Thursday 26 February 2015

Αλβανία, Βοσνία, πΓΔΜ καλούνται να υιοθετήσουν, χωρίς καθυστερήσεις, εθνικά σχέδια δράσης για τις ΑΠΕ

Η Ενεργειακή Κοινότητα, διεθνής οργανισμός ενεργειακής πολιτικής με έδρα τη Βιέννη, κάλεσε για ακόμη μια φορά την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη πΓΔΜ να υποβάλλουν άμεσα εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ (National Renewable Energy Action Plan-NREAP).

Το εν λόγω σχέδιο δράσης αποτελεί μια από τις βασικές απαιτήσεις της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ, που σχετίζεται με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Κοινότητας το 2012. Σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η Οδηγία, κάθε συμβαλλόμενο μέρος δεσμεύεται να θέσει εθνικό δεσμευτικό στόχο για τις ΑΠΕ, ο οποίος θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως το 2020. Η Οδηγία απαιτεί την υιοθέτηση ενός NREAP για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου αυτού σε επίπεδο χώρας.
Αν, ωστόσο, οι χώρες δεν φροντίσουν να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία τα όσα απαιτεί η ευρωπαϊκή Οδηγία σε διάστημα 2 μηνών, τότε η Ενεργειακή Κοινότητα θα προβεί σε κυρώσεις για παραβίαση των όρων του Δικαίου της Ενεργειακής Κοινότητας. Να σημειωθεί ότι, η Ενεργειακή Κοινότητα ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005. Από την 1η Ιουλίου 2013, έχουν προσχωρήσει σε αυτήν χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, η πΓΔΜ, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Ουκρανία.

http://energypress.gr/news/alvania-vosnia-pgdm-kaloyntai-na-yiothetisoyn-horis-kathysteriseis-ethnika-shedia-drasis-gia

No comments: