Tuesday 24 February 2015

ICIS: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα διπλασιάσει το κόστος των ενεργειακών της εισαγωγών

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στους κόλπους της Ε.Ε. και του ευρώ είναι πιθανό να επηρεάσει τις διασυνοριακές συναλλαγές που αφορούν το φυσικό αέριο και να καθυστερήσει σημαντικά την ανάπτυξη μεγάλων έργων υποδομών, εκτιμά η ICIS.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Ελλάδα θα υποστεί πλήγμα εάν φύγει από το ευρώ, καθώς εισάγει μεγάλο μέρος της ενέργειας που χρειάζεται και μια τέτοια κίνηση θα αύξανε πολύ το κόστος της. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία του ΙΕΑ για το 2012, η χώρα μας κάλυψε το 45% των ενεργειακών της αναγκών με εισαγωγές.
Παράλληλα, αναμένεται αύξηση της ζήτησης για αέριο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και η ΔΕΠΑ θα πρέπει να τηρήσει τα μακροχρόνια συμβόλαια που έχει υπογράψει με προμηθευτές, όπως η Gazprom και η αλγερινή Sonatrach, ακόμα και στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ διατηρεί τρία μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας, τα οποία αφορούν συνολικά ποσότητες 4 δις. κ.μ. ετησίως. Το συμβόλαιο με την Gazprom αφορά 2,8 δις. κ.μ. και ισχύει ως το 2016, το συμβόλαιο με την Sonatrach αφορά 0,5 δις. κ.μ. και ισχύει ως το 2019, ενώ το συμβόλαιο με την τουρκική Botas αφορά 0,7 δις. κ.μ. και ισχύει ως το 2021.
«Καθώς οι συμφωνίες αυτές υπογράφηκαν πριν από μια πιθανή έξοδο από το ευρώ, είναι απίθανο ότι θα αλλάξουν οι όροι τους και οι πληρωμές σε δολάριο», αναφέρει η ICIS. Μια ενδεχόμενη υποτίμηση της δραχμής θα μπορούσε ακόμα και να διπλασιάσει το κόστος των ενεργειακών εισαγωγών της Ελλάδας, καταλήγει η έκθεση σε ότι αφορά τα οικονομικά δεδομένα.
Στο σκέλος των μεγάλων ενεργειακών έργων, ο φόβος είναι ότι η υλοποίησή τους ενδέχεται να απειληθεί μέσω της αποθάρρυνσης βασικών ιδιωτών επενδυτών. Σε αυτό το σημείο, η ICIS αναφέρει και την περίπτωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που έχει καθυστερήσει λόγω της έρευνας της Κομισιόν, αλλά και της πώλησης της ΔΕΠΑ που ακύρωσε η νέα κυβέρνηση. Στην έκθεσή της, η ICIS κάνει λόγο για τα διάφορα έργα στον τομέα του φυσικού αερίου, που θα υλοποιηθούν επί ελληνικού εδάφους (ΤΑΡ, επέκταση Ρεβυθούσας, IGB) και είναι πιθανό να απειληθούν.

http://energypress.gr/news/icis-exodos-tis-elladas-apo-eyro-tha-diplasiasei-kostos-ton-energeiakon-tis-eisagogon

No comments: