Monday, 28 January 2013

Κύπρος - Τουρκία: Πόλεμος για το φυσικό αέριο

Την έντονη αντίδραση της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού Economist που κάνει λόγο για πιέσεις της τρόικας για εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω αγωγού από την Τουρκία.
«Για πολιτικούς λόγους οι Κύπριοι σχεδιάζουν την εξαγωγή αερίου με την κατασκευή ενός δαπανηρού τερματικού υγροποίησης αερίου που ίσως χρειαστεί 15 έτη να δημιουργήσει έσοδα. Εντούτοις, οι πιστωτές της Κύπρου μπορεί να πιέσουν για την πιο γρήγορη (και πιο φθηνή) επιλογή της κατασκευής αγωγού στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, με τις συνομιλίες με τους τουρκοκύπριους να έχουν παγώσει, θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους», αναφέρει ο

«Economist».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή η ενεργειακή συνεργασία με την Άγκυρα είναι ανέφικτη, με άλυτο το Κυπριακό. «Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην Τρόικα να επιχειρήσει να επιβάλλει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την διαχείριση του φυσικού μας πλούτου», είπε ο Γ. Λουκαΐδης.
Ο Λουκαϊδης τόνισε ότι η απάντηση προς την Τρόικα εφόσον ισχύει το δημοσίευμα, είναι ότι η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, καθώς δεν μπορεί αφενός να μην επιτρέπει την επίλυσή του και αφετέρου να επικαλείται το άλυτο Κυπριακό για να παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας εισηγήθηκε κοινή δράση των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, με τη σύνταξη από κοινού επιστολής προς τους Ευρωπαίους εταίρους και εάν χρειασθεί κοινής αρθρογραφίας στο διεθνή τύπο για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κύπρου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της εξαγωγής του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, έναντι της επιλογής για μεταφορά μέσω αγωγών, καθώς έτσι, όπως σημείωσε, «αποφεύγονται πιθανά προβλήματα λόγω πολιτικής αστάθειας». Ως παράδειγμα έφερε την διαφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας κατά το πρόσφατο παρελθόν, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η προμήθεια αερίου και να «παγώσει» η κεντρική Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη να πωλήσει φυσικό αέριο σε άλλη μορφή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, με εμπορικούς όρους, ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της.
Σε ερώτηση, αν στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, ο Α. Νεοφύτου είπε ότι «δεν πιστεύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο που θα αρνηθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για το εισόδημά της, πουλώντας ένα προϊόν όπως το φυσικό αέριο με εμπορικούς όρους που συμφέρουν».

http://www.energypress.gr/news/Kypros-Toyrkia:-Polemos-gia-to-fysiko-aerio

No comments: