Tuesday 29 January 2013

Bulgargaz: Θέλουμε Αζέρικο αέριο είτε μέσω Nabucco, είτε μέσω TAP

Η Bulgargaz βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν με αντικείμενο τις πιθανές εισαγωγές φυσικού αερίου, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος, Ντιμίταρ Γκογκώφ.
Σε συνέντευξή του για την εφημερίδα Monitor, ο Γκογκώφ ανέφερε ότι η Bulgargaz και το Σαχ Ντενίζ έχουν συμφωνήσει ήδη στο 99% των θεμάτων, μετά από επαφές διάρκειας δυόμισι ετών και η υπογραφή του συμβολαίου αναμένεται να γίνει εντός του 2013.
Μάλιστα, οι Βούλγαροι θα διεκδικήσουν όλα τα 10 δις. κ.μ. φυσικού αερίου που θα εξάγει το Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη, αν και παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να τα εξασφαλίσουν όλα. Θυμίζουμε ότι το Σαχ Ντενίζ θα προσφέρει 6 δις κ.μ. στην Τουρκία και άλλα 10 δις. κ.μ. στους Ευρωπαίους πελάτες του. Εξυπακούεται ότι η Βουλγαρία θα λάβει ευκολότερα αέριο στην περίπτωση που επιλεγεί ο αγωγός Nabucco West έναντι του ανταγωνιστικού TAP, καθώς μόνο εκείνος περνά από το έδαφός της.

Ο Γκογκώφ όμως τονίζει ότι η συμφωνία με τους Αζέρους προβλέπει και την εισαγωγή αερίου από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω της διασύνδεσης που θα κατασκευαστεί. Ο ίδιος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να επιλεγεί ο ΤΑΡ και δεν απορρίπτει την πιθανότητα να λάβει ποσότητες αερίου από αυτόν τον αγωγό, εφόσον η διασύνδεση Ελλάδος-Βουλγαρίας ολοκληρωθεί εγκαίρως.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66316

No comments: