Monday 21 November 2011

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση ο κανονισμός τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ

Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο διαμόρφωσης της Απόφασής της αναφορικά με την έκδοση του Κανονισμού Τιμολόγησης για τη χρέωση των Βασικών Δραστηριοτήτων Μεταφοράς και Εγκατάστασης ΥΦΑ του ΕΣΦΑ (Κανονισμός), θέτει σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης, όπως αυτό καταρτίστηκε και έχει υποβληθεί στη ΡΑΕ από το ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Το Σχέδιο Κανονισμού συνοδεύεται και από Σχέδιο Τιμολογίου Χρέωσης Χρήσης ΕΣΦΑ (Τιμολόγιο), το οποίο δεν θα συμπεριληφθεί στον τελικό Κανονισμό, αλλά θα αποτελέσει, με όποιες αλλαγές προκύψουν από τη διαβούλευση, μέρος της Απόφασης Τιμολογίων της παρ. 5 του άρθρου 88 του ν. 4001/2011.

Ταυτόχρονα, δημοσιοποιείται και παρουσίαση του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. σχετικά με τη νέα μεθοδολογία τιμολόγησης και τα τιμολόγια που προκύπτουν από αυτή.

Οι βασικές παράμετροι των τιμολογίων, όπως αυτές καθορίζονται στα δύο κείμενα που υπέβαλε ο ΔΕΣΦΑ, συνοψίζονται παρακάτω:

- Εισαγωγή συστήματος τιμολόγησης τύπου Entry/Exit, με βάση ετεροχρονισμένες αιχμές.

- Ονομαστικό προ-φόρων μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC pre-tax nominal): 12,21%.

- Περίοδος εξομάλυνσης (δηλαδή, χρονική περίοδος πρόβλεψης των διερχόμενων από το ΕΣΦΑ όγκων και υπολογισμού του απαιτούμενου προς ανάκτηση εσόδου του Διαχειριστή): δέκα (10) έτη.

- Ανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου της εγκατάστασης ΥΦΑ κατά 80% μέσω των τιμολογίων Μεταφοράς και κατά 20% μέσω των τιμολογίων ΥΦΑ.

Η ΡΑΕ εκτιμά ότι, με βάση την πρόταση του Διαχειριστή, η μέση χρέωση χρήσης του ΕΣΦΑ για το έτος 2012 ανέρχεται σε 3,79 €/MWh, σε σχέση με 3,59 €/MWh που είναι σήμερα (2011).

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση gasconsultation@rae.gr, ή εγγράφως, με κοινοποίηση στο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. εφόσον το επιθυμούν.

Η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτηθεί τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του. Επίσης, θα δημοσιοποιήσει, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, ΦΕΚ Α΄ 45), το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν, χωρίς αντιστοίχιση με τον κατάλογο συμμετεχόντων.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d3f7597a-f278-476f-bd9b-627dd746943a

No comments: