Tuesday, 24 February 2015

Χωρίς απάντηση τα ερωτήματα της DG Comp για τα «νέα ΑΔΙ»

Οι εβδομάδες περνούν, αλλά η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ δεν δείχνει να θεωρεί απαραίτητη την ταχεία διευθέτηση της εκκρεμότητας που αφορά το νέο Μηχανισμό Διαθεσιμότητας Ισχύος στην ηλεκτρική αγορά, τα νέα ΑΔΙ. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από το γεγονός ότι το υπουργείο, όπως πληροφορείται το energypress, δεν έχει ακόμα απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έχει θέσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) επί του σχεδίου που είχε υποβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Βεβαίως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα η κατάλληλη στελέχωση του ΥΠΑΠΕΝ (δεν έχουν καν διοριστεί, επισήμως τουλάχιστον, γενικοί γραμματείς) και ότι το κυβερνητικό ενδιαφέρον ήταν μέχρι σήμερα στραμμένο στο ευρύτερο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Ωστόσο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανυπαρξία μηχανισμού είναι μεγάλα. Ο παλιός μηχανισμός έχει λήξει ήδη από την 31 Δεκεμβρίου του 2014. Έκτοτε η αγορά λειτουργεί χωρίς μηχανισμό ή μάλλον με όσα προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός με βάση τον Κώδικα, γεγονός που έχει συγκεκριμένες και σοβαρές παρενέργειες (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Η χρονοτριβή του υπουργείου σχετίζεται, επιπλέον, με το γεγονός ότι ο κ. Λαφαζάνης και οι επιτελείς του προτίθενται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο που έχει υποβληθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, πρόθεση όμως που πιθανόν να χρειαστεί να «μετρηθεί» και με τα μέτρα της συμφωνίας στο Eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης της χώρας.
Σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το energypress, η κατεύθυνση είναι να διατηρηθεί το συνολικό κόστος των ΑΔΙ στο ποσό των 225 εκατ. το χρόνο, όπως προβλέπεται και από το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης (το κόστος έπεσε στα 225 εκατ. ευρώ από 570 εκατ. ευρώ σήμερα, μετά από πιέσεις της τρόικας), αλλά να αλλάξει ο τρόπος κατανομής τους, με την ένταξη περισσότερων μονάδων. Ειδικότερα, να προστεθούν στις μονάδες που δικαιούνται ΑΔΙ, όλες οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, κι έτσι η αποζημίωση να πέσει από 45.000 ευρώ το MW, περίπου στα 25.000 ευρώ το MW.
Μεγάλος κερδισμένος, εάν πράγματι προωθηθεί μια τέτοια αλλαγή, θα είναι βεβαίως η ΔΕΗ η οποία θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της (με βάση το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης θα έπαιρνε περί το 55% από τα 225 εκατ. και το υπόλοιπο 45% θα το έπαιρναν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί). Δεν αποκλείεται μάλιστα τα οφέλη της ΔΕΗ να κατευθυνθούν για την κάλυψη μέρους της δαπάνης για το «δωρεάν ρεύμα» σε 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Μεγάλος χαμένος, αντίστοιχα, από τις αλλαγές στα ΑΔΙ θα είναι οι ιδιώτες ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης των μονάδων τους.

Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος που είχε δώσει σε διαβούλευση η ΡΑΕ και είχε υποβληθεί (έχοντας ουσιαστικά την έγκρισή της) στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είναι τα εξής: Πρώτον, θα πληρώνονται από το σύστημα ΑΔΙ (45.000 ευρώ ανά MW το έτος) σε όλες τις μονάδες φυσικού αερίου και σε κάποια υδροηλεκτρικά για την διασφάλιση της ευελιξίας του συστήματος. Δεν θα υπάρχουν ΑΔΙ για την επάρκεια διαθεσιμότητας ισχύος και συνεπώς οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα δικαιούνται ενίσχυσης.
Δεύτερον, το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων «πέφτει» σημαντικά, στα 225 εκατ. ευρώ ετησίως (από 570 εκατ. ευρώ σήμερα) εκ των οποίων το 55% θα κατευθυνθεί στη ΔΕΗ και το υπόλοιπο 45% στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς. Τρίτον, από την 1η Νοεμβρίου, τα ρυθμιζόμενα ΑΔΙ σταματούν και περνάμε σε δημοπρασίες για την «αγορά» διαθεσιμότητας ευελιξίας.
 
http://energypress.gr/news/horis-apantisi-ta-erotimata-tis-dg-comp-gia-ta-nea-adi

No comments: