Thursday, 31 January 2013

Μαθιός Ρήγας: Πιο ελκυστική η αγορά πετρελαίου της Αιγύπτου από την Ελληνική

Η Αίγυπτος παραμένει μια σχετικά φιλόξενη αγορά για τις ξένες μικρομεσαίες πετρελαϊκές, παρά τα γεγονότα που την έχουν συνταράξει τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Μαθιό Ρήγα, διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil & Gas. Η ελληνική εταιρεία δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε ο ίδιος έχει μια εικόνα από πρώτο χέρι για το τι συμβαίνει σήμερα εκεί. Παράλληλα, ο κ. Ρήγας είχε την ευκαιρία, μιλώντας από το βήμα ημερίδας του ΙΕΝΕ, να κάνει χρήσιμες συγκρίσεις ανάμεσα στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον για το πετρέλαιο και το αντίστοιχο αιγυπτιακό.
Σημειώνουμε ότι η Αίγυπτος διαθέτει μια παραγωγή πετρελαίου της τάξης των 700.000 βαρελιών ημερησίως, αλλά δεν αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα, καθώς όλη σχεδόν η ποσότητα χρησιμοποιείται για τις εγχώριες ανάγκες. Η Energean και άλλες μικρές και μεγάλες ξένες πετρελαϊκές δραστηριοποιούνται στην αιγυπτιακή αγορά επειδή είναι ώριμη και χαρακτηρίζεται από χαμηλό κόστος εκμετάλλευσης του μαύρου χρυσού σε σύγκριση με άλλες. Σήμερα, η Energean διαθέτει δύο άδειες ερευνών, μια στον Κόλπο του Σουέζ και μια στο Κομ Όμπο στην έρημο.
Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης και την επανάσταση που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο, ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια των εργαζομένων της εταιρείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε γειτονικές εγκαταστάσεις άλλης πετρελαϊκής, οι ντόπιοι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν και τελικά ανάγκασαν την εταιρεία να αλλάξει την διοίκησή της, τοποθετώντας δικούς τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό και για την παραγωγή της.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι παρά τα βίαια γεγονότα και την πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί σήμερα, η αιγυπτιακή αγορά έχει διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μεγάλο βαθμό. Τα πλεονεκτήματα αυτά πηγάζουν κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι η χώρα έχει εκατονταετή παρουσία στην παραγωγή πετρελαίου, δίχως να έχει αλλάξει το διοικητικό και ρυθμιστικό καθεστώς που διέπει τις δραστηριότητες αυτές.
Ο κ. Ρήγας προχώρησε και σε μια σύγκριση της ελληνικής αγοράς και της αιγυπτιακής, λέγοντας ότι η δεύτερη υπερτερεί στον τομέα της γραφειοκρατίας, στη δημόσια διοίκηση, στην τεχνογνωσία, στην ευκολία πραγματοποίησης επενδύσεων, στις δυνατότητες υποστήριξης από εργολάβους, αλλά και στη νομοθεσία. Ειδικά σε αυτό το τελευταίο θέμα, ο διευθύνοντας της Energean υπογράμμισε ότι στην δική μας περίπτωση, οι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαϊκών εν μέσω της διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων. Προφανώς, αυτή είναι μια λανθασμένη τακτική που μαρτυρά ερασιτεχνισμό από την πλευρά μας, σαν χώρα.

Τέλος, αντιπροσωπευτικό είναι το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής πετρελαίου στην περίπτωση της Αιγύπτου είναι μόλις 3-4 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο, ενώ στον Πρίνο αγγίζει τα 70. Σε αυτό συμβάλει τόσο ο γεωλογικός παράγοντας, όσο και η διαφορά στο εργατικό κόστος. Έτσι εξηγείται πάντως γιατί τόσες πολλές εταιρείες επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην Αίγυπτο. Παρόλα αυτά, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη του κλάδου και στην Ελλάδα, αρκεί να παρέχουν οι κυβερνήσεις ένα σταθερό επενδυτικό και ρυθμιστικό καθεστώς.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66387

No comments: