολονότι η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι η υφιστάμενη κατάπαυση του πυρός θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

http://energypress.gr/news/rosia-deadline-3-imeron-stoys-oykranoys-gia-tin-propliromi-toy-aerioy

No comments: