Tuesday 29 January 2013

Στον λιγνίτη στρέφεται η Τουρκία για την ηλεκτροπαραγωγή

Η Τουρκία στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τον λιγνίτη αντί για το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, οι αιτήσεις για κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν μειωθεί, ενώ αντιθέτως έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για λιγνιτικές. Σε αυτό συμβάλει και το άνοιγμα των ορυχείων λιγνίτη σε ιδιώτες από την πλευρά της κυβέρνησης, που διευρύνει τα περιθώρια κέρδους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Τουρκία έχουν εγκατασταθεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 4 GW την τελευταία πενταετία, αλλά πέρυσι ακυρώθηκαν αρκετές αιτήσεις που αφορούσαν την υλοποίηση μονάδων φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της αρχής, Χασάν Κοκτάς, υπογράμμισε ότι σε αυτό συνέβαλε και ο περιορισμός των κινήτρων που απολάμβαναν οι επενδυτές στο φυσικό αέριο, καθώς το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές: «Προτιμήστε τον εγχώριο λιγνίτη».

Η Τουρκία παράγει σήμερα τον μισό ηλεκτρισμό της από φυσικό αέριο και κατά συνέπεια εξαρτάται από τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν για την εισαγωγή του. Όσον αφορά τον άνθρακα, ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε πρόσφατα ότι τα αποθέματα φτάνουν τους 510 εκατ. τόνους, συνολικής αξίας 50 δις. δολαρίων και βρίσκονται στη Θράκη.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66325

No comments: