Wednesday, 25 February 2015

Φωτοβολταϊκά φθηνότερα από τον άνθρακα σφραγίζουν την Ενεργειακή Ένωση

Η ηλιακή ενέργεια θα είναι φθηνότερη από τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο μέχρι το 2025 στις πιο ηλιόλουστες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ελλάδα είναι μια από αυτές), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε μια μέρα πριν την ανακοίνωση των σχεδίων της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση, τα οποία αναμένονται σήμερα 25 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι υψηλές αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς  και το ασταθές ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους κατά 50% σύμφωνα με τη μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Φράουνχοφερ για τα Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας.
Το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη θα μειωθεί μεταξύ €0.04 και €0.06 ανά Κιλοβατώρα (όσο είναι σήμερα περίπου το κόστος του “φθηνού” ελληνικού λιγνίτη χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κρυφά κόστη των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία).
Μάλιστα, το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά θα συρρικνωθεί στα δύο με τέσσερα λεπτά του Ευρώ ανά Κιλοβατώρα ως το 2050. H μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό της MKO Agora Energiewende βασίζεται σε “συντηρητικές παραδοχές” σχετικά με μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας και δεν συνυπολογίζει καινοτομίες που θα μπορούσαν να καταστήσουν ακόμα φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά.

—Το κόστος της ηλιακής ενέργειας

Αυτή τη στιγμή, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Γερμανία παράγουν ενέργεια με κόστος μικρότερο των εννέα λεπτών ανά Κιλοβατώρα. Την ίδια στιγμή, άνθρακας και φυσικό αέριο κοστίζουν μεταξύ πέντε και δέκα λεπτά ανά Κιλοβατώρα. Τα πυρηνικά εργοστάσια χρεώνουν 11 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο τα φωτοβολταϊκά διαδραματίζουν μάλλον περιθωριακό ρόλο στα ενεργειακά πράγματα της Ευρώπης εξαιτίας του υψηλού τους κόστους σε σύγκριση με άλλες ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών, ωστόσο παρουσιάζουν άριστες προοπτικές για να γίνουν φθηνότερα από τις βρώμικες πηγές ενέργειας. Έτσι, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό εργαλείο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ, που σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε, προβλέπουν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% ως το 2050 με έτος βάσης το 2010.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της ηλιακής ενέργειας είναι ότι το κόστος της έχει μειωθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες πηγές και η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί. Στο παρελθον, το υψηλό κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σήμαινε ότι τα κόστη της ηλεκτροπαραγωγής θα έπρεπε να γίνουν ανταγωνιστικά χάρη στην κρατική υποστήριξη και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

—Στο δρόμο προς την Ενεργειακή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ενσωμάτωση (σε τεχνικούς και οικονομικούς όρους) των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ενεργειακή αγορά μπορεί να συμβεί μέσω της ανάπτυξης νέων υποδομών με στόχο το 10% εξ αυτών να είναι διασυνοριακές.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι την οικονομική ανταγωνιστικότητα μπορεί να εξασφαλίσουν σχήματα τιμολόγησης με όρους που επικρατούν στην αγορά (Market-based schemes). Όπως δήλωσε στο EurActiv ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης, Μιγκέλ Κανιέτε, η Ενεργειακή Ένωση θα χτιστεί με δημόσιους πόρους και θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις μέσω εγγυήσεων κινδύνου. Η προτεινόμενη Ενεργειακή Ένωση αποτελεί την απάντηση της Ευρώπης στις απειλές της Ρωσίας για διακοπή προμήθειας της Γηραιάς Ηπείρου με φυσικό αέριο. Το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών αναγκών και εισάγεται μέσω της Ουκρανίας.
Το 2009 η Ρωσία έκλεισε την κάνουλα προκαλώντας ελλείψεις στην αγορά. Έκτοτε προσάρτησε την Κριμέα, ρώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών και η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις. Σε αυτό το κλίμα, η ΕΕ αναζητά τρόπους ενεργειακής απεξάρτησης με τις ΑΠΕ να προβάλλουν ως το ανταγωνιστικότερο και σίγουρα καθαρότερο καύσιμο.

http://www.econews.gr/2015/02/25/fotovoltaika-energeiaki-enossi-120793/

No comments: