Thursday 31 January 2013

Αυτοσχέδια μπαταρία με χάλκινα κέρματα και…ξύδι (photos)

Φανταστήκατε ποτέ ότι μπορείτε να κατασκευάσετε μια αυτοσχέδια μπαταρία για ένα κομπιουτεράκι ή μια λάμπα LED χρησιμοποιώντας τα χάλκινα κέρματα που έχετε στην τσέπη σας;

Σύμφωνα με το instructables.com αυτό γίνεται με τα παρακάτω υλικά:
13 κέρματα των 5 λεπτών
γυαλόχαρτο
έναν ηλεκτρολύτη όπως είναι το ξύδι, ο χυμός λεμονιού ή το αλατόνερο
χαρτόνι
ψαλίδι
ροδέλες από ψευδάργυρο (τσίγκο)
μονωτική ταινία
ένα μικρό, φθηνό κομπιουτεράκι
μια ή δύο λαμπτήρες LED

Προμηθευτείτε μερικές ροδέλες από κατάστημα με σιδηρικά.

Κόψτε χαρτόνι στο σχήμα των κερμάτων και βουτήξτε το σε λευκό ξύδι (κάνει κάθε τύπος ξυδιού, η χυμός λεμονιού ή αλατόνερο) για 1-2 λεπτά.
Τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ως επιφάνεια εργασίας. Στον πάτω βάλτε μια ροδέλα, στη συνέχεια, χαρτόνι μουλιασμένο στο ξύδι (στεγνώστε το σε μια πετσέτα για να μην στάζει), από πάνω ένα χάλκινο κέρμα και εναλλάξ χαρτόνι με κέρμα. Ο “πύργος” τελειώνει με ένα κέρμα στην κορυφή και μια ροδέλα στον πάτο.
Τυλίξτε την μπαταρία με μονωτική ταινία.

Το χάλκινο κέρμα είναι η άνοδος και η ροδέλα από ψευδάργυρο η κάθοδος.
Κάθε κυψέλη-κέρμα παράγει 0,6 Βολτ.
Η μπαταρία που δημιουργείται μοιάζει αρκετά με την πρωτότυπη μπαταρία που ανέπτυξε ο Αλεσσάντρο Βόλτα στις αρχές του 19ου αιώνα.
Το instructables δείχνει πως αν βγάλετε τα καλώδια που καταλήγουν στην μπαταρία από ένα φθηνό κομπιουτεράκι και τα συνδέσετε στην αυτοσχέδια αυτό θα λειτουργήσει κανονικά.
Αντίστοιχα μπορείτε να συνδέσετε στη μπαταρία από κέρματα μια λάμπα LED χαμηλού βολτάζ!



http://www.econews.gr/2013/01/31/bataria-kermata-95268/

Βιομήχανοι: ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά υπεύθυνα για ακριβή ενέργεια και χαμηλή ανταγωνιστικότητα

Την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών υποσκάπτει η αύξηση της ενεργειακού κόσμους σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης.
Μάλιστα ο κ. Κουκλέλης κατονόμασε ευθέως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά ως αιτίες της αύξησης του κόστους της ενέργειας στη χώρα.
Πέραν τις μείωσης των πωλήσεών τους κατά 50%-80% στην εγχώρια αγορά, οι ελληνικές βιομηχανίες επιβαρύνονται με φυσικό αέριο κατά 40%-50% και ηλεκτρικό ρεύμα κατά 50%-100% από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους όταν στρέφονται στις αγορές του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης, το ενεργειακό κόστος, που αποτελεί πλέον το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας το εργατικό κόστος, απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα χιλιάδων μεταποιητικών μονάδων, με άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση, όταν μάλιστα σε ορισμένους κλάδους όπως η χαλυβουργία και η τσιμεντοβιομηχανία έχει χαθεί ήδη το 30% των θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκλέλη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί λόγω:

•    Του στρεβλού τρόπου λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς που βασίστηκε στο «υποχρεωτικό pool» προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά έχει πλέον κλείσει τον κύκλο του.
•    Της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας αλλά και τη μονοπωλιακή της θέση σε εθνικές πηγές παραγωγής όπως ο λιγνίτης και τα νερά.
•    Της υπερφορολόγησης και του πλήθους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΕΦΚ, τέλος υπέρ ΑΠΕ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουκλέλης, ο ΕΦΚ αποτελεί το 5%-7% της τελικής τιμής του ρεύματος, το τέλος ΑΠΕ αντιπροσωπεύει επιπλέον 7%, το ίδιο και οι ΥΚΩ (7%), ενώ από την 1.1.2013 η τιμή του ρεύματος για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε επιπλέον κατά 8%-15% λόγω του κόστους των ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της MWh στη μέση τάση φθάνει στα 115 ευρώ και στην υψηλή τάση τα 80 ευρώ, όταν στη Γερμανία, για παράδειγμα, η μέση τιμή της MWh στην υψηλή τάση δεν ξεπερνάει τα 50 ευρώ.
•    Της εκρηκτικής αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά των φωτοβολταϊκών.
•    Της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το περιβάλλον (ανάπτυξη των ΑΠΕ, επιβολή επιπλέον κόστους ρύπων στη βιομηχανία), χωρίς να υπάρχει σύνδεση με τη βιομηχανική πολιτική.
•    Της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου που είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ και μάλιστα επιβαρύνεται από ΕΦΚ 10%.
Η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε τον άμεσο προσδιορισμό εθνικής στρατηγικής στα θέματα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας: «Η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο διαφανής και δίκαιος τρόπος για να στηρίξει μια χώρα τη βιομηχανία και την οικονομία της. Ζητάμε από την κυβέρνηση να συμβαδίσουμε στο δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς φοροαπαλλαγές και με ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους. Η βιομηχανία σήμερα αναζητά συνομιλητή όχι για να κινδυνολογήσει, αλλά για να βρει βιώσιμες λύσεις για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, την απασχόληση και την εθνική μας οικονομία».

http://www.econews.gr/2013/01/31/biomixania-antagonistikotita-energeia-95253/

Φωτοβολταϊκά εγκατέστησε η Ηellas Energy στις Λαχαναγορές Πρίνου

Ακόμα πιο «πράσινες» έγιναν οι Λαχαναγορές Πρίνος, με βάση την συμφωνία που υπέγραψαν με την εταιρεία Hellas Energy, μέσα στο πλαίσιο χρήσης εξελιγμένων τεχνολογικά συστημάτων, διασφάλισης ποιότητας, αλλά και φιλικότερων ενεργειών προς το περιβάλλον.
Η συμφωνία αφορά την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας Ultra. Πρόκειται για πρωτοποριακά συστήματα που βασίζονται στην εφαρμογή της υπεραγωγιμότητας και επιτυγχάνουν εξοικονόμηση με ελάχιστο ποσοστό 10%, αλλά και την τοποθέτηση λαμπτήρων LED και LVD στις λαχαναγορές της εταιρείας που επιτυγχάνουν εξοικονόμηση σε ποσοστό έως 80%, και είναι τα μόνα με κρατική επιχορήγηση 30%.
Η εταιρεία Hellas Energy η οποία ειδικεύεται στην παροχή λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην μείωση του λειτουργικού κόστους.
Πρώτη άρχισε να «πρασινίζει» η Λαχαναγορά Πρίνος στη Λάρνακα, έκτασης 1200 τ.μ., με την αλλαγή όλων των λαμπτήρων πυρακτώσεως και την εγκατάσταση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, που αν και η τιμή τους είναι υψηλότερη από τους «παραδοσιακούς» λαμπτήρες, εντούτοις το ψηλό αρχικό κόστος αποσβένεται σε λιγότερο από μισό χρόνο, ενώ επιτυγχάνεται συνεχής εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Οι Λαχαναγορές Πρίνος λειτουργούν τρία υπερσύγχρονα καταστήματα στη Λάρνακα και στη Λευκωσία (Στρόβολο και Παλλουριώτισσα), οι οποίες περιλαμβάνουν: φρουταρία, κρεοπωλείο, αλλαντικά και τυροκομικά προϊόντα, είδη ψυγείου και κατεψυγμένα, τμήμα φρέσκων χυμών, κάβα, κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, βιολογικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, κλπ.
Η Hellas Energy έχει εγκαταστήσει με επιτυχία συστήματα εξοικονόμησης ενεργείας Ultra σε περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις και δημοσιά κτίρια σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα έχει αναλάβει την «φωτιστική» μεταμόρφωση πολλών άλλων επιχειρήσεων με προϊόντα της Κορεάτικης Eco Light.
Η Hellas Energy ανακοίνωσε 10% έκπτωση για παραγγελίες στα συστήματα φωτισμού για νέους και υφιστάμενους πελάτες μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, με αφορμή την έκθεση εξοικονόμησης ενέργειας, στην οποία λαμβάνει μέρος.
«Στην Hellas Energy, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και σε αυτά τα πλαίσια, αναζητάμε συνεχώς μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση να φέρουμε στην κυπριακή και την ελληνική αγορά την τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό στον τομέα αυτό», σχολίασε ο πρόεδρος της Hellas Energy, Δημήτρης Μυτιλινέλης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66405

Το 1% της αγοράς του 2012 με φωτοβολταϊκά πλαίσια Siliken

Η Siliken το 2012 προμήθευσε την Ελληνική αγορά με 8,01MW φωτοβολταϊκών πλαισίων, ποσότητα πουισοδυναμεί με το 0,91% της αγοράς, όπως υποστηρίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66404

Χρυσόγελος: Ο τρόπος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ βασική αιτία του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ

«Πηγή άδικης επιβάρυνσης των καταναλωτών και βασική αιτία του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» χαρακτηρίζει τον τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με Πράσινους ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Claude Turmes και Reinhard Bütikofer.
«Η Επιτροπή συμφωνεί ότι οι προσπάθειες αυτές [για τη μεταρρύθμιση των επιμέρους διακανονισμών τιμολόγησης και χρηματοδότησης στο σύνολο του ελληνικού ενεργειακού τομέα] πρέπει να διασφαλίζουν την ορθή αναπαράσταση και κατανομή των δαπανών ώστε να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των καταναλωτών ενέργειας», απαντάει ο Επίτροπος Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Günther Oettinger στην ερώτηση, και συμφωνώντας με το Νίκο Χρυσόγελο για την ανάγκη μεταρρύθμισης των επιμέρους διακανονισμών τιμολόγησης και χρηματοδότησης στο σύνολο του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Και καταλήγει ότι “η Επιτροπή πρότεινε στις ελληνικές αρχές ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας που θα μπορούσε να δρομολογηθεί σύντομα”.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016, και προκειμένου να εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2013 το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλλει, με αναδρομική ισχύ, έκτακτη ειδική εισφορά στα φωτοβολταϊκά συστήματα από 25%-30%, και 10% στις υπόλοιπες ΑΠΕ. Ένα, τουλάχιστον, βιαστικό μέτρο δεδομένου ότι η ποσοστιαία επιβάρυνση των φωτοβολταϊκών δεν αντιστοιχίζεται δίκαια με το κόστος τους τη χρονική περίοδο που αυτά εγκαταστάθηκαν.

Στην ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος έχει αναδείξει έναν εναλλακτικό τρόπο, που όχι μόνο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ χωρίς να πλήττει τις ΑΠΕ αλλά ταυτόχρονα διορθώνει και την αδικία εις βάρος των καταναλωτών.
Ο εναλλακτικός τρόπος διορθώνει την υφιστάμενη στρέβλωση στον τρόπο υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ. Πιο συγκεκριμένα προτείνει, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)” να υπολογίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στην εγγυημένη τιμή και την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) που θα πλήρωναν οι προμηθευτές χωρίς την παραγωγή από ΑΠΕ. Σήμερα, η ΟΤΣ υπολογίζεται μετά την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να διατηρείται τεχνητά χαμηλή. Στην τεχνητά χαμηλή ΟΤΣ συνεισφέρουν και άλλοι παράγοντες καθώς ο υπολογισμός της δεν περιλαμβάνει άλλες πληρωμές σε συμβατικούς παραγωγούς μέσω των μηχανισμών διαθεσιμότητας ισχύος και ανάκτησης μεταβλητού κόστους, τα οποία προσθέτουν έως και 20% του κόστους συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, το κακό καταλήγει να είναι διπλό και να οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο: ο καταναλωτής επιβαρύνεται άδικα το κόστος που θα έπρεπε να βαρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ταυτόχρονα ο λογαριασμός ΑΠΕ καταλήγει να είναι ελλειμματικός, πράγμα που οδηγεί μεταξύ άλλων και σε περαιτέρω αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ (σαν την πρόσφατη), οι οποίες επιβαρύνουν εκ νέου τους ανυποψίαστους καταναλωτές. ΟΙ τελευταίοι συνήθως αποδίδουν λανθασμένα τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο μύθο των ακριβών ΑΠΕ ενώ υπάρχει μελέτη του ΙΟΒΕ που δείχνει ότι «η συνδρομή της ενίσχυσης των Α.Π.Ε. αποτελεί μέρος μόνο (περίπου το 40%) του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ».
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:
« Πρόσφατα παρουσιάστηκε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνει ότι ο πλανήτης μπορεί να υπερθερμανθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, κάτι που θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη ζωή, την οικονομία, την κοινωνία, όχι μόνο για το περιβάλλον. Όλα (ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας, συχνότητα κι ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, λιώσιμο πάγων, οικονομικές ζημιές) εξελίσσονται με το χειρότερο από τα σενάρια. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έχουν κόστος για την Ελλάδα 700 δις Ευρώ αν δεν αλλάξουμε πολιτική, (δυο φορές το δημόσιο χρέος της χώρας δηλαδή) σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Επομένως, ο δρόμος της απεξάρτησης – και μάλιστα μέχρι τα μέσα του αιώνα – από τα ορυκτά καύσιμα είναι μονόδρομος. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν θα πάμε σε ΑΠΕ ή όχι αλλά πως θα στραφούμε με τρόπο επωφελή για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
Εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε χωρίς να το κατανοούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επειδή το ενεργειακό μας σύστημα βασίζεται στον λιγνίτη και το πετρέλαιο. Κι όμως, μεγαλύτερη συμμετοχή ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, με πιο ορθολογικό τρόπο χρέωσης, θα μείωνε το κόστος αγοράς “δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου” και τους αντίστοιχους λογαριασμούς του ρεύματος.

Αντί η κυβέρνηση να διορθώσει την υπάρχουσα στρέβλωση στις χρεώσεις που επιβαρύνει άδικα τους πολίτες στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το έλλειμμα στο λογαριασμό ΑΠΕ, επέλεξε την χειρότερη και πιο πρόχειρη λύση παρουσιάζοντάς τη μάλιστα ως μονόδρομο. Εκτός από την κατάφωρη αδικία για τους καταναλωτές, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο πλήττουν καίρια ολόκληρη την αγορά ΑΠΕ δημιουργώντας κλίμα επιπλέον ανασφάλειας σε έναν τομέα που αντιπροσωπεύει ελπίδα διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση και ταυτόχρονα αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 20% του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα διατεθεί για θέματα κλιματικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης προγραμμάτων μείωσης κατανάλωσης ενέργειας και προώθησης ΑΠΕ, ιδιαίτερα μέσα από το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη εξορθολογισμού του σημερινού στρεβλού τρόπου υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ που ωφελεί τους προμηθευτές ενέργειας και μόνο. Η ύπαρξη του προβλήματος άλλωστε ήταν τεκμηριωμένη από το ΙΟΒΕ την περίοδο μάλιστα που πρόεδρός του ήταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει υπό εξέλιξη τεχνική συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των επιμέρους διακανονισμών τιμολόγησης και χρηματοδότησης στο σύνολο του ελληνικού ενεργειακού τομέα και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας.
Το ακόμα σημαντικότερο, όμως, είναι η δέσμευση του Επιτρόπου προς τη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια περίοδο που οι ΑΠΕ πλήττονται από την έλλειψη βιώσιμου σχεδίου στον ενεργειακό τομέα και τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης. Θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά.
Πρέπει να γίνει σαφές και στην πολιτική ηγεσία του τόπου ότι μόνο η δραστική αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι σε θέση να εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια, να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα ενεργειακή φτώχεια και ταυτόχρονα να αποτελέσει εφαλτήριο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη στροφή προς τις ΑΠΕ στη Γερμανία είχε στα θετικά ευεργετικά αποτελέσματά της όχι μόνο 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας αλλά και μικρότερο βαθμό αβεβαιότητας και διακύμανσης για την οικονομία της. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια και από το κόστος της».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66400

Απέρριψε ο Δήμος Κορίνθου μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κέντρο υψηλής τάσης της ΔΕΗ

Απέρριψε το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου, κατά την τελευταία του συνεδρίαση, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που είχε υποβάλει η ΔΕΗ για το έργο της γραμμής Μεταφοράς 400kw ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) Κουμουνδούρου - ΚΥΤ Κορίνθου. Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί του κειμένου της μελέτης.

Το έργο αυτό βασικό σκοπό έχει την δημιουργία κέντρου υπερυψηλής τάσης από την ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή Γκα στα Αθίκια Κορινθίας, για τη διανομή ρεύματος σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Αττική.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66396

Μαθιός Ρήγας: Πιο ελκυστική η αγορά πετρελαίου της Αιγύπτου από την Ελληνική

Η Αίγυπτος παραμένει μια σχετικά φιλόξενη αγορά για τις ξένες μικρομεσαίες πετρελαϊκές, παρά τα γεγονότα που την έχουν συνταράξει τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Μαθιό Ρήγα, διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil & Gas. Η ελληνική εταιρεία δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε ο ίδιος έχει μια εικόνα από πρώτο χέρι για το τι συμβαίνει σήμερα εκεί. Παράλληλα, ο κ. Ρήγας είχε την ευκαιρία, μιλώντας από το βήμα ημερίδας του ΙΕΝΕ, να κάνει χρήσιμες συγκρίσεις ανάμεσα στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον για το πετρέλαιο και το αντίστοιχο αιγυπτιακό.
Σημειώνουμε ότι η Αίγυπτος διαθέτει μια παραγωγή πετρελαίου της τάξης των 700.000 βαρελιών ημερησίως, αλλά δεν αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα, καθώς όλη σχεδόν η ποσότητα χρησιμοποιείται για τις εγχώριες ανάγκες. Η Energean και άλλες μικρές και μεγάλες ξένες πετρελαϊκές δραστηριοποιούνται στην αιγυπτιακή αγορά επειδή είναι ώριμη και χαρακτηρίζεται από χαμηλό κόστος εκμετάλλευσης του μαύρου χρυσού σε σύγκριση με άλλες. Σήμερα, η Energean διαθέτει δύο άδειες ερευνών, μια στον Κόλπο του Σουέζ και μια στο Κομ Όμπο στην έρημο.
Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης και την επανάσταση που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο, ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια των εργαζομένων της εταιρείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε γειτονικές εγκαταστάσεις άλλης πετρελαϊκής, οι ντόπιοι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν και τελικά ανάγκασαν την εταιρεία να αλλάξει την διοίκησή της, τοποθετώντας δικούς τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό και για την παραγωγή της.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι παρά τα βίαια γεγονότα και την πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί σήμερα, η αιγυπτιακή αγορά έχει διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μεγάλο βαθμό. Τα πλεονεκτήματα αυτά πηγάζουν κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι η χώρα έχει εκατονταετή παρουσία στην παραγωγή πετρελαίου, δίχως να έχει αλλάξει το διοικητικό και ρυθμιστικό καθεστώς που διέπει τις δραστηριότητες αυτές.
Ο κ. Ρήγας προχώρησε και σε μια σύγκριση της ελληνικής αγοράς και της αιγυπτιακής, λέγοντας ότι η δεύτερη υπερτερεί στον τομέα της γραφειοκρατίας, στη δημόσια διοίκηση, στην τεχνογνωσία, στην ευκολία πραγματοποίησης επενδύσεων, στις δυνατότητες υποστήριξης από εργολάβους, αλλά και στη νομοθεσία. Ειδικά σε αυτό το τελευταίο θέμα, ο διευθύνοντας της Energean υπογράμμισε ότι στην δική μας περίπτωση, οι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαϊκών εν μέσω της διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων. Προφανώς, αυτή είναι μια λανθασμένη τακτική που μαρτυρά ερασιτεχνισμό από την πλευρά μας, σαν χώρα.

Τέλος, αντιπροσωπευτικό είναι το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής πετρελαίου στην περίπτωση της Αιγύπτου είναι μόλις 3-4 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο, ενώ στον Πρίνο αγγίζει τα 70. Σε αυτό συμβάλει τόσο ο γεωλογικός παράγοντας, όσο και η διαφορά στο εργατικό κόστος. Έτσι εξηγείται πάντως γιατί τόσες πολλές εταιρείες επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην Αίγυπτο. Παρόλα αυτά, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη του κλάδου και στην Ελλάδα, αρκεί να παρέχουν οι κυβερνήσεις ένα σταθερό επενδυτικό και ρυθμιστικό καθεστώς.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66387

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον χώρο των ΤΕΙ μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά»



Σαρωτικές οι αλλαγές στον χώρο των ΤΕΙ αλλά και των ΑΕΙ μετά την δημοσίευση του σχεδίου «Αθηνά» από τον υπουργό παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Όλο το σχέδιο βρίσκεται σε μορφή pdf στον παρακάτω σύνδεσμο


Στις σελίδες 10, 11 και 12 του σχεδίου έχουμε μερικά τμήματα σχολών ΣΤΕΦ του κατασκευαστικού κλάδου. Σε ορισμένα ΤΕΙ τα τμήματα τοπογραφίας, πολιτικών δομικών έργων, πολιτικών έργων υποδομής και γεωπληροφορικής και τοπογραφίας συγχωνεύονται σε ένα τμήμα που θα έχει τον τίτλο τμήμα τεχνολόγων πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων.
Από τις σελίδες 24 μέχρι και 30 έχει αναλυτικά τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και την νέα ονομασία που θα λάβουν τα τμήματα αυτά. Στην ΑΣΠΑΙΤΕ η σχολή εκπαιδευτικών πολιτικών δομικών έργων θα συγχωνευθεί με των εκπαιδευτών πολιτικών έργων υποδομής και θα μετονομαστούν σε εκπαιδευτών πολιτικών μηχανικών. Τα τμήματα ηλεκτρονικής ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενώνονται καθώς και τα τμήματα ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας θα γίνουν ένα τμήμα με τίτλο μηχανικών πληροφορικής.

Τα τρία ΤΕΙ της  Αθήνας αλλάζουν ονομασία και πλέον θα λέγονται, Ομόσπονδα Αττικά ΤΕΙ , έτσι το ΤΕΙ Αθήνας θα λέγεται Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ Αθήνας, του Πειραιά Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το τμήμα ενεργειακής τεχνολογίας, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ως έχει.

Την εξέταση της απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων ανέφερε πως θα πράξει ο υπουργός, ιδιαίτερα για τμήματα ΤΕΙ που εκρεμούν εδώ και χρόνια.

Νέα φωτοβολταϊκά από την EMV ΕΜΒ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η εταιρεία EMV ΕΜΒ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Α.Ε., μέλος του Ομίλου SIIF SARL, συμφερόντων του κου Π. Μουράτογλου, έθεσε σε λειτουργία τρεις νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5,86MW.
Στα τρία έργα χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά πλαίσια της εταιρείας Suntech Power και κεντρικοί inverter της εταιρείας SMA.
Το πρώτο έργο βρίσκεται στη Βροχίτσα του Πύργου Ηλείας, έχει εγκατεστημένη ισχύ 2MW και αναμένεται να παράγει 3 εκατομμύρια KWh κάθε χρόνο. Το δεύτερο, ισχύος 1,86MW, βρίσκεται στο Ξηροκάμπι Λακωνίας και η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του θα ανέρχεται σε 2,7 εκατομμύρια KWh. Το τρίτο έργο, κοντά στον οικισμό Μέλισσα της Ξάνθης, έχει ισχύ 2MW και η εκτιμώμενη παραγωγή του υπολογίζεται σε 2,7 εκατομμύρια KWh το χρόνο.

Τα τρία έργα πρόκειται να προσφέρουν καθαρή ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καλύπτοντας τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περισσότερα από 1.200 νοικοκυριά ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι εκπομπές ρύπων κατά 6.000 τόνους CO2, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας EMV ΕΜΒ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Α.Ε., Κ. Φέσσας.
Με τα έργα αυτά, ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 70 εκ. Ευρώ (35MW ΦΒ Σταθμοί), τους τελευταίους εννέα (9) μήνες από τον Όμιλο SIIF SARL, στην Ελλάδα

http://www.energypress.gr/news/Nea-fwtoboltaika-apo-thn-EMV-EMB-ENERGEIAKES-EPENDYSEIS

Νέο Φωτοβολταϊκό σε αγροτεμάχιο από την OPUS A.E.

Η εταιρεία OPUS A.E. ολοκλήρωσε ένα νέο φ/β σύστημα ισχύος 750,37kW σε αγροτεμάχιο στην Αταλάντη Φθιώτιδας για την εταιρεία «ΑΝΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Π.Ε.». Το έργο αποτελείται από 3.076 πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου της εταιρείας Conergy, τύπου Power Plus, εκ των οποίων 2.426 τεμάχια είναι ισχύος 245Wp και 650 τεμάχια ισχύος 240Wp. Για την αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν 42 τριφασικοί αντιστροφείς Sunny Tripower της εταιρείας SMA. Το έργο αναμένεται να αποφέρει έσοδα περίπου 400.000€ και να αποτρέπει την εκπομπή 970 τόνων CO2 ετησίως.

Η εταιρεία OPUS A.E., διαθέτοντας την εμπειρία αδειοδότησης περισσότερων από 20MW σε φ/β επενδύσεις και στην εγκατάσταση έργων από 1kW έως 1,9MW, έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί φ/β έργα υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας. Είναι πιστοποιημένη για τις υπηρεσίες της κατά ISO 9001:2008.

http://www.energypress.gr/news/Neo-Fwtoboltaiko-se-agrotemahio-apo-thn-OPUS-A.E.

Αναβαθμίζει την πυρηνική του τεχνολογία το Ιράν

Για τα σχέδιά του να αναβαθμίσει τους φυγοκεντρητές εμπλουτισμού ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό στην Νατάνζ ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το Ιράν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη χώρα να εμπλουτίζει ουράνιο με ταχύτερους ρυθμούς, αυξάνοντας τις ανησυχίες της Δύσης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι πηγές αναφέρουν ότι η Τεχεράνη γνωστοποίησε τα σχέδιά της στην ΙΑΕΑ σε επιστολή με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου. Η ΙΑΕΑ με τη σειρά της απέστειλε επιστολή στα μέλη της ενημερώνοντάς τα.

http://www.energypress.gr/news/Anabathmizei-thn-pyrhnikh-toy-tehnologia-to-Iran

REpower Systems: Συμβόλαιο για 350MW ανεμογεννητριών στον Καναδά

H REpower Systems SE, μέλος του ομίλου Suzlon, υπέγραψε συμβόλαιο με την EDF EN Canada Inc, θυγατρική της EDF Energies Nouvelles, για την παράδοση 350MW ανεμογεννητριών για ένα έργο στο Κεμπέκ του Καναδά. Η αξία των παραγγελιών δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σίγουρα αποτελεί το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της γερμανικής εταιρείας.

Η κατασκευή των πρώτων 150MW αναμένεται να ξεκινήσει μέσα το 2013, και η λειτουργία του τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2014.  Η δεύτερη φάση για τα 200MW έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2015.

http://www.energypress.gr/news/REpower-Systems:-Symbolaio-gia-350MW-anemogennhtriwn-ston-Kanada

Ειδοποιητήρια σε 140.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

Ειδοποιητήρια σε 140.000 φορολογούμενους που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, αλλά δεν έχουν αξιοποιήσει έως τώρα τη δυνατότητα αυτή αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πηροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικων. Οι φορολογούμενοι αυτοί παρότι είναι δικαιούχοι του επιδόματος δεν το γνωρίζουν και καλούνται απο τη Γενική Γραμματεία να υποβάλλουν μέσω του Ιντερνετ, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, αίτηση προκειμένου να επωφεληθουν του μέτρου.
Σημειώνεται ότι, ενώ για το 2012 (από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης) είχε προβλεφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, τελικά διετέθησαν 7 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο το κονδύλι που διατέθηκε για επίδομα ήταν 15 εκατ. ευρώ, ενώ για όλο το έτος η πρόβλεψη δαπάνης από το υπουργείο είναι 270 εκατ. ευρώ. Βεβαίως στην εξέλιξη αυτή συμβολή έχει και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων που έχει σημειωθεί λόγω της κρίσης.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ώς 25.000 ευρώ όριο που αυξάνεται στα 35.000 ευρώ για οικογένειες, χωρίς παιδιά. Το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα απο τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα για οικογένεια με παιδιά.
Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων του επιδόματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (αντικειμενική αξία) τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για το ζευγάρι.

http://www.energypress.gr/news/Eidopoihthria-se-140.000-dikaioyhoys-toy-epidomatos-thermanshs

Συνάντηση Παπαγεωργίου με τον υπ. Ενέργειας του Κατάρ - Ενδιαφέρον για αέριο και ηλεκτρισμό

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, μετείχε στη διήμερη επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ελληνικής Κυβέρνησης και Ελλήνων επιχειρηματιών στο Κατάρ, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, σήμερα, Τετάρτη 30  Ιανουαρίου, ο κ. Παπαγεωργίου είχε συνάντηση με την Αυτού Εξοχότητα τον Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας, Δρ. Mohammed Bin Saleh Al- Sada. Σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, συζητήθηκε η δυνατότητα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας. Οι επιμέρους παράμετροι της εν λόγω συνεργασίας, θα εξειδικευτούν μέσα στο προσεχές τρίμηνο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για σχέδια επενδύσεων στην Ελλάδα, που αφορούν τόσο στον τομέα του αερίου, όσο και στον τομέα του ηλεκτρισμού.

http://www.energypress.gr/news/Synanthsh-Papagewrgioy-me-ton-yp.-Energeias-toy-Katar-Endiaferon-gia-aerio-kai-hlektrismo

Σε διαβούλευση ο κώδικας για την απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά

Σε διαβούλευση τέθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σχέδιο για το νέο κώδικα διαχείρισης των νησιών, με τον οποίο για πρώτη φορά οδηγείται σε απελευθέρωση η αγορά ηλεκτρισμού και στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ:
Σε δημόσια διαβούλευση θέτει σήμερα η ΡΑΕ, τον Κώδικα Διαχείρισης Ηλεκτρικών Συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ο οποίος και αποτελεί το βασικό κανονιστικό εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).
Ο Κώδικας ΜΔΝ καταρτίστηκε από τη ΡΑΕ στη βάση των αρχών και κατευθύνσεων που η Ρυθμιστική Αρχή είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο του 2011, καθώς και τις παρατηρήσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους, στο πλαίσιο της διαβούλευσης αυτής. Κατά την εκπόνησή του από τη ΡΑΕ, ελήφθησαν υπόψη το αρχικό σχέδιο Κώδικα που είχε εισηγηθεί η ΔΕΗ Α.Ε. (ως Διαχειριστής των ΜΔΝ), άλλοι Κώδικες σε ισχύ ή υπό έγκριση, μελέτες που έχουν εκπονηθεί (από το Ε.Μ.Π., κ.λπ.) με αντικείμενο τη λειτουργία και τη διαχείριση των Συστημάτων των ΜΔΝ, καθώς και την ανάπτυξη Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας στα νησιά αυτά, όπως επίσης και η (περιορισμένη) διεθνής εμπειρία και πρακτική.
Όπως έχει τονιστεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις της Αρχής, με τον Κώδικα αυτό επιχειρείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η θέσπιση των βασικών κανόνων λειτουργίας και διαχείρισης μικρών απομονωμένων ηλεκτρικών συστημάτων, όπως είναι τα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών, τα οποία παρουσιάζουν πλήθος ιδιαιτεροτήτων σε σχέση με τα διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα, αλλά και με άλλα νησιωτικά συστήματα παγκοσμίως.
Δεδομένου ότι δεν υφίστανται, παγκοσμίως, παρόμοιοι Κώδικες για τη ρύθμιση αντίστοιχων ηλεκτρικών συστημάτων και αγορών, η κατάρτιση του Κώδικα ΜΔΝ από τη ΡΑΕ παρουσίασε αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς όφειλε να διαμορφώσει και να ενσωματώσει κανόνες για τις ακόλουθες σημαντικές ιδιαιτερότητες:

α)  Την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των κανόνων των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά, μικρά και διαφορετικού μεγέθους, νησιωτικά συστήματα (32 ηλεκτρικά συστήματα, με αιχμή ζήτησης από μερικές εκατοντάδες kW έως και αρκετές εκατοντάδες MW).
β)  Τη σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στα νησιωτικά αυτά συστήματα, τόσο από τεχνολογίες μη ελεγχόμενης παραγωγής (π.χ. αιολικά και φωτοβολταϊκά, των οποίων η συμμετοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο ορισμένων νησιών ήδη υπερβαίνει το 20%), όσο και από τεχνολογίες ελεγχόμενης παραγωγής που αναμένεται να αναπτυχθούν στα νησιά (ηλιοθερμικά, κ.α.).
γ)  Την ανάγκη ενσωμάτωσης του ειδικού πλαισίου που ισχύει για τους υβριδικούς και τους ηλιοθερμικούς σταθμούς.
δ)  Τη μη δυνατότητα εφαρμογής των καθιερωμένων κανόνων λειτουργίας μιας ανεπτυγμένης ηλεκτρικής αγοράς, λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού παραγωγών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση τιμών στα ΜΔΝ (σήμερα, μοναδικός παραγωγός από συμβατικές μονάδες στα ΜΔΝ είναι η ΔΕΗ Α.Ε., χωρίς να αναμένεται σημαντική δραστηριοποίηση νέων παραγωγών από συμβατικές μονάδες, ενώ παράλληλα ισχύει και το καθεστώς των εγγυημένων τιμών αγοράς / feed-in tariff για τις μονάδες ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ).
ε)  Τη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς μέσω της παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και την ανάγκη συγκράτησης του συνολικού κόστους παραγωγής, που επιβαρύνει σήμερα τους καταναλωτές της επικράτειας με το ποσό των 600 εκ. € περίπου ετησίως (ΥΚΩ για ΜΔΝ), καθώς και την ανάγκη και υποχρέωση επαρκούς τεκμηρίωσης του ετήσιου αυτού κόστους.
στ) Την ανάγκη σχεδιασμού, από μηδενική βάση, ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης, εποπτείας και ελέγχου των τοπικών Συστημάτων ΜΔΝ και της αγοράς των ΜΔΝ, καθώς και τη δυσκολία εφαρμογής των σχετικών ρυθμίσεων, λόγω των βασικών ελλείψεων σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.
ζ)  Την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών, όπου αυτό είναι αναγκαίο, χωρίς να επέρχεται μείωση του οφέλους για τους τελικούς καταναλωτές ή/και τους συμμετέχοντες στην αγορά των ΜΔΝ (π.χ. απλοποίηση του προγραμματισμού της παραγωγής και κατανομής σε μικρά Συστήματα ΜΔΝ, ειδικές προβλέψεις για νησιά για τα οποία έχει χορηγηθεί παρέκκλιση από διατάξεις της Οδηγίας, κ.λπ.). 
η)  Άλλες τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως είναι η ανάγκη ύπαρξης σημαντικής εφεδρείας ισχύος, οι μεγάλες εποχικές αυξομειώσεις της ζήτησης, και ο χαμηλός Συντελεστής Φορτίου (λόγω κυρίως της έντονης τουριστικής περιόδου).
Για τους ανωτέρω λόγους, το κείμενο του Κώδικα ΜΔΝ που κατάρτισε και θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, περιλαμβάνει πολλές πρότυπες ρυθμίσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τις κρίσιμες παραμέτρους και δεδομένα που αντανακλούν την υφιστάμενη κατάσταση στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας, καθώς και τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης ανταγωνισμού στην αγορά των νησιών αυτών.

Οι ρυθμίσεις του Κώδικα αποτυπώνουν τη βασική του φιλοσοφία, η οποία στοχεύει στα ακόλουθα:

α) Το άνοιγμα της αγοράς, για τη δραστηριοποίηση και ισότιμη μεταχείριση προμηθευτών/παραγωγών, πρωτίστως δε για τη δημιουργία του μέγιστου δυνατού οφέλους για τον καταναλωτή.
β) Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών των νησιών, σε μακροχρόνια βάση.
γ) Τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ και τη δημιουργία των βέλτιστων δυνατών συνθηκών ένταξης των σταθμών, από πλευράς τεχνικής δυνατότητας και διαχείρισης, τόσο για τις ήδη χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά), όσο και για νέες (υβριδικά, ηλιοθερμικά, κ.λπ.).
δ) Την ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους παραγωγής των συμβατικών μονάδων και την επακόλουθη μείωση της επιβάρυνσης του έλληνα καταναλωτή με ΥΚΩ.
Οι βασικές ρυθμίσεις του Κώδικα είναι οι ακόλουθες:
α)  Θέσπιση κανόνων benchmarking (δηλαδή σύγκρισης με τα κόστη πρότυπων μονάδων), για την αμοιβή των συμβατικών μονάδων παραγωγής.
β) Καθορισμός Κυλιόμενου Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΚΗΕΠ), με επικαιροποίηση ανά δωδεκάωρο, καθώς και κανόνων κατανομής, με έμφαση στο συχνό επαναπρογραμματισμό της παραγωγής.
γ)  Καθιέρωση ειδικών Κανόνων Λειτουργίας και Διαχείρισης των Μονάδων ΑΠΕ/ΣΗΥΘΑ, περιλαμβανομένων και των υβριδικών σταθμών.
δ)  Πρόβλεψη Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ) και καθορισμός των βασικών απαιτήσεων για το σχεδιασμό και τη λειτουργία τους, ώστε σε επόμενη φάση (μέσω της έκδοσης του προβλεπόμενου Εγχειριδίου) να εξειδικευτεί ο σχεδιασμός και η λειτουργία τους, βάσει και της σχετικής δομής και οργάνωσης του Διαχειριστή ΜΔΝ.
ε)  Θέσπιση υποχρέωσης του Διαχειριστή για την εκπόνηση μελετών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τη λειτουργία, διαχείριση και ανάπτυξη των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ, με σκοπό τη βέλτιστη ανάπτυξη κάθε νησιωτικού ηλεκτρικού συστήματος, την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών από τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ.
στ) Θέσπιση δεικτών ποιότητας και παροχή κινήτρων προς το Διαχειριστή για την επίτευξη ή/και υπέρβαση των ετήσιων στόχων του.
ζ)  Πρόβλεψη για τη σύσταση των απαραίτητων για τη λειτουργία και διαχείριση των Συστημάτων και της αγοράς ΜΔΝ, Μητρώων, Αρχείων, Λογαριασμών, καθώς και για την τήρησή τους από το Διαχειριστή ΜΔΝ.
η)  Καθιέρωση μηνιαίας εκκαθάρισης, καθώς και ετήσιας οριστικής εκκαθάρισης, στη βάση απολογιστικών στοιχείων λειτουργίας των Συστημάτων ΜΔΝ, με ειδικές προβλέψεις για τις συναλλαγές που αφορούν τους ειδικούς λογαριασμούς ΥΚΩ και ΑΠΕ.
θ)  Θέσπιση κινήτρων και κυρώσεων προς τους συμμετέχοντες στην αγορά ΜΔΝ, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και των Συστημάτων των ΜΔΝ, καθώς και της ποιότητας των παρεχόμενων στους καταναλωτές υπηρεσιών.
ι)  Πρόβλεψη καθεστώτος σταδιακής μετάβασης στην πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων του Κώδικα.
Σημειώνεται ότι ο Κώδικας θα περιλαμβάνει και πρότυπες συμβάσεις σύνδεσης μονάδων στο δίκτυο, καθώς και συμμετοχής στην αγορά των ΜΔΝ παραγωγών και προμηθευτών, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ του Διαχειριστή ΜΔΝ και των παραγωγών / προμηθευτών. Το σχέδιο των συμβάσεων αυτών θα υποβληθεί από το Διαχειριστή ΜΔΝ (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.)  σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ενσωματωθούν στον Κώδικα με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία.
Κατόπιν των ανωτέρω, η ΡΑΕ προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους επί του παρόντος Κώδικα ΜΔΝ, έως και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kodikasMDN@rae.gr, συμβάλλοντας με τις απόψεις και προτάσεις τους στη βελτίωση του πρώτου αυτού Κώδικα για τα ΜΔΝ.
Επισημαίνεται ότι, μετά τη λήξη της Δημόσιας Διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του. Αν επιθυμεί τη δημοσίευση μέρους των απόψεών του, θα πρέπει να υποβάλει διακριτά (με διαφορετικά έγγραφα) τις απόψεις προς δημοσίευση και αυτές που υποβάλλονται εμπιστευτικά.

http://www.energypress.gr/news/RAE:-Se-dhmosia-diaboyleysh-o-Kwdika-Diaheirishs-Hlektrikwn-Systhmatwn-twn-Mh-Diasyndedemenwn-Nhsiwn

Ανεξάρτητο αποτιμητή για το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ αναζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι προτάσεις των εταιριών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το ρόλο τους αποτιμητή θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 12 Φεβρουαρίου. Ως μέγιστη διάρκεια του έργου ορίζονται οι 4 εβδομάδες και ως ανώτατη αμοιβή τα των 150.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρόσκλησης, τα κριτήρια για την επιλογή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποδεδειγμένη εμπειρία σε ανάλογου τύπου εργασίες καθώς και την προτεινόμενη αμοιβή.

http://www.energypress.gr/news/Anexarthto-apotimhth-gia-to-diagwnismo-ths-DEPA-anazhta-to-TAIPED

Στα 9,9 σεντς η υψηλότερη φ/β "ταρίφα" στην Κύπρο

Στη μισή τιμή, σε σύγκριση με εκείνην στην οποία παράγει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια, θα αγοράζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κέρδισαν κατά τη δημοπρασία της Τετάρτης, 30 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή της Κύπρου". η φθηνότερη τιμή στην οποία δεσμεύτηκε να πουλά η εταιρεία η οποία κέρδισε στη μεγάλη κατηγορία του μειοδοτικού διαγωνισμού, για το μοναδικό έργο των 10 μεγαβάτ δηλαδή, είναι τα 7,41 σεντ την κιλοβατώρα. Σήμερα η τιμή παραγωγής της ΑΗΚ, χωρίς το έκτακτο τέλους του 5,75% , είναι 15,2 σεντ την κιλοβατώρα.
Αλλά και στις υπόλοιπες κατηγορίες ο μειοδοτικός διαγωνισμός ανέδειξε νικητές εταιρείες οι οποίες θα παράγουν ρεύμα σε τιμές οι οποίες εξέπληξαν ευχάριστα και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και το Υπουργείο Εμπορίου αλλά και την αγορά γενικότερα. Γιατί θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανώτατη τιμή που είχε τεθεί στο πλαίσιο της δημοπρασίας ήταν τα 21 σεντ την κιλοβατώρα, τιμή σχεδόν τριπλάσια από εκείνην στην οποία θα μπορεί να παράγει τουλάχιστον το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές που εξασφαλίστηκαν δεν αποκλείεται να είναι και οι χαμηλότερες στον κόσμο για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα:

• Στην πρώτη κατηγορία των πάρκων έως και 1,5 μεγαβάτ (συνολικά θα δοθούν άδειες ισχύος 18 μεγαβάτ) έχουν εξασφαλιστεί τιμές από 9,43 σεντ την κιλοβατώρα μέχρι 9,9 σεντ την κιλοβατώρα.
• Στη δεύτερη κατηγορία των έργων από 1,5 έως 3 μεγαβάτ (συνολικά θα δοθούν άδειες ισχύος 12 μεγαβάτ) εξασφαλίστηκαν τιμές από 7,63 σεντ την κιλοβατώρα μέχρι 8,51 σεντ την κιλοβατώρα.
• Στην τρίτη κατηγορία μεταξύ 3 και 5 μεγαβάτ (συνολικά θα δοθούν άδειες ισχύος 10 μεγαβάτ) εξασφαλίστηκαν τιμές από 8,15 σεντ την κιλοβατώρα μέχρι 8,51 σεντ την κιλοβατώρα.
• Στην τέταρτη κατηγορία θα γίνει όπως προείπαμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και η τιμή στην οποία δεσμεύτηκε ο παραγωγός που κέρδισε στη δημοπρασία ήταν 7,41 σεντ την κιλοβατώρα.
Συνολικά, όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας, κ. Λιζίδης, τα 50 μεγαβάτ που θα αδειοδοτηθούν θα εγκατασταθούν μέσα από την κατασκευή 23 συνολικά έργων.
Πέραν από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που έγινε ηλεκτρονικά, δήλωσαν στην εφημερίδα πως επρόκειτο για μια εξαιρετική διαδικασία – διοργανώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο – η οποία έδωσε την ευκαιρία στο μέγιστο αριθμό προσφοροδοτών να συμμετάσχουν. Ας σημειωθεί πως στο διαγωνισμό συμμετείχαν 120 εταιρείες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Αυτό δημιούργησε και συνθήκες ακόμη μεγαλύτερου ανταγωνισμού και συνεπώς και χαμηλότερων τιμών.

http://www.energypress.gr/news/Sta-9-9-sents-h-megalyterh-f-b-tarifa-sthn-Kypro

Wednesday 30 January 2013

Wanxiang wins U.S. Government approval to buy battery maker A123

JPMorgan buys stake in eight geothermal power plants from Ormat

JPMorgan plans to pay Ormat an additional $8.7 million for 25 percent of the value of production tax credits generated by the plants through the end of 2016, the Reno, Nevada-based developer said today in a statement.
The so-called tax equity investment gives JPMorgan production tax credits and accelerated depreciation benefits that Ormat isn’t able to use, because “we generate more deductions for tax purposes than we are currently able to utilize,” Ormat Chief Executive Officer Dita Bronicki said in the statement. The production tax credit for geothermal is 2.2 cents a kilowatt-hour and applies to the first 10 years of a plant’s operation.
The eight plants are part of Ormat’s Ormesa, Heber and Mammoth complexes in California and its Steamboat and Brady complexes in Nevada, Bronicki said today in an e-mail.
JPMorgan invested $24.9 million in four of Ormat’s Nevada facilities in a similar transaction in February 2011.

Copyright 2013 Bloomberg

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2013/01/jpmorgan-buys-stake-in-eight-geothermal-power-plants-from-ormat

Latin America report: Mapping the solar energy landscape

Most solar energy production in Latin America is distributors serving the off-grid market, with little grid-connected solar installed. Few pure-play solar companies operate in these regions, which is why they are so attractive to solar project developers. There are still domestic firms in similar industries, though, that could transition over into solar — and "local knowledge has proven more valuable than solar-specific experience when operating in the region," points out GTM solar analyst Andrew Krulewitz.

Chile, Mexico, and Brazil have the most potential for near-term growth in the region. Most of this year's 450 MW of grid-connected solar PV in 2013 will be large utility-scale installations in Mexico and Chile. Brazil will see a number of megawatt-scale R&D projects connected, with initial growth in distributed markets as interconnection and net-metering procedures are adopted.
Other takeaways from the GTM report:
  • Chile has the largest solar pipeline in the region: 6 GW of announced projects, of which just 10.8 MW is operating, and 22 MW under construction. (Over 3 GW of solar projects were approved in 2012, with another 900 MW in qualification.) Hurdles to overcome over the next few years include a complex electricity market structure, hesitancy from large offtakers, and subsequent lack of financing.
  • In Brazil, new net-metering legislation promises to jump-start the distributed generation market, but more than 2 GW of large-scale solar projects have been proposed, and many sub-1-MW projects are being lined up ahead of the 2014 World Cup and 2016 Olympic Games.
  • Mexico, unlike Chile and Brazil, already has a framework in place for both distributed and utility-scale solar energy generation. Net metering was enacted in 2008, which "immensely simplifies development throughout the country," notes GTM. Meanwhile, "independent power producers (IPPs) have been gaining a foothold, especially with regard to renewables" — the report cites two pilot projects built by national electric utility CFE, and a signed power purchase agreement (PPA) with a 46.8-MW project being developed by Sonora Energy Group.
Outside those three countries, there is ongoing development in other markets such as Peru, Ecuador, and Caribbean island nations. Each national market has different characteristics in energy policy, generation resources, and economic strength, but key commonalities include significant solar resources, high electricity prices, and growing electricity demand.


IN THE NEWS

US Ex-Im Bank backs 500-kW project in Mexico with Suniva Modules: The US Ex-Im Bank will guarantee a $780,000, 10-year loan from UPS Capital Business Credit to help support one of the largest rooftop solar projects in Mexico, being built with Suniva's crystalline silicon (c-Si) solar PV modules. Grupo Metal Intra S.A.P.I. de C.V. (GMI), a prefab building company, is putting the 500-kW installation on the roof of its main production plant in the city of Querétaro to generate 50 percent of its electricity needs and reduce overall energy costs by at least 15 percent annually. Ex-Im Bank's medium-term guarantee will also support approximately $130,000 of related local costs.
Germany's Nordex Supplying Uruguayan Wind Farm: Nordex SE will supply 21 turbines for a 50.4-MW project in the Florida district of southern Uruguay, about 100 km from Montevideo. The N117/2400 2.4-MW wind turbines on 91-meter towers are designed for high yield in light wind regimes, according to the company. Electricity will be deployed by the state power company (Usinas y Trasmisiones Eléctricas) under a 20-year PPA with Akuo Energy.
Jamaica Gets 85 Inquiries for Renewable-Energy Auction: Jamaica's government received 85 inquiries from developers that may participate in an auction for new renewable-energy capacity, according to the Jamaica Information Service citing the Office of Utilities Regulation. The bid for 115 MW of capacity, is aimed at helping Jamaica meet its projected energy demand in 2015.


ON THE HORIZON

Cheapest Wind Energy Spurring Renewables Deals in Brazil: Acquisitions of renewable-energy companies in Brazil sunk 60% in 2012 to a four-year low, but will rebound in 2013 as wind-farm developers seek buyers and European companies expand, reports Bloomberg. Most of Brazil's ~80 wind farms were built within the past four years, and firms will have to scale up to be profitable after agreeing to sell power for record low rates at a December auction. Utilities in Brazil may consider buying stakes in wind developers; smaller developers are seen struggling the most.
Atlantic Wind Plans $150 Million of Solar Plants in Ecuador: Tucson, Arizona-based Atlantic Wind & Solar has won permission to sell electricity from two solar power plants in Ecuador at $400 a megawatt-hour (MWh), four times the rate of hydropower. The plants, planned for the northern towns of Lagarto and Tonchigue, will total 58.4 MW of generation capacity and sell the power to the Ecuadorean government. Ecuador is seeking to get 6 percent of its power, or about 300 MW, from renewable sources.
Banco do Brasil to Lend $734.5 Million for Wind Farms: Latin America’s biggest lender by assets may disburse more than 1.5 billion reais ($734.5 million) of loans for wind farms this year, up from 1.3 billion reais last year, as the renewable energy becomes cheaper. The total amount will depend on how many wind developers sell energy in government-organized auctions for new power capacity this year. The bank has lent more than more 1.5 billion reais to hydroelectric projects since 2010.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2013/01/latin-america-report-illuminating-countries-solar-energy-plans

Research facility influences new high performance buildings

Energy-efficient features found in NREL’s Research Support Facility, including daylighting, are being replicated in other buildings across the country. Credit: Dennis Schroeder
"There are days when I think I should quit my job and just be a tour guide," jokes NREL Senior Research Engineer Shanti Pless. "But I'm willing to do it because I see the impact taking people through this building has on our future energy savings."
Energy savings is precisely what the RSF demonstrates every day as 1,800 NREL staff start their workdays in a 360,000 square-foot Class A office building that generates as much electricity as it uses, thanks to rooftop photovoltaics. Even after potential visitors hear that the RSF was built at the same price as a non-efficient building, they can be skeptical — until they see it with their own eyes.
"Seeing is believing," Pless said. "Everyone who comes through the RSF realizes this can be done and this is what it looks like. And they learn that they don't have to do something new — they can replicate a lot of what NREL's already done."
Commercial buildings represent roughly one-fifth of U.S. energy consumption. Still, the perception remains that it's easier and less expensive to build a building the way it's always been done rather than putting in the work to make the leap to high performance office buildings.
"This high performance, net-zero facility is one of those things that wouldn't have come to fruition if a national lab hadn't demonstrated that it is possible," said Ron Judkoff, NREL's principal program manager for buildings research and development. "And, as a result of DOE and NREL's leadership, and the building energy design tools that NREL is producing, industry is starting to recognize it can be done as well."
Just over two years since the opening of the first phase of the RSF, Pless notes that the ripple effect is reaching deep into industry. "The effect is across the whole spectrum, including architects, engineers, and subcontractors," he said.

Denis Hayes, NREL's second director and Earth Day founder, visited the lab and took a tour of the RSF. His current project, the Bullitt Center, aspires to be the greenest commercial building in the world. Credit: Dennis Schroeder
 Changing the Rules to Build in Seattle

Even when you are enthusiastic about constructing the most energy-efficient building possible, roadblocks can appear where least expected.
The 50,000 square-foot Bullitt Center in Seattle, Washington, is being built with one goal in mind — to be the greenest, most energy-efficient commercial building in the world. Like NREL, the Bullitt Foundation is looking to change the way buildings are designed, built, and operated. The building design team is working to meet the ambitious goals of the Living Building Challenge.
The Bullitt Center will generate as much energy from rooftop photovoltaics each year as the six-story structure uses; the catch is that Seattle is notorious for its lack of sunshine. The building also will collect all of its water, including drinking water, from the rain that falls on its roof — which will then be stored in a 56,000-gallon cistern. Once the water is used inside the building, it will be treated and then returned to the soil. More than 1,000 building components were researched to make sure nothing in the building released any toxic material at any time during its life cycle. It is the world's first six-story structure with composting toilets. Built to survive major earthquakes, the Center has a design life of 250 years.
According to Bullitt Foundation President Denis Hayes, the building faced more legal and financial challenges than technical obstacles.
"We were shocked to learn that it is flat-out illegal to build this sort of ultra-green building in any city in America," Hayes said. "But Seattle changed its building code to allow super-green buildings to meet performance standards as an alternative to prescriptive standards. A building built to code is generally the lousiest building that is not illegal to build. We wanted the design flexibility to construct a building that used less than one-fourth the energy of a code building."
The city's political leaders and planning officials weren't the only ones Hayes had to convince.
"We were also constrained by the fact that most banks wouldn't lend us any money. When the appraiser asked, 'What are your comps?' We didn't have any," Hayes said. "No bank saw any value in producing all our own electricity, our own water, treating our own waste on site. Certainly no bank was prepared to finance the extra cost of a 250-year building. The discounted present value of a dollar received 250 years from now, or even 100 years from now, is zero. Modern finance is deeply biased against durability.
"We are going to be working with banks, appraisers, and real estate professionals to bring them through the building and use it as a magnet to help think through how we can overcome these obstacles and create a situation where this sort of building becomes easier to finance and build than an inefficient building," Hayes added.
Private sector obstacles aside, it was helpful to see that NREL had successfully completed a high performance office building, Hayes said. "Visiting NREL was reassuring. Somebody had already shown how to meet some of the goals that we were aspiring toward. When something already exists, you know that what you are trying to do is possible."
Similarities between the Bullitt Center and the RSF include an emphasis on daylighting. The Center features large, 10-foot-high windows weighing 700 pounds each. They open to provide not only lighting but natural ventilation. The windows will be hooked up to a series of sensors that feed into the building's control system to tell what the indoor and outdoor temperatures are, how fast the wind is blowing, whether it's raining, and how much carbon dioxide is in the air, all of which let the building's "brain" determine whether the windows should be open or closed.
Staffers working next to the window can override the system, but only for 30 minutes at a time to optimize the building's performance. Every person working in the building will be within 30 feet of an operable window.
Plug load management is something that the Bullitt Center design team took into greater consideration after visiting NREL.
"It was very impressive, the degree to which NREL is monitoring the things that people are doing on their side of the plugs," Hayes said. "We'd known that we could do dramatic things with efficient refrigerators, dishwashers, and lighting, but the fact that NREL was paying so much attention to the real work side of the house — the computers, monitors, printers, and task lights — caused us to go back and look at our IT really carefully."

"I'm thrilled that NREL is jumping out in front on issues like this," said Hayes, who was lab director of the Solar Energy Research Institute in the late 1970s and early 1980s, prior to the name change to NREL in 1991. "NREL's research and development has always been its strength, but there's something about actually living what you preach. And, just as important, NREL paid special attention to the economics of it."
The first tenants of the Bullitt Center will begin moving in next month; the grand opening is scheduled for April 22, which is Earth Day.

The Bullitt Center plans to generate as much energy from rooftop photovoltaics each year as the six-story structure uses — even in Seattle, which is notorious for its lack of sunshine. Courtesy of the Bullitt Center/John Stamets
Planning a High Performance Building for Salt Lake City

Seattle isn't the only city that will see NREL's vision on its skyline.
"It may sound corny, but after seeing the RSF, it really was the first day of the second half of my career," said Kenner Kingston, director of sustainability for ARCHITECTURAL NEXUS, INC. "I saw the integration at RSF, the total comprehensive thinking, and thought, 'I've got to get involved in a project that's going in this direction.'"
When a municipal client in the Salt Lake City, Utah, area asked him to design an administrative office space, Kingston knew the RSF would help sell his client on the idea of going for high performance design. "Usually, when I see another net-zero building talked about, it's always on the coast or in Hawaii — somewhere with a temperate climate. The RSF is particularly relevant because it is in a high mountain desert."
Kingston also brought his client out to the RSF so they could see firsthand what was possible. "They came back with validation, feeling like it was what they wanted to do. The RSF became the measuring stick that was referred to over and over again while planning the project."
As was the case for the RSF, daylighting is an absolute for the building design that Kingston is working on. "On this project, the ratio of closed to open offices is 50-50," Kingston said. "This created a unique challenge since we were trying to put the closed offices on the north side of the building; in this case, we needed two north sides."
To solve the dilemma, the design now includes a capped light well in the center of the building so the planners could have two north elevations. The light well is unconditioned space that draws the sun five stories into the building. "It makes the daylighting possible from the inside of the building, and we don't get the temperature swings of an exterior space," he added. "Even after I'm done with this project, I'll be on the hunt for the next net-zero opportunity in our neck of the woods, and I'll again use the RSF as an example of what can be done."

Artist rendering of the proposed Cornell NYC Tech campus, which is planned for the southern end of New York City’s Roosevelt Island. Cornell University is carefully planning out a 12-acre campus focused on being a model of sustainable development. Courtesy of Kilograph 2012
 Cornell University Looks to Build a Living Lab in NYC

An opportunity to build a campus in the heart of New York City doesn't come along often. But on the southern end of Roosevelt Island, administrators with Cornell University are carefully planning out a 12-acre campus focused on educating the next generation of students to conduct cutting-edge research on a living model of sustainable development.
The Cornell NYC Tech campus will be built out in several phases, with groundbreaking for the first phase slated for 2014. Part of the first phase will be a four-story, 150,000-square-foot academic facility that will be the flagship building for the campus. The first academic building is being designed to be high performing and very energy efficient. On-site renewable energy is being studied to determine the feasibility of making it net-zero energy.
"We had an opportunity with a whole new campus to figure out a plan to make our first net-zero academic building," said Robert R. Bland, senior director for energy and sustainability with Cornell University. "We've had quite a bit of input from NREL, and my visit to the RSF showed me the opportunities to be deeply energy efficient. The New York State Energy Research and Development Authority is partnering with us and contributing funding to the design effort."
The first academic building will use multiple approaches for achieving energy efficiency, including photovoltaics and geothermal. When complete, Cornell NYC Tech will include approximately 2 million square feet of academic, residential, and corporate research and development space and will house more than 2,000 graduate students along with faculty and staff.
But even more exciting than the opportunity to create a sustainable campus is the opportunity to educate and guide students at the university. "We would like to make this a living laboratory for graduate students to research and advance our academic mission in the built environment," Bland said. "We want to make it inspirational and educational."
Already, seven teams of students are involved in the campus planning and design. In the future, the buildings will be studied with intensive energy modeling and monitoring. "We'll do real-time monitoring, and we intend to create a smart microgrid on campus," Bland added. "It's really exciting to be able to work on a new academic model."
All these examples mean Pless sees a road to success for high performance buildings — and fewer days as a tour guide for the RSF.
"I'm excited to see the industry start to pick this up and run with it, without us being actively involved in each project," Pless said. "When I no longer have to answer calls about projects or give tours, I'll know that we've succeeded."

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2013/01/rsf-influences-new-high-performance-buildings?page=2

Ocean energy projects developing on and off America's shores