Wednesday 25 February 2015

Χρηματοδότηση εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για έρευνα θερμοπυρηνικής σύντηξης

Νέα χρηματοδότηση ύψους 250 χιλιάδων ευρώ εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Eργαστήριο Υπολογιστικών Επιστημών (UCY-CompSci - Computational Sciences Laboratory) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη συμμετοχή του στο συνεταιρισμό EUROfusion (European Consortium for the Development of Fusion Energy).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο συνεταιρισμός EUROfusion (http://www.euro-fusion.org) έχει ως στόχο να αναπαράγει, υπό ελεγχόμενες συνθήκες, στη Γη τον μηχανισμό παραγωγής ενέργειας του Ήλιου – τη θερμοπυρηνική σύντηξη – έτσι ώστε αυτή να καταστεί η κύρια πηγή ενέργειας στα μέσα του 21ου αιώνα.
“Η θερμοπυρηνική σύντηξη είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική ενεργειακή λύση δεδομένου ότι χρησιμοποιεί καύσιμα που είναι άφθονα ή μπορούν να παρασκευαστούν εύκολα” αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται παράλληλα ότι μέσω του Εργαστηρίου UCY-CompSci (http://ucy-compsci.org) , η Κύπρος συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια από το 2006.
Όταν δημιουργήθηκε η νέα ερευνητική δομή του συνεταιρισμού EUROfusion το 2014, το Eργαστήριο Yπολογιστικών Επιστημών της Πολυτεχνικής Σχολής προσκλήθηκε και πάλι να συμμετέχει ως συνεταίρος και στο πλαίσιo του συνεταιρισμού, η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου UCY-CompSci εστιάζεται στη διεξαγωγή αριθμητικών προσομοιώσεων μεγάλης κλίμακας, όπως και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών διαγνωστικών μεθόδων για την παρακολούθηση της ευστάθειας του πλάσματος που υπάρχει στην καρδιά του αντιδραστήρα σύντηξης, καταλήγει η ανακοίνωση.

http://energypress.gr/news/hrimatodotisi-exasfalise-panepistimio-kyproy-gia-ereyna-thermopyrinikis-syntixis

No comments: